We hebben ons allemaal enorm vergist in de Generatie Y

Millennials hechten juist aan structuur en duidelijkheid.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De Generatie Y, ofwel de millennials, is zo ongeveer een van de meest onderzochte en beschreven leeftijdsgroepen die we kennen. Steevast duikt daarbij het beeld op dat de Generatie Y, geboren ongeveer tussen 1980 en 2000, anders is dan andere. Millennials zouden op zoek zijn naar allerlei alternatieve vormen van werk, enorm hechten aan vrijheid en ze vinden dat zingeving in hun werk centraal moet staan.

Van dit alles blijkt echter weinig te kloppen, concludeert Stephan Corporaal in zijn proefschrift &;Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling&; waarmee hij aanstaande vrijdag promoveert aan de Open Universiteit.

Uit zijn onderzoek blijkt juist dat jongeren veel conservatiever zijn dan gedacht: ze eisen structuur en duidelijkheid. Zij willen weten hoe, wanneer en waarom ze hun werk moeten doen en zijn op zoek naar organisaties die een duidelijk uitgetekend traject aanbieden met afwisseling in werk en functies, gecombineerd met goede begeleiding. Corporaal toont bovendien aan dat de voorkeuren tussen lager en hoger opgeleide jongeren nauwelijks verschillen.

Beter inspelen op Y

Volgens Corporaal zouden organisaties er verstandig aan doen om niet zozeer te investeren in &;het nieuwe werken&;, maar juist in duidelijkheid, structuur en feedback. Ook zouden bedrijven er goed aan minder te denken in termen van functies, maar meer in brede ontwikkelingstrajecten met mentorships, verschillende projecten en regelmatig wisseling van team en functie.

Ook  het onderwijs zou zich moeten aanpassen. Door de te veilige omgeving binnen de school en gestructureerde manier van onderwijs hebben studenten allerlei onrealistische verwachtingen voor werk. Zij verwachten meer structuur, duidelijkheid en eerlijkheid dan organisaties ooit kunnen bieden.

Verschillen voorkeuren

In het proefschrift worden de voorkeuren van jongeren vergeleken met de kenmerken van werk zoals ervaren door medewerkers in de techniek, zorg en overheid. Uit die vergelijking blijkt dat de organisaties in deze sectoren niet voorzien in de behoeftes van jongeren, met name op het gebied van opleidings- en doorgroeimogelijkheden, werkomstandigheden, afwisseling en duidelijkheid.

In de technische sector sluiten bovendien de flexibiliteit in werkdagen, de fysieke werkplek en de sfeer in de organisatie niet aan op de voorkeuren.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie