Premium

Rita Lopes van den Broek: 'Mijn vader was de gitarist van Queen'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal copywriter Rita Lopes van den Broek.

Rita Lopes van den Broek

'Mijn werelden waren vaak vrij tegengesteld aan elkaar, wat soms schuurde'

Deze week was Rita Lopes van den Broek, senior copywriter uit Amsterdam en Lissabon en tot voor kort als team met Bex McNally werkzaam bij 180 Global, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Lopes van den Broek over haar week: 'Mijn week gaat over andere werelden, in de ruimste zin van het begrip.

Als kind van een Portugese moeder en Nederlandse vader, ben ik al van jongs af aan gewend om tussen ‘werelden’ te schipperen. Ik groeide op in Leiden en mijn wereldje daar bestond onder andere uit structuur, gezelligheid, de geur van regen en gras, Sinterklaas en boterhammen. Bij familie in Portugal was ik in een wereld van warmte (letterlijk en figuurlijk), bergen, warme lunch van m’n oma (het liefst gegrilde sardientjes), fruitbomen en zelden op de klok kijken. Mijn werelden waren vaak vrij tegengesteld aan elkaar, wat soms schuurde.

Ik stond altijd met één been in Nederland en één been in Portugal, althans zo voelde het. Waar ik daar als kind moeite mee had, want ik wilde precies net als mijn vriendjes en vriendinnetjes zijn, is het nu mijn grootste zegen. Het schakelen tussen werelden brengt me rust en enorm veel inspiratie. Mezelf onderdompelen in iets totaal anders, maakt dat ik alles - ook de vertrouwde wereld - met een andere blik zie. En dat geldt voor alle soort werelden, niet alleen landen of fysieke plekken.

Daarom hier vijf fictieve, virtuele, muzikale, innerlijke en absurde werelden waar andere wetten gelden en waar je in kunt wegdromen.'

Hier haar 5 bijdragen:

1. Twin Peaks, een genre-vernieuwend cult fenomeen dat talloze series heeft geïnspireerd

'Ruim 23 jaar van mijn leven kende ik Twin Peaks van David Lynch niet. De eerste aflevering kwam namelijk een jaar voordat ik geboren werd uit en de serie liep op z’n eind toen ik nog geen maand oud was. Na een tip van een collega nam ik toch een kijkje. Ik was direct verkocht. Een klein dorpje in Washington genaamd - je raadt het al - Twin Peaks, wordt opgeschud na de mysterieuze moord op scholiere Laura Palmer. 

Wat klinkt als een standaard whodunit, is in feite een genre-vernieuwend cultfenomeen dat al talloze series heeft geïnspireerd. Fargo, True Detective en The Sopranos, om er maar een paar te noemen. Lynch zet een unieke wereld neer met excentrieke karakters, een perfecte balans tussen humor en horror, geheimen, bovennatuurlijke verschijnselen en bizarre dialogen.

Het comfort en de intrige van een soap gaan hand in hand met de diepgang en kwaliteit van film. Voor mij de ultieme fictieve comfortzone, waar ik keer op keer wil naar terug keer.'

2. Stardew Valley - 'Het doel is om een boerderij op te knappen en te transformeren in een goedlopende business'

'De stad uit, zonder echt de stad uit te gaan, dat kan. Eric Barone, professioneel bekend als ConcernedApe, stampte eigenhandig een hele wereld genaamd ‘Stardew Valley’ uit de virtuele grond. Deze indie game duurde ongeveer vijf jaar om te ontwikkelen en Barone deed echt alles zelf. Van karakterontwikkeling, verhaallijnen, muziek, gameplay, tot elke pixel. Dat verhaal is natuurlijk op zichzelf al erg inspirerend, maar dat is niet waarom ik ‘m hier noem.

Soms denk ik wel eens: hoe lekker zou het zijn om in een schattig dorpje te wonen op een mini-boerderij? Op die gedachte is deze game een soort antwoord. Bij Stardew Valley is het doel namelijk om een boerderij op te knappen en te transformeren in een goedlopende business. Dan denk je: oh net als Farmville. Nee, het gaat hier niet om de tomaten van je tante water geven. Hier gaat het om het verhaal. De combinatie van nostalgische 2D pixel art, gedetailleerde verhaallijnen, dromerige muziek en een algehele idyllische sfeer werkt therapeutisch en ontspannend. En juist als m’n hoofd lekker leeg is, fladderen er bij mij allerlei nieuwe ideeën voorbij.'

Bekijk de trailer van Stardew Valley hier.

'Soms denk ik wel eens: hoe lekker zou het zijn om in een schattig dorpje te wonen op een mini-boerderij? Op die gedachte is deze game een soort antwoord'
'Soms denk ik wel eens: hoe lekker zou het zijn om in een schattig dorpje te wonen op een mini-boerderij? Op die gedachte is deze game een soort antwoord'

3. 'Mijn vader was de gitarist van Queen'

'Mijn vader was de gitarist van Queen. Daar kwam ik voor het eerst achter toen ik ongeveer dertien was. Muziekles op school vond ik saai. De popliedjes die al m’n klasgenoten te gek vonden, zoals Beyonce’s Crazy in Love, vond ik niets. Ik had al geaccepteerd dat muziek niet mijn ding was, tot ik op een dag thuis kwam en mijn vader een lp draaide. Zoiets had ik nog nooit gehoord, dit was waanzinnig. Het bleek Queen te zijn. Vanaf die dag wist ik dat ik wél van muziek hield, want ik hield van Queen.

Wat volgde was een ware obsessie, waarbij ik elke kerst en Sinterklaas dvd’s met videoclips en concerten van Queen vroeg. Favoriet waren de clips van Killer Queen en I Want To Break Free en uiteraard het magische concert Live at Wembley Stadium. Ik was met name fan van Freddie en Brian May. Een performer als Freddie Mercury had ik nog nooit gezien. Zijn stem was ongekend (dat is tegenwoordig zelfs wetenschappelijk onderbouwd). En toen Brian May voor ‘t eerst op m’n TV verscheen, wist ik niet wat ik zag. Dat leek m’n vader wel!

Queen werd voor mij het ultieme symbool voor power en jezelf zijn. Nog steeds zet ik Queen op als ik even een boost nodig heb.'

Wie is mijn vader, wie is Brian May?
Wie is mijn vader, wie is Brian May?
'Bijna alle vrienden aan wie ik het spel voorstelde, hadden er eigenlijk totaal geen zin in. Inmiddels hebben denk ik acht van die vrienden hun eigen spel'

4. 'Doordat je zo als het ware in elkaars innerlijke wereld stapt, voel je je op dat moment heel verbonden'

'Tijdens de Corona pandemie kwam ik op anderhalve meter afstand dichter bij m’n vrienden dan ooit. Ik denk dat we drie maanden in de lockdown zaten, toen ik online op een Amerikaans kaartspel stuitte. Een minimalistisch rood doosje, simpele typografie en een lange naam: We’re Not Really Strangers. Het spel zou helpen om diepere connecties met (on)bekenden te maken. Op het Insta account (inmiddles 5,4 miljoen volgers) zag ik voorbeeldkaarten met vragen als ‘What lesson took you the longest to unlearn?’ en ‘What’s a question you’re afraid to ask?’. Ik werd nieuwsgierig en besloot het te bestellen.

Bijna alle vrienden aan wie ik het spel voorstelde hadden er eigenlijk totaal geen zin in. Na het besef dat er toch weinig anders te doen was, gingen ze overstag. Inmiddels hebben denk ik acht van die vrienden hun eigen spel. In drie levels stel je jezelf en elkaar vragen die draaien om perceptie, connectie en reflectie. Doordat je zo als het ware in elkaars innerlijke wereld stapt, voel je je op dat moment heel verbonden. Ik weet het, dat klinkt als veel zweverig gedoe, maar ik kan het echt iedereen aanraden. Ook juist leuk om te spelen met mensen die je heel oppervlakkig of helemaal niet kent.'

Nog een voorbeeld uit We’re Not Really Strangers
Nog een voorbeeld uit We’re Not Really Strangers

5. Has Love Won? De docu begint bij een bodycam fragment van een FBI-agent

'God is een vrouw genaamd Amy Carlson, volgens Amy Carlson zelf. Deze driedelige HBO docu-serie vertelt het verhaal van een McDonald's manager die er heilig van overtuigd raakte dat zij in feite ‘Mother God’ was. Dankzij manifesteren en livestreamsessies, kreeg ze volgers en werd de ‘Love Has Won’ cult geboren.

De docu begint bij een bodycam fragment van een FBI-agent. Ze stappen een Amerikaans huis binnen en treffen een gemummificeerde vrouw aan in een kinderkamer. Gewikkeld in een slaapzak met kerstlichtjes en haar gezicht helemaal blauw. Het blijkt Amy Carlsson te zijn. Wat er precies gebeurd is, daar kom je geleidelijk achter.

Bij elke aflevering denk je dat het niet veel gekker kan worden, maar dat blijkt toch wel te kunnen. Documentairemaakster Hannah Olson laat de volgers aan het woord en brengt hun wereld zonder oordeel in beeld. Juist dat maakt dat alles nog absurder voelt. Een groot deel van mij vraagt zich af hoe mensen het voor elkaar kijgen om al hun realiteitsbesef helemaal kwijt te raken. Een klein deel van mij bewondert het feit dat zij totaal geloven in een wereld die ze zelf bedacht hebben, ondanks dat de rest van de wereld ze voor gek verklaart.'

Officiële trailer Love Has Won: The Cult of Mother God

Amy Carlson
Amy Carlson

In de week van 11 maart (Random Pic(k) Of The Day For A Week verschijnt sinds dit jaar tweewekelijks) is Arne Koefoed, Head of Ideas en medeoprichter van experiential agency Wink en SXSW-icoon als medeoprichter van New Dutch Wave, tijdens datzelfde SXSW in Austin, Texas curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie