Apple iWatch, Jony Ive & Dieter Rams

Waarom de meeste mockups van de iWatch waarschijnlijk niet kloppen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Maanden wordt er al gespeculeerd over de iWatch van Apple. Men heeft het over wat er allemaal in zou kunnen zitten qua hardware en wat je er allemaal mee zou kunnen doen. Er zijn al tientallen mockups, visuele impressies, gemaakt om een idee te krijgen hoe de iWatch er uit zou kunnen zien. Er zijn echter maar weinig mockups of artikelen die rekening houden met het feit dat Apple’s Senior Vice President of Industrial Design  een groot fan is van de industrieel vormgever , waar fan nog een aardige understatement is.

Dieter Rams is verantwoordelijk voor een groot aantal iconische producten waarvan er zeker een paar hebben gediend als “inspiratie” voor Apple producten ontworpen onder de vlag van Jony Ive. Zo heeft de iPod met clickwheel wel iets weg van de Pocket radio (model T3) en de iMac lijkt wel een beetje op de LE1 Speaker. Ook software van Apple heeft zich soms laten inspireren door producten van Rams. Zo leek de inmiddels vervangen Calculator app opvallend veel op ET66 calculator en de eveneens inmiddels vervangen Podcast app bevatte een homage aan de TG 60 tape recorder.

 

Nu heeft Dieter Rams niet alleen mooie radio’s, platenspelers en andere apparaten ontworpen. Hij heeft ook een serie horloges ontworpen voor Braun. Recent zijn een aantal van deze ontwerpen nieuw leven ingeblazen. De overeenkomsten tussen bijvoorbeeld de  en een iPhone 5 zijn niet van de lucht. Er bestaat dus een zeer grote kans dat een horloge van Apple er wel eens uit zou kunnen zien als zijn broertjes en zusjes van Braun. 

Of de iWatch een rond scherm krijgt zoals al vaak geschreven wordt is nog maar de vraag. Veel van de horloges van Rams waren dat wel, maar dat waren dan ook de analoge horloges. Alle digitale varianten ontworpen door Rams waren vierkant. De iWatch rond maken omdat “horloges nu eenmaal rond horen te zijn” is voor Ive in ieder geval geen valide reden: “For a designer … it’s the way you look at the world … you&;re constantly looking at something and thinking, Why is it like that, and not like this?”. 

Bij de iWatch zal alles draaien om het display en dan is een ronde vorm misschien helemaal niet zo praktisch. Android heeft dit weliswaar in hun  opgelost door zowel een interface voor vierkante als voor ronde displays te maken, maar op de ronde verlies je toch een aardig stuk "screen real estate". De Motorola 360 is tot nu toe de enige die Android Wear op een rond scherm toont, maar ook dat scherm is niet helemaal rond vanwege . 
 
De meeste marketeers zitten waarschijnlijk te springen om smartwatches als de iWatch en horloges met Android Wear omdat deze de notificaties beter onder de aandacht brengen van de gebruiker. Waar vroeger Bluetooth Marketing niet van de grond kwam omdat mensen hun mobiel in hun zak hadden als ze langs de winkel liepen en soms pas bij thuiskomst het bericht van de winkel zagen, zal dit bij een combinatie van (i)Beacons en een Smartwatch veel beter aanslaan.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie