Partij voor de Nieren

Alle geweldige voorlichting en reclamecampagnes van de Nierstichting ten spijt, het percentage Ja-donors is nog geen 25 procent.

Met z’n vieren rond mijn moeder, ze is nog onder narcose. We volgen het slangetje van onder de deken, naar de zak die onder het bed hangt. Uren turen we, stilzwijgend met alleen het monotone geluid van medische apparaten. Dan plotseling verschijnen uit het niets de eerste druppels en vult de zak zich langzaam maar zeker met de eerste urine uit een donornier die die nacht is ingebracht. We gillen en springen, niet eerder zo blij, opgelucht en dankbaar om een plasje. Na 10 jaar slopende dialyse, aftakeling en ziekenhuisopnames, gloort er weer hoop. En is er nieuw leven.

Ze had het geluk dat er iemand ooit vijf minuten de tijd nam om een donorformulier in te vullen. En dat ze net op tijd bovenaan de wachtlijst terecht kwam. Elk jaar hebben 150 mensen aanmerkelijk minder geluk en overlijden op de wachtlijst omdat er geen donororgaan is. Bijna net zoveel als het jaarlijkse aantal verkeersdoden met een personenwagen. Als die allemaal een donorcodicil op zak hebben, is het probleem dus opgelost. Het percentage dat als geregistreerd staat, is echter nog geen 25 procent. Alle geweldige voorlichting en reclamecampagnes van de Nierstichting of Nederlandse Transplantatie Stichting ten spijt.

Reclame kan veel maar verricht dus geen wonderen. Wie onze 150 donorongelukken werkelijk wil terugbrengen, heeft een wetswijziging nodig. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra en D66 –de Partij voor de Nieren- strijden al jaren voor automatische registratie. In plaats van je te registreren als donor, is dan iedereen donor tenzij je je als niet-donor registreert. Als de andere partijen zich dus even door niet partijpolitiek laten leiden, maar door menselijkheid en boerenverstand, hebben we het net als tientallen andere beschaafde landen, nog voor de zomer voor elkaar.

Gebeurt dat niet, dan is het echt tijd voor een donorrevolte. Dan gaan de klinkers uit de straat. Gaat ‘Pia for president’ op onze spandoeken. In samenwerking met de Efteling roept Holle Bolle Gijs voortaan ‘Nier, hier’. En gaat de nier onverbiddelijk uit het basispakket. Wie niet doneert, kan voortaan ook geen orgaan meer krijgen. ‘Samen spelen, samen delen’ zei mijn moeder altijd. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie