Premium

Amerika is nog lang niet Trump-moe

Carol Rock ziet met lede ogen aan dat hoe harder zijn dubieuze beweringen gefactcheckt worden, hoe inniger zijn achterban hem omarmt.

Hoe zal de sfeer momenteel zijn in huize Trump? Zonnig en opgewekt, zoals het weer in Florida? Of is de spanning om te snijden zo scherp, zoals de vele rechtszaken die hem boven het hoofd hangen? De uitspraak in de verkrachtingszaak tegen de oud-president, deed Melania ongetwijfeld permanent met dekbed en al naar de logeerkamer verhuizen. We kunnen immers niet ontkennen dat de nog steeds ongekende populariteit van number 45 inmiddels behoorlijk wordt overschaduwd door een dikke, donkere wolk van rechtszaken die elk moment kan losbarsten.

Vooralsnog lijkt dit land nog lang niet Trump-moe. Eerder deze maand was op CNN de eerste Town Hall bijeenkomst van deze verkiezingscampagne te zien. De vraag die na afloop in vrijwel elke krant als nieuwsprogramma gesteld werd, was hoe het toch kan dat een man met zoveel ellende op zijn kerfstok, nog steeds zo’n riant podium ter beschikking krijgt, nota bene bij een zender die van oudsher, op zijn zachtst gezegd, geen fan van conservatieve presidentskandidaten is?

Het aanzetten tot een opstand tegen de Amerikaanse staat, verkiezingsfraude, of het al dan niet illegaal bezit van geclassificeerde overheidsdocumenten, zijn nou niet bepaald highlights op een cv waarmee je die felbegeerde nominatie voor het presidentschap binnen kunt hengelen. Maar ook al heeft dat cv meer weg van een opzet voor een strafblad, het lijkt de man met ’s werelds beroemdste comb over vooralsnog totaal niet te schaden.

In de media wordt nu steeds vaker de vraag gesteld of Trump wellicht gewoon genegeerd moet worden, net als een jengelende peuter die maar niet slapen wil. Op een gegeven moment wordt het kind zo moe van zichzelf dat het vanzelf in slaap valt. Maar ook die methode werkt waarschijnlijk alleen in Trumps voordeel, omdat hij dan kan roepen dat hij monddood gemaakt wordt door linkse media.

Precies de soundbytes waarvoor bij zijn aanhang altijd dankbaar de handen op elkaar gaan. Daar komt ook bij dat hij tot nu toe de enige echte Republikeinse presidentskandidaat is en zijn concurrenten zich nu nog de benen uit het lijf rennen om zelfs maar in de buurt te komen van de nog immer ongekend populaire DJT.

Tijdens die Town Hall-uitzending zei de gedoodverfde kandidaat eigenlijk niks wat we niet allemaal al weten en hoe harder er op zijn twijfelachtige beweringen gefactcheckt wordt, hoe inniger zijn achterban hem omarmt. We moeten ook niet vergeten dat bijna de helft van de Amerikaanse stemgerechtigden in 2020 op Trump gestemd heeft en dat een groot deel dat nu met liefde weer zou doen. Zo een kandidaat mag je dus niet negeren, was het argument van CNN.

Maar hoe graag ik dat argument ook wil steunen, blijf ik me toch afvragen wie er écht beter van geworden is. De twijfelende kiezer? Donalds trouwe aanhang die live mocht horen hoe hun Messias voor de zoveelste keer zijn kapotte langspeelplaat opzette? Of was het gewoon CNN zelf die de laatste jaren een, naar eigen zeggen, neutralere koers probeert te varen? Ik gok het laatste…

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie