Moderne communicatie-dilemma's: ik krijg geen antwoord op mijn mail

Weken wachten, maar niets horen. Wat doe je dan?

Door Chantal Deen

Ben ik niet belangrijk genoeg? Heb ik iets geks geschreven? Is het überhaupt wel aangekomen?

Dit schiet er door mij heen als ik na drie dagen géén reactie heb ontvangen op een email. Natuurlijk, het gaat om een zakelijk bericht naar iemand die ik ken en geen koude acquisitie  - alhoewel je die ook gewoon van een antwoord kunt voorzien.

Maar waarom kan de ontvanger mij niet beantwoorden? Ik heb een zakelijke vraag, onze bedrijven doen samen zaken, en nog blijft het oorverdovend stil aan de overkant.

Vroeger kreeg ik een grote, bruine envelop met gaatjes op mijn bureau met daarin een brief speciaal voor mij. De telefoon was daarnaast hét communicatiemiddel en daar ging je vaak rustig voor zitten. Had ik een vraag voor iemand? Dan belde ik die persoon gewoon op. Er werd opgenomen. Meer smaken waren er niet.

Daarna kwam de email, maar daar wordt nu dus niet op geantwoord. Dat gebeurt steeds vaker de laatste jaren. We hebben ongelofelijk veel kanalen waarmee we kunnen communiceren, iedereen heeft andere voorkeuren. We whatsappen rustig met een klant of chatten met relaties via de socialemediakanalen. Dat gaat sneller en is minder formeel.

Zou de email op haar retour zijn? Of is het voor de gebruiker lastig om in een paar zinnen antwoord te geven? Het blijft gissen. Als ik in het verleden vroeg of ze mijn bericht hebben ontvangen, kreeg ik standaard het antwoord “Sorry, ik had het zo druk. Geen tijd gehad om je mail te beantwoorden”.

Nu denk ik: Je kan potsamme de hele dag door appen, scrollen door je social media-feed maar je bent te druk om mij even te beantwoorden? Ik voelde me weggeswiped op Tinder terwijl ik voldoe aan alle kenmerken.

Maar als ik nu naar mijn eigen inbox kijk, breekt het zweet me ook uit. Soms staan er honderd mails te schreeuwen om mijn aandacht. Grip op je e-mails kan helpen. Ik schift ze elke ochtend en vaak ook tussendoor, codeer ze met kleuren, agendeer ze maar beantwoordt ze zo snel mogelijk. Het liefst binnen een dag. Anders draag ik die post figuurlijk de hele tijd met mij mee.

Een blijk van aandacht is vaak meer dan genoeg en wat kost het je nou uiteindelijk?

Toch liet het mij niet los waarom mijn bericht, waarschijnlijk in de mailbox van de ontvanger, naar links werd geswiped. Wat moest ik doen om de aandacht van de geadresseerde te krijgen?

Om in datingtermen te blijven, wat doe je na een Tinderdate waarvan jij dacht dat ie geweldig ging? Je stuurt een bericht na: ‘Ik heb me rot gelachen om je grapjes en zou je graag nog eens willen zien’.

Die tactiek gebruik ik ook. De tekst: ‘Volgens mij heb jij het ongelofelijk druk, toch hoor ik graag van je van ‘zus en zo’ vindt’.

En verdomd, binnen vijf minuten een antwoord, zoals dat bij vier op de vijf mensen gebeurt. Waarom? Omdat ik niet hamer op het gebrek aan reactie, maar hun staat van zijn bevestig. Ze hebben het ook ongelofelijk druk. Ze voelen zich begrepen! Ik weet dat hierdoor mijn berichten in de toekomst een ferme swipe naar rechts zullen krijgen.

Liefde dwing je niet af, die moet je verdienen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie