Zo werk je in bed aan krachtig leiderschap

Een raadselachtige vraag: hoe en wanneer zijn leiders authentiek en krachtig?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

[door Ron Jacobs]
Menigeen heeft hier het hoofd over gebroken. Het gevolg: vele theorieën en modellen over leiderschap van transformationeel tot inspirerend. Die leuk klinken maar hebben praktisch weinig in de melk te brokkelen. Maar dat is nu anders sinds Amy Cuddy’s studie over power poses. Zelfvertrouwen kun je beïnvloeden door de houding die je aanneemt. Omdat dit de bloedspiegel verandert en bijgevolg ook je brein. Leiderschap is dus een hormonaal vraagstuk. Je krijgt meer leiderschap door je testosteron en cortisol spiegels te beïnvloeden door de ingenomen poses. Klinkt voor de hand liggend toch? Alpha mannetjes latten het zien, yoga-adepten en eeuwenoude rituele dansen laten het zien en de All Blacks laten het zien op de rugby-wedstrijden van hun land (nieuw-Zeeland). Studies bevestigen de laatste jaren dit beeld: just fake it to make it.
Welke poses zijn dit dan? Poses waarbij het lichaam zich open stelt en ruimte inneemt. Deze poses zijn krachtig qua innerlijke uitwerking. Breng dus zoveel mogelijk de armen in de lucht, werk tegen de zwaartekracht in, neem territorium in en laat je kwetsbare delen zien. In mijn boek kun je de principes achter deze dominantie-poses terugvinden.
Het wordt nog beter. Leiderschap begint al &;s nachts. Bovendien kun je elk gesprek, presentatie of interview snel een boost geven aan je zelfvertrouwen en krachtige uitstraling. De volgende 8 poses laten dit zien voor je.

Tijdens de slaap:
Om krachtiger te worden moet je je houding in de slaap niet overslaan. Vermijd de foetale positie. Dat is een low-power pose. Je beschermt je torso door je knieën op te trekken en op je zij te liggen. Werkt cortison en stress in de hand. Dat is ook het gevoel dat je je kwetsbaar en edgy voelt bij het opstaan. Wanneer je moet presteren, kun je het beste liggen zoals op de afbeelding, zegt de pose-professor Amy Cuddy. Neem ruimte in, lig op je rug, hand onder je hoofd als kussen en toon je kwetsbare delen.


Voor je speech:
Rol je schouders naar achteren en doe je kin omhoog. Dat zorgt voor vertrouwen en uitstraling. Het is belangrijk dat de schouders naar achteren steken. Schouders naar voren (met of zonder gekruiste armen) zorgt juist voor weinig kracht.


Om de deal te sluiten: de Lyndon Johnson pose
Als je je presentatie wilt afsluiten en een voorstel doet, zorg dan voor veel een pose met zelfvertrouwen. Zet je handen gespreid op de tafel neer en buig voorover.
Het werkt verleidelijk en uitdagend, maar wel met vertrouwen. President Johnson deed dit vaak om als kleine man groter te lijken.


Een idee naar voren brengen: de Obama-pose op kantoor
Obama gooit vaak zijn voeten op tafel, zowel staand als zittend in een stoel. Daarbij houdt hij zijn handen achter het hoofd. Dit kun jij ook doen, 2 minuten is genoeg.


Voordat je een interview ingaat: de V-pose
Neem territorium in, spreid je benen, gooi je armen in de lucht, maak een V. Dit kun je 2 minuten lang doen in je kantoor; je kunt het ook in de lift oefenen. Je krijgt dan de juiste hoeveelheid zelfvertrouwen voor je presentatie en interview.


Als je als leider gesprekken moet leiden: de ceo-pose
Spreid je knieën, leun naar achter, neem territorium in met je ene arm, met de andere leun je op het achterste deel van de stoel.
Als variatie kun je ook een hand achter je hoofd houden en een enkel op je knie laten rusten.

Wanneer je je een houding wilt geven bij de koffie of netwerk-sessie: de superman-pose
Steek je borst vooruit, plaats je handen op je heupen en spreid je voeten. Til tevens je kin omhoog. Deze pose is het tegenovergestelde van de angst-pose waarbij je steeds je nek aanraakt en een onzeker indruk maakt.

Power Pose Program (PPP)
Met behulp van een beproefd en verfijnd oefenprogramma heb ik een leider van een middelgrote organisatie begeleid in een vraagstuk naar meer zelfvertrouwen en overtuiging. Dit programma zorgde ervoor dat de man dagelijks kon oefenen: 15 minuten lang, zowel in de lift, auto als op de slaapkamer. Daarnaast hanteerde hij het Power Pose Program voor elke performance waar hij tegen op zag. Oefeningen die makkelijk en laagdrempelig zijn. En uiteindelijk ervoor zorgden dat zijn beleving van vertrouwen 75 procent verbeterde. En had hij het gevoel dat het MT nu wel naar hem luisterde elke maandagochtend om 09.30.
13 juni
Gelden deze principes ook in de sport? Nou en of! Zie je Stefan de Vrij naast Sergio Ramos al staan 13 juni in de coulissen van de eerste wedstrijd op het WK tegen Spanje. Je mag raden wie wel en wie niet een power pose maakt. Ronaldo is een goed voorbeeld: kin omhoog, borst vooruit, armen nog even stretchen. En hij staat met 2-0 voor. Een quick win voor Oranje: kom sterk uit de coulissen met power posing.

Ron Jacobs is gedragsconsultant en publiceert, geeft advies, traint, coacht op het gebied van communicatie, management en psychologie. Hij is tevens auteur van het boek Ik zie ik zie wat jij niet zegt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie