Is SMS literair?

Ff een berichtje over SMS-taal. Steeds vaker zie ik het in taalgebruik opduiken, ook bij bij mijzelf trouwens ;-) . Prima, want het wordt steeds breder geaccepteerd. Maar nu zijn er zelfs literatuurprijzen voor.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Gouden Duim 2007
Dit weekend werd de eerste Nederlandse literatuurprijs voor SMS-taal uitgereikt door : De Gouden Duim 2007. De 15-jarige Nikki Allers won met een smoes-SMS:

"B&iw! srry dak 2L8 b&: b& mt mn nwe gbrde trui Rgns 8ter blyvn Hkn: mst ds 1st nr Oma, om 'm te ltn mkn!"

Ofwel:

"Ben ik weer! sorry dat ik te laat (too late) ben: ben met mijn nieuwe gebreide trui ergens achter blijven haken. Moest dus eerst naar oma, om hem te laten maken."

Stichting 4 D Nwe Taal heeft als 8ergrond zich in te zetten voor acceptatie van SMS- en MSN-taal. 'Tegen boze schrijvers en het enge soort dat men taalpuristen noemt'. 'Taal ontwikkelt zich en hoe eerder ouderen dat accepteren hoe beter.'

Ja, daar zit wat in: ooit werd de ansichtkaart met z'n korte tekstjes ook als bedreiging voor het goede taalgebruik gezien. En later e-mail ook. Ach, en wat is goed taalgebruik? Er schijnen te staan en er is natuurlijk nog de discussie over het Groene Boekje.

160
In maart van dit jaar was er een SMS-gedichtenwedstrijd en in het Museum voor Communicatie in Den Haag zelfs een masterclass SMS-gedichten schrijven. SMS-dichteres Sofie Cerutti leerde geïnteresseerden schrijven: het aantal tekens in een SMS-bericht. Cerutti bedacht de '160' en noemt deze nieuwe dichtvorm de 21e-eeuwse haiku, omdat zij compact, dwingend, rigide en vormvast is.

De 160 is een poging traditionele literaire middelen binnen een nieuwe vorm in te zetten, en twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden te verenigen: die van sms (snel, slordig, recent, massaal gebruikt) en poezie (slow, zorgvuldig, met tradities omgeven). Beide zijn immers compact, to the point, bestaan uit taal en gaan voor tachtig procent over de liefde.

Dus?
Ik geloof niet dat SMS-taal iets met literatuur van doen heeft. Maar dat taal zich ontwikkelt (mede) onder invloed van veranderende media is nu eenmaal zo.

Suc6 ermee. CUL8R.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie