Herinnert u zich Aspa nog?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Na de overname door investeerders van de Benelux activiteiten van komt daar een eind aan de merknaam Samas. Productieproblemen en een IT-debacle hadden Samas in grote problemen gebracht. De kantoorinrichter gaat in de Benelux verder als . Hiermee wordt de merknaam Aspa (1923) opnieuw leven ingeblazen.

Maar ASPA is geen nieuwe naam, want al in 1923 begon Adriaan Spaander onder deze naam een kantoorboekhandel in Zaandijk. Het huidige ASPA komt voort uit de fusie tussen ASPA kantoorinrichting en meubelfabrikant Assenburg. De geschiedenis van Assenburg gaat terug tot 1864 toen de smederij van van Blerk in Tilburg uitgroeide tot een ijzerhandel met fabrieksmatige productie. In 1975 ontstond Assenburg als gevolg van samenvoeging van van Blerk met Asmeta uit Assendelft. De samenwerkende Aspa bedrijven zijn in 1977 samengevoegd tot Samas (overigens een -naam; 'Sam[en] + As[pa]/As[senburg]'?). Na verkoop van de kantoorbenodigdheden activiteiten in 2001 ging Samas verder als kantoorinrichter.

Ooit begonnen als afkorting van de naam van de oprichter Adriaan Spaander, staat het nieuwe ASPA nu voor Authentiek, Samenwerkend, Passievol en Aansprekend, aldus algemeen directeur Edward Vis. ASPA beschouwt kantoorinrichting als essentieel element bij het vormgeven, behouden en borgen van de identiteit van een organisatie. Daarom is 'office furniture' in het nieuwe logo vervangen door ‘office identity’.

Vooral in tijden van laagconjunctuur kan het revitaliseren van een oud merk verstandig zijn. Als de merknaam nog een hoge (positieve) bekendheid geniet, is dat namelijk goedkoper dan het lanceren van een nieuw merk.

Andere 'dode' merknamen die de afgelopen jaren opnieuw tot leven zijn gebracht zijn bijvoorbeeld , , Quick en . In het geval van de naam ASPA blijft het alleen licht ironisch dat deze wel erg veel lijkt op de naam van het bedrijf dat Samas bijna de kop gekost heeft... ik noem geen namen.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie