CreativeNL Live dag 1: ‘Er is altijd een manier om samen te werken’

Woensdag vond de Game Changers Asia – Circular Design Conference over internationale samenwerking en systeemverandering plaats.

Still uit de film 'Super Local, The Designers Transforming Waste Around the World - Wonderful Waste'

De conferentie maakte onderdeel uit van de internationale dagen van de Topsector Creatieve Industrie tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Het overkoepelende thema – circulair design – sluit aan op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030 van de VN.

Hier de hoogtepunten:

In het openingspanel (specifiek over circulair design en bovengenoemde onderwerpen) sprak Lucas De Man, creative lead van Dutch Design Week’s Embassy of Circular & Biobased Building en in het dagelijks leven CEO van Biobased Creations, dat het gebruik van vernieuwende duurzame materialen in (kunst)installaties en creaties aanjaagt, zeer treffend:

‘Social design vindt niet geïsoleerd in afgesloten contexten plaats. Wat wel zo is, is dat we in verschillende werelden leven en dat we een nieuwe gezamenlijke taal moeten ontwikkelen. We moeten onszelf opnieuw overdenken en uitvinden en ervoor openstaan dat we misschien niet alles weten.

Toen wij The Growing Pavilion van mycelium (het netwerk van alle draden van een schimmel, red.) van paddenstoelen wilden gaan maken, riep een architect: ‘Wij kunnen een vloer van aardappelen maken!’ Geweldig. Nogmaals, sta open voor wat je niet kent.

Of neem The Exploded View Beyond Building, dat compleet van bio-materialen is gemaakt en we ook in Hongkong willen maken. In zo’n stedelijke omgeving zou het ‘onmogelijk’ zijn om zoiets te doen; er zouden geen bio-designers zijn, planten zijn er onbetaalbaar. Dat laatste is waar, maar het lukt.

Het is net als met nieuwsgierigheid en in de liefde: er is altijd een manier om te verbinden en samen te werken.’

‘Micro-organismen doen het werk voor mij’

In het tweede programmaonderdeel (over circulaire alternatieven) stal food designer Ivana Mik van Fou Food Lab met als bijnaam de fermentatiekoningin – ‘micro-organismen doen het werk voor mij’ – de show met verhalen over avonturen in onder andere Taiwan, Myanmar en bij het prestigieuze restaurant Noma in Kopenhagen, waar ze allerlei voedselonderzoek deed.

Ze ziet zichzelf vooral als mad food scientist en wil bijvoorbeeld kaas direct van gras proberen te maken ‘in plaats van via dieren. Logisch toch om te kijken of we die stap over kunnen slaan? Met alle voordelen van dien.’

Een groene oase in een stenen jungle

In het blok over systeemverandering liet social designer Pim van Baarsen van Super Local, dat onlangs de Dutch Design Award in de categorie Product won voor het project ‘From the Himalayas’ vervolgens onder meer zien hoe je voor mensen die al decennia in tijdelijke onderkomens leefden een duurzame, groene oase kunt ontwikkelen in een miljoenenstad als Djakarta.

Ook liet hij een fragment uit de film Super Local, The Designers Transforming Waste Around the World – Wonderful Waste, over wat ze nog meer met afval in het Himalayagebergte hebben gedaan (kijktip!).

Waarna Omar Ali van Metabolic system change (‘a Japanese-born, UK-educated Egyptian American working in The Netherlands’) de dag afsloot met de realiteit dat grote issues vragen om grote oplossingen en veranderingen, en onderstaande slide…

De uitsmijter van Omar Ali
De uitsmijter van Omar Ali

🎥 Kijk de livestream/hele uitzending hier terug.

Fotografie Lotte Schrander

Game Changers Asia – Circular Design Conference werd georganiseerd i.s.m. Entry.

CreativeNL, celebrating Dutch creativity, is de internationale tak van de Topsector Creatieve Industrie (ondergebracht bij het kennis- en innovatienetwerk van de creatieve industrie CLICKNL), die creatieve professionals en onderzoekers aanspoort om in het buitenland samen te werken om de wereld versneld mooier en beter te maken.

Architect Gosha Muhammad uit Indonesië, Roger Wu (curator Hong Kong Design Centre) en Lucas De Man
Architect Gosha Muhammad uit Indonesië, Roger Wu (curator Hong Kong Design Centre) en Lucas De Man
Moderator Dora Xu (ook van Metabolic) en Pim van Baarsen
Moderator Dora Xu (ook van Metabolic) en Pim van Baarsen
Ivana Mik
Ivana Mik
Dora Xu en Omar Ali van Metabolic, Pim van Baarsen, Devana Ng van innovatief packaging bedrijf #invisible en fermentatiekoningin Ivana Mik
Dora Xu en Omar Ali van Metabolic, Pim van Baarsen, Devana Ng van innovatief packaging bedrijf #invisible en fermentatiekoningin Ivana Mik

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie