Premium

Bart van Seggelen: 'Zonder je dromen hardop uit te spreken, bereik je ze nooit'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Bart van Seggelen van Barde + vanVoltt.

Bart van Seggelen

Deze week was Bart van Seggelen, medeoprichter en creative director bij interieur ontwerp studio Barde + vanVoltt en voormalig medeoprichter van Ace & Tate, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. Muziek - 'Als jongetje uit het Gooi gaf hiphop mij een kijk in een andere wereld'

'"Enter the Wu-Tang" was mijn eerste CD. Ik was 11, 12 jaar toen ik in contact met hiphop kwam. Los van de muziek is de hele cultuur voor mij een van de startpunten van bijna al mijn interesses. Als jongetje uit het Gooi, waar de meeste ouders bankier, advocaat of dokter waren, gaf hiphop mij een kijk in een andere wereld, een wereld waarin ik mij kon afzetten tegen het in mijn ogen saaie om me heen.

Het was voor mij een manier om te ontsnappen, Tommy Hilfiger anoraks, high-end bootleg fashion van Dapper Dan en 24” velgen te ontdekken. Dit was ook de tijd dat ik steeds meer ging skateboarden en met mijn koptelefoon luisterend naar hiphop steeds meer durfde.

Tijdens een creatief proces is hiphop nog steeds mijn go-to inspiratiebron; als ik last heb van een writer's block luister ik het liefst naar de hardste hiphop die ik kan vinden - om los te komen van het proces, overzicht te krijgen en het allemaal op mijn manier, net iets anders te doen.'

Advertentie
advertisement
Enter the Wu-Tang
Enter the Wu-Tang

2. Surfen - 'Als ik weer te onrustig ben, weet ik dat ik te lang niet in het water heb gelegen'

'Mijn meditatie, yoga en uitlaatklep ineen. Ik kan me soms verliezen in de waan van de dag, het volgen van design blogs (HYPEBEAST, Dezeen, Complex) en de nieuwste sneakers die uit gaan komen. Ik probeer zoveel mogelijk te zien. Het zorgt ervoor dat ik soms teveel bezig ben om aan een ontwerp dat ik gezien heb mijn eigen draai te geven, of teveel bezig met spullen, iets willen hebben wat bijna uitkomt.

Het weerhoudt mij ervan om in het moment te leven, altijd maar bezig met wat ik allemaal wil maken, bereiken en hebben. Surfen zorgt ervoor dat ik terug gezogen wordt in het nu. Zodra ik in het water lig, staat de wereld stil, worden de belangrijke dingen zichtbaar en verdwijnen de materiële wensen. Als ik weer te onrustig ben, weet ik dat ik te lang niet in het water heb gelegen en dat het tijd is om onze pijlen te richten op een nieuw project ergens in de wereld aan het strand ;)'

Fotografie Adam Warmington
Fotografie Adam Warmington

3. Los Angeles - 'Het lekkere van werken daar is de positiviteit die mensen je meegeven'

'De stad waar Barde + vanVoltt is opgericht, alleen daarom al een van de bijzonderste plekken voor mij. LA is voor mij de plek waar al mijn interesses samenkomen. Skateboarden in Venice, surfen rond Malibu, architectuur en hiphop. In 2019 hebben we ons derde project gedaan in Venice en was ik aan het trainen voor een Ironman (triathlon), hiervoor moest ik onredelijk veel op de fiets zitten; door de indrukwekkende architectuur aan het strand en in de bergen heb ik het trainen vol kunnen houden.

Het lekkere van werken in LA is de positiviteit die mensen je meegeven. Er staat een hele andere houding dan in Nederland tegenover de manier waarop je met kansen omgaat. In Amerika moedigen ze je aan, terwijl wij in Nederland vaak sceptischer tegen dingen aankijken. In onze ontwerpen werken we veel met contrast en natuurlijke materialen, iets wat we qua architecture / beach houses / Malibu, Californië over hebben gehouden aan onze tijd.'

Ontwerp architect Marc Thorpe
Ontwerp architect Marc Thorpe

4. 'Stijl is belangrijker dan winnen'

'In mijn leven heb ik een paar mensen gehad tegen wie ik op keek. Dit waren voornamelijk sporters, zij inspireerden mij door iets wat moeilijk is makkelijk te laten lijken. Stijl is wat dat betreft belangrijker dan winnen. Kijk naar skateboarden, in mijn ogen de moeilijkste en meest ondergewaardeerde sport die er is. Skateboarden gaat alleen maar om vallen en weer opstaan, het maakt niet uit hoeveel pijn je hebt, je blijft het proberen totdat het lukt, en als het lukt moet het er ook nog makkelijk uitzien ook. Dat wil ik ook terug laten komen in onze ontwerpen. Het moet er effortless uitzien, terwijl er aan de achterkant keihard aan gewerkt is.'

Fotografie Hugh Holland
Fotografie Hugh Holland // Danny Kwock, Balboa Beach, 1975

5. Dromen - 'In mijn hoofd is het werken in het buitenland nog ver weg, terwijl we het eigenlijk al jaren doen'

'Zonder je dromen uit te spreken, bereik je ze nooit. Dit is iets wat ik echt van Valérie (mijn partner en medeoprichter van Barde + vanVoltt) leer. Ik ben zelf niet zo een prater, maar wel een dromer. Door concreet uit te spreken wat je wil bereiken komt het eerder op je pad. Ik volg veel internationale architecten, door het werk dat ze maken, maar misschien nog wel meer om het leven dat ze leiden en de plekken waar ze werken. Internationaal werken is mijn grootste inspiratiebron - om op een unieke locatie iets heel moois bouwen.

Momenteel zijn we bezig met het uitwerken van plannen in Portugal voor het bouwen van een aantal huizen. Daarnaast gaan we in april naar Mexico City voor de start van een nieuw project en spelen we met de gedachte om later in het jaar naar Bali te gaan, om te kijken wat daar de mogelijkheden zijn. In mijn hoofd is het werken in het buitenland nog ver weg, terwijl we het eigenlijk al jaren doen.'

Naila House, BAAQ' Architects (Mexico)
Naila House, BAAQ' Architects (Mexico)

Komende week is Japie Stoppelenburg van bureau Truus ('bij Truus - vernoemd naar mijn moeder - maken we reclame voor echte mensen, niet grachtengordelmillennials') curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie