Acht vernieuwende ideeën van jonge denkers voor de digitale sector

De jeugd is de toekomst van morgen. Een overzicht van acht innovatieve digitale ideeën (finale SpinAwards Young Talent).

Speciaal voor Nederlandse studenten heeft de SpinAwards het Young Talent programma. Bij dit onderdeel krijgen zij de mogelijkheid om een digitaal concept te pitchen om zo kans te maken op een SpinAward. De voorrondes vonden in het voorjaar plaats op diverse onderwijsinstellingen en op basis daarvan heeft de jury acht cases geselecteerd. Dit is een overzicht van de projecten die in de finale staan. 

Kiku

Kledinghulp voor blinden en slechtzienden

Kiku helpt blinden en slechtzienden bij het in- en uitruimen van hun kledingkast. Dit gaat met behulp van een applicatie, chip (Newid 2) en een trilmotor. Het concept werkt als volgt. Als de gebruiker kleding in zijn kast wil ophangen, kan hij dat vragen aan Kiku. Vervolgens gaat de desbetreffende lege hanger trillen door de trilmotor. Ook onthoudt de app welk kledingstuk op welke hanger hangt. Hierdoor helpt Kiku de gebruiker bij het terugvinden van dezelfde broek of jurk.

Team: Annelieke de Loijer, Janne van Diepenbeek, Lola van den Reek, Lotte den Besten en Rosita Duman (Fontys Economische Hogeschool) 

Studenten presenteren pitchen hun concept Kiku
Studenten pitchen Kiku

LegalBikes

Het kopen van een fiets sneller, duurzamer en gemakkelijker maken

Op zoek naar een tweedehands fiets? Via de applicatie LegalBikes kun je een stalen ros bij jou in de buurt zoeken. Je hoeft niet naar de fietsenmaker, maar je kunt 'm oppikken op openbare plekken in de stad. Zodra je er eentje hebt gevonden, kun je die bekijken en kopen via iDeal of creditcard. Via de app ontvang je een code van het cijferslot en klaar is kees. Op deze manier wil LegalBikes het kopen van een tweedehands fiets makkelijker maken.

Team: Charilaos Mulder en Friso Gramsma (Universiteit van Amsterdam) 

Legal Bikes
Student pitcht LegalBikes

Leftovers

App tegen voedselverspilling

Het concept Leftovers moet voedselverspilling tegengaan. Hoe? Via de app ontvangen mensen een notificatie wanneer een product uit hun koelkast bijna over de datum is. Ook krijgen zij ter inspiratie recepten met deze producten doorgestuurd.

Team: Merijn de Bont, Cathelijne de Bruijn, Stijn ten Bohmer, Luc Huttinga en Vyasa Wolvetang (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)

Leftovers
Team Leftovers

JamSpace

Muzikanten wereldwijd aan elkaar koppelen voor een jamsessie

Deze website koppelt muzikanten aan elkaar, zodat ze online samen kunnen jammen. Dat gaat als volgt: je gaat zitten voor de computer en het platform scant je muziekstijl. Vervolgens wordt je gekoppeld aan andere muzikanten die bij je passen, en spelen maar. Ook wordt de jamsessie 24 uur bewaard op je persoonlijke profiel, zodat je het later kunt terugluisteren.

Team: Sil Eggink, Dean Beverloo, Neslihan Aksu, Ken Vreman, Kelly Bos (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

Mazehunter

Spel voor dyslectische kinderen

Kinderen met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. Maar ook hun motoriek blijft achter ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Mazehunter is een spelletje dat beide aspecten traint. Hiervoor heb je een speldoos en een tablet nodig. In de doos zitten houten zeshoeken waarmee je kunt bouwen. Op het tablet verschijnt wat je bouwt en kun je ook letters verzamelen. Hierdoor traint een kind zowel zijn motoriek als taalgevoel.

TeamDesi Bootsman (Hogeschool van Amsterdam)

Student pitcht Mazehunter
Student pitcht Mazehunter

VRTuosity

App om jongeren te stimuleren om een instrument te bespelen

Steeds minder jongeren krijgen muziekles op school. Dat is volgens de bedenkers een slechte ontwikkeling, omdat muziek een positieve invloed heeft op de hersenen. Daarom komen zij met een applicatie die scholieren helpt bij het leren bespelen van een muziekinstrument. Via de app kunnen een instrument kiezen en via augmented en virtual reality leren zij de fijne kneepjes. 

TeamRichard Verbeek (ROC Nijmegen)

VRTuosity
Student pitch VRTuosity

Travely

Helpt mensen die slecht ter been zijn bij het boeken van een vakantie

Voor mensen in een rolstoel is het lastig om te reizen. Travely is een soort Booking.com, alleen dan voor accommodaties die toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn.

Team: Sophie van Zalk, Frank Rombouts, Tervel Lamboo, Leslie Rogers, Jens Ratelband (Hogeschool Utrecht)

Travely
Bedenkers van Travely

PrivEZ

Bij steeds meer websites moeten gebruikers akkoord gaan met privacyvoorwaarden. Dit zijn vaak lange teksten geschreven in onbegrijpelijke taal. Om gebruikers een handje te helpen kort PrivEZ deze voorwaarden aan de hand van persoonlijke voorkeuren in. Hierdoor blijft alleen de belangrijkste info over in de vorm van bullets (een voorbeeld is hieronder te zien). 

Team: Wessel Wegerif en Merel Caminada (Hogeschool Utrecht)

PrivEZ
Student pitcht PrivEZ
Priveacy
Zo werkt PrivEZ

Volgende week woensdag worden de winnaars bekendgemaakt. Kaarten voor het feest en de uitreiking van de SpinAwards zijn te bestellen via deze link. 
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie