Elles de Boorder (Concepts2Go): 'App en web groeien naar elkaar toe' [Visie Mobile 2014]

Ik hou van science fiction. Als kind volgde ik al de avonturen van Buck Rogers en Jean Luc Picard. Nog steeds kan ik genieten van films als Minority Report waarvan de makers ons in 2002 een blik in de toekomst gunden. Ik denk ook nog geregeld terug aan het verhaal van mijn toenmalige Veronica Digitaal manager Jeroen Verkroost die zijn tijd ver vooruit was door 10 jaar geleden al te voorspellen hoe belangrijk mobile zou worden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Aan mij nu de taak om mijn gedachtes over 2014 te laten schijnen in deze donkere dagen voor de kerst. En dan natuurlijk wel over mijn vakgebied en grote liefdes mobile en design.

Ik heb me twee jaar geleden eens eerder gewaagd en openlijk de vraag gesteld of responsive design een hype of een oplossing was. Mensen die mij als vakidioot volgen weten dat ik inmiddels groot voorstander ben van deze manier van mobiele websites maken. En ik verwacht dat in 2014 deze trend zich alleen maar voort zal zetten, zeker omdat Google ook groot fan is. Mobiele websites krijgen steeds meer hun eigen plekje binnen de mobiele strategie. Bedrijven die een app hebben, zorgen er ook voor dat hun website geschikt is voor smartphones. Het wordt een soort van wisselwerking, omdat er zo’n duidelijk onderscheid is in de mogelijkheden en capaciteiten van beide producten. Mobiel internet is de afgelopen twee jaar behoorlijk gegroeid en er bestaat een helder onderscheid tussen de werking van een app en mobiele website. Toch verwacht ik wel dat het komende jaar wat dingen gaan veranderen waardoor dit misschien verandert.

Kleinere verschillen tussen app en web

Een groot voordeel van een app zijn de zogenaamde push notificaties. In navolging van Google Chrome heeft Apple ook  dat er aan Safari push notificaties worden toegevoegd.

 

Ik verwacht dat we komend jaar vanuit Google sowieso een hoop kunnen verwachten. Begin decemeber was was het al groot in het nieuws dat ze daar bezig zijn met de zogenaamde . Dit type webbased apps is al langer beschikbaar voor de gewone Chrome browser en komt dus nu ook naar onze smartphones en tablets. Ontwikkelaars kunnen op deze manier platform onafhankelijke apps maken die gewoon offline in de Chrome browser draaien zonder tussenkomst van een store 


Google

Een nieuwe poging als alternatief voor de native app? Sinds Facebook in 2012 hopeloos faalde door zijn app volledig te ontwikkelen met HTML5 in plaats van native code is het iets stiller geworden in het kamp van de native app tegenstanders. Ondanks dat Chrome misschien wel de enige webbrowser is die op dit moment een beetje performance heeft, kan een browser nog lang niet de concurrentie aan met de functionaliteiten die een native app weet te bieden. Maar de verwachtingen zijn hoog en de ontwikkelingen voor de smartphone zijn alleen maar positief te noemen.

 

Dat Google mobile hoog in het vaandel heeft, heb ik al eerder genoemd. En dat ze zich dan ook niet op maar 1 onderdeel hiervan richten mag inmiddels ook al duidelijk zijn. Ondanks dat hun eigen besturingssysteem Android leidt aan enorme segmentatie onder de gebruikers, zal het aantal gebruikers in Nederland komend jaar alleen maar toenemen. Een  hierin is dat Google in de toekomst de content van Android apps door hun eigen zoekmachine laat indexeren. Eigen producten eerst natuurlijk en waarom niet als je twee van deze krachtpatsers in je bezit hebt. Zal er dan eindelijk een verschuiving plaats gaan vinden onder de Nederlandse app bouwers die nog altijd de voorkeur lijken te geven aan de iPhone? Door deze ontwikkeling beperkt content indexatie zich niet meer alleen tot mobiele websites.

 

En wat gaat Apple dan doen? 

2013 was voor de fanboys en girls eigenlijk een beetje een teleurstellend jaar. Geen iTV, iWatch of iPhone 6, enkel een nieuw iOS7 waarover de meningen ook sterk zijn verdeeld. Wordt dit in 2014 anders en komen ze eindelijk met meer iOS-based producten? Nu lijken ze toch vooral marktaandeel te verliezen. Komt er dan eindelijk een smartwatch uit Californië die communiceert met de andere apparaten van Apple. Sowieso is het iOS beschikbaar gemaakt voor fabrikanten om dit te gebruiken als software voor in de auto. Honda komt deze maand met de in de VS en Europa zal volgen in 2014. Gaan er meer fabrikanten volgen en wordt dit straks samen met de smartwatch een soort van KITT en Michael Knight? 

Windows Mobile

Windows Mobile begint heel langzaam een steeds serieuzere speler in de markt te worden. Nu is het vaak nog het kind van de rekening. Zelfs grote bekende apps als Runkeeper zijn niet beschikbaar voor Windows Mobile. Maar daar lijkt toch verandering in te komen. Afgelopen jaar is het marktaandeel bijna verdubbelt en lijkt het vooral te snoepen van Blackberry en iOS. Ondanks dat app-ontwikkelaars het platform nog grotendeels lijken te negeren, zal dit komend jaar iets lastiger gaan worden.  heeft al aangegeven dat ze halverwege 2014 Windows Mobile Apps gaat ondersteunen naast Android en iOS.

Nadelen van succes

Hoe meer je met je smartphone kan doen, hoe interessanter deze ook wordt voor andere mensen. Ik denk als je op straat gaat vragen hoeveel mensen hun telefoon enigszins beveiligd hebben, dat je met magere resultaten terug komt. We zitten in een tijd van onbeveiligde wifi netwerken en mensen die met gemak in een phising email trappen. Aangezien bijna iedereen zijn mail wel leest op de telefoon en mobiel internet ook steeds sneller wordt, ligt hier een waar een paradijs de wachten voor menig cyber crimineel.

Kortom in 2014 gaan we lekker verder met het mobiliseren van onze wereld. 2013 zagen we de markt al volwassener worden, in 2014 zal dit alleen maar continueren. Ik hoop eigenlijk een beetje stiekem op wat sensationele verassingen vanuit Apple zoals eerder met de iPad en iPhone. Het zou goed zijn voor het mobiele landschap. Maar ben bang dat er weinig spannends komt uit Silicon Valley…

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie