Adobe brengt historische lettertypen opnieuw tot leven

Het lang verloren alfabet van legendarische Bauhaus-ontwerpers is omgezet in een reeks van digitale lettertypen.

Bauhaus Dessau was een wereldberoemde Duitse kunstacademie die in 1932 door de Nationaal Socialistische Partij werd gesloten, met achterlaten van een groot aantal onvoltooide typografieschetsen van ontwerpers als Xanti Schawinsky, Joost Schmidt, Carl Marx, Alfred Arndt en Reinhold Rossing. Adobe zag hier een missie en besloot de verloren creatieve geschiedenis nieuw leven in te blazen. In samenwerking met Stichting Bauhaus werden historische schetsen gedigitaliseerd tot een reeks van lettertypen

Verloren creatieve geschiedenis

Een internationaal team onder leiding van typograaf Erik Spiekermann heeft geprobeerd om te achterhalen hoe de oorspronkelijke ontwerpers van plan waren de lettertypen vorm te geven. Op basis van hun bevindingen zijn de vermoedelijke vormen omgezet in een complete Typekit reeks. De eerste twee lettertypen zijn nu beschikbaar om te downloaden. De overige lettertypen komen in de komende maanden beschikbaar.

Om het gebruik van de gereconstrueerde lettertypen aan te moedigen, organiseert Adobe een wedstrijd met als hoofdprijs een bezoek aan het Bauhaus-archief in Dessau. Meer informatie over het project is te vinden op de Hidden Treasures website.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie