Opvallende daling Radio1, Qmusic vindt de weg weer omhoog

De luistercijfers over mei/juni 2018 met weinig grote verschuivingen, maar wel een paar bijzondere. Evert Bronkhorst analyseert.

Ondanks het aantrekken van Giel Beelen blijft Veronica Talpa's zorgenkindje
ANP, Sander Koning

Oké, deze meting gaat over een periode die niet echt heel spannend was, de grote wisseltruc start pas vanaf komende september. De verschuivingen zijn dan ook niet heel groot of opvallend te noemen, een paar uitzonderingen daargelaten. NPO Radio2 blijft marktleider en verliest 0,1%, Radio 538 en Radio10 blijven stabiel, Qmusic heeft de weg omhoog weer gevonden en 3FM is van de hatelijke bijnaam 2.9FM af.

Advertentie
advertisement

De daling van NPO Radio 1

Best wel een opvallende daling voor NPO Radio 1. In de maand juni werd ook veel aandacht besteed aan het WK Voetbal op deze zender, wat soms op tijdstippen werd gespeeld dat niet iedereen voor de buis kon zitten. Maar dat zien we niet terug in de cijfers van NPO Radio 1. Als de verwachtingen juist zijn, zal in de komende meting (met daarin ook Radio Tour de France) wel sprake moeten zijn van een positief Tom en Steven-effect.

Het zorgenkindje van Talpa: Radio Veronica

Het blijft toch een zorgenkindje voor Talpa. Ondanks het aantrekken van Giel Beelen, ondanks al het marketingbudget dat er tegenaan gegooid wordt blijft de zender toch in een dalende tendens. Ten opzichte van een jaar geleden verliest men 0,6% bij 10+. Maar ook binnen specifiekere doelgroepen zijn de prestaties niet goed. Ten opzichte van een jaar geleden levert men ook in bij bijv. leeftijdsgroep 35-54 jaar. Wel wordt de zender nog iets mannelijker qua profiel en stijgt men licht ten opzichte van mei/juni 2017 bij Mannen 30-54 jaar. Tot slot is het opvallend dat het marktaandeel van Giel Beelen lager is dan van de zender als geheel. Terwijl juist een grote naam de trekkermoet zijn en beter zou moeten presteren (zie bijv. Edwin Evers bij Radio538).

Nog even wachten op het echte spektakel

Pas eind oktober (in beperkte mate) en vooral eind november wordt het spannend: als de rookwolken zijn opgetrokken zien we wat er gebeurt door de stoelendans van Gerard Ekdom, Domien, Sander H, Marieke Elsinga, etc. etc. En daarna volgt pas de tweede ronde eind maart 2019 als ook het effect van vertrek Evers zichtbaar is. Maar wie weet wat er nog meer gaat verschuiven qua poppetjes de komende maanden. Want het radiolandschap in Nederland: never a dull moment.

Luistercijfers mei-juni 2018
Luistercijfers mei-juni 2018 NLO

Plaats als eerste een reactie

Advertentie