3 tips om meer te bewegen als je zittend werk doet

Door de jaren heen zijn we steeds minder gaan bewegen. Zeker gedurende de coronacrisis kwam voldoende bewegen er eigenlijk niet van.

Nederland werkte massaal vanuit huis, kinderen zaten thuis van school en er waren geen uitstapjes mogelijk. Verder dan de ontbijttafel, de badkamer en je werkkamer kwam je op de meeste dagen niet. Nu we weer naar kantoor mogen, lijkt hier misschien verandering in te komen. Toch neemt dit niet weg dat er ook op een gewone werkdag te veel wordt gezeten.

Vroeger werd nog gedacht dat men dit gebrek aan beweging kon compenseren door op andere dagen extra te bewegen. Nu is echter duidelijk dat ieder uurtje dat jij zittend doorbrengt al schadelijk kan zijn. Zitten is het nieuwe roken. Maar hoe los je dit probleem dan op? Hoe zorg je voor meer beweging als je 40 uur per week zittend werk doet? We zetten 3 tips op een rijtje.

1. Fietsend naar het werk

Het is duidelijk dat compenseren niet de oplossing is. Maar dit betekent ook niet dat het helemaal niets uithaalt om buiten de werkuren meer te bewegen. Wanneer je dan ook niet extra beweegt, werkt het alleen maar dubbelop. Probeer dus op iedere werkdag al wat extra beweging binnen te krijgen door bijvoorbeeld lekker fietsend naar het werk te gaan. Moet je een relatief grote afstand afleggen voor het werk en pak je daarom vrijwel altijd de auto? Dan is een e bike kopen wellicht een goed idee. Dankzij de trapondersteuning fiets je niet alleen sneller, maar is het ook nog eens veel gemakkelijkere om grotere afstanden te fietsen. Bovendien bespaar je zo ook nog eens heel veel geld. Zeker gezien de huidige torenhoge brandstofprijzen.

2. Zit nooit langer dan een half uur volledig stil

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om langere tijd in dezelfde houding te zitten. We zijn gemaakt om lekker in beweging te komen en zeker niet in een vervelende kromming te zitten. Daarom is het van belang dat je regelmatig even in beweging komt. Al is het maar kort. Hier is niet veel nodig. Een kleine wandeling, een paar rek-en-strek oefeningen, even een gesprekje voeren met een collega aan de andere kant van het gebouw of gewoon wat drinken halen. Probeer minimaal ieder half uur even vijf minuten te bewegen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de productiviteit. Door te bewegen komen je hersens namelijk ook sneller in actie. Hierdoor kun je creatiever en oplossingsgerichter denken.

3. Lunch op een buitenlocatie

Wie zegt dat je altijd achter je bureau of aan een tafeltje in de kantine moet lunchen? Pak in de lunch gerust jouw elektrische fiets uit de stalling en zoek razendsnel een mooi plekje om in de natuur. Zo heb je alvast wat extra beweging achter de kiezen en kun je heerlijk lunchen in de vrije natuur. Nog mooier om dan ook nog eens een mooie wandeling te maken tijdens het eten (of om tijdens het fietstochtje lekker te lunchen!)

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.