Premium

Hoe de immens populaire Soufiane Touzani jongeren weer buiten laat sporten met FC Straat

Baltovenaar en YouTube-held haalt jongeren achter hun schermen vandaan. Een reportage.

Soufiane Touzani wijst jongeren de weg
Foto: Roos Pierson

Hij maakt kinderen groot, zet ze in de spotlights. Of ze goed kunnen voetballen of niet, dat doet er niet toe, benadrukt Soufiane Touzani herhaaldelijk op het podium van Hangaar2 in Katwijk.

Deze zondag 22 oktober worden daar, in de hal van het voormalige militaire vliegveld Valkenburg, de regionale finales gehouden van FC Straat. Driehonderd jongens en meiden in de leeftijdscategorie onder 13 jaar en onder 15 jaar strijden om een plaats in de FC Straat League, de eindronde van ‘het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland’.

Voordat de wedstrijden beginnen haalt Touzani tal van jongeren op het podium, niet alleen de talentvolle straatvoetballertjes. Want FC Straat is er voor iedereen. Voor Salaheddinne, de jongen met down die beroemd werd door de filmpjes van Touzani. Voor Lina Touzani, de talentvolle speelster uit het meidenteam van Ajax en Oranje. Voor Fatih, de stille rapper, die door een verkeerde ruggenprik volledig verlamd raakte, niet meer kan praten, maar nu wel prachtige teksten en raps schrijft.

'Het gaat erom wat je met jouw talent doet', roept Touzani vanaf het podium tot de voetballertjes en hun ouders.

De inclusiviteit van FC Straat
De inclusiviteit van FC Straat foto Roos Pierson
Touzani op het podium, foto Roos Pierson
Touzani op het podium Foto Roos Pierson

Voorname fans

Het is ook zijn eigen verhaal. Soufiane Touzani was in zijn jongere jaren een talentvolle voetballer, op weg naar een professionele loopbaan. Die route stopte abrupt toen hij in 2002 te horen kreeg dat hij scoliose had, een verkromming van de wervelkolom. Hij onderging een zware operatie en kreeg een 30 centimeter lange pen in zijn rug.

Een loopbaan als voetballer zat er niet meer in, een balletje hooghouden en freestylen mocht nog wel. Hij werd er ongekend goed in en het maakte hem wereldberoemd.

Op zijn Youtube-kanaal bouwde hij een community van bijna 1,2 miljoen volgers op en mag grote voetballers tot zijn fans rekenen, zoals de Brazilianen Neymar, Marcelo en Ronaldinho, met wie hij freestylde in het San Siro-stadion toen die als aankoop van AC Milan werd gepresenteerd. Hij voetbalde met Cristiano Ronaldo in z’n tuin

 

Levende verhalen

Ook voor jongeren werd Touzani een inspiratiebron, eerst nog zonder dat hij dat doorhad, vertelt hij Adformatie tijdens het evenement. 

Touzani: ‘In 2002 heb ik een filmpje opgenomen met wat freestyle oefeningen met de bal. Dat werd 100 miljoen keer bekeken. In één klap was ik wereldberoemd. De reacties kon ik alleen niet terugzien of bekijken, want ik had geen email, geen website, niks.  Alleen als iemand met het in real life vertelde kreeg ik wat van terug.’

De partners van het project. In het midden gooit Hajir Hajji van Action de bal het publiek in.
De partners van het project. In het midden gooit Hajir Hajji van Action de bal het publiek in. Foto Roos Pierson
Meiden kijken voetbal
Foto Roos Pierson

Met de komst van social media veranderde dat. Touzani kreeg comments en mails met soms erg persoonlijke verhalen. ‘Daardoor kwam de invloed die ik had tot leven voor me. Van jongeren die zich gelukkiger voelen sinds ze zijn gaan sporten. Of jongens en meiden die hun zelfvertrouwen en eigenwaarde via het straatvoetbal vonden. Toen dacht ik ook: daar moet ik wat mee gaan doen. Dat was in wezen het begin van FC Straat.’

Pionieren

Het doel van FC Straat is om jongeren de discipline van de sport te leren, ze achter hun schermen vandaan te halen en in beweging te krijgen, Van watchtime naar playtime noemt Touzani dat.

Het plan sluimerde een aantal jaren, maar bleef liggen wegens tijdgebrek. ‘Als je een online en offline voetbalclub als FC Straat wil opzetten moet je ook de ruimte hebben om echt te focussen en te pionieren. Anders krijg je het niet van de grond.’

Corona bracht uitkomst. Het stelde Touzani in staat alles van tafel te schuiven en zich volledig te richten op de ontwikkeling van FC Straat. ‘We zijn een paar jaar met twaalf man bezig geweest. Dat wil zeggen: een FC Straat die schaalbaar is, die voor iedereen toegankelijk is en technologisch ondersteund wordt, noem maar op.’

Jongeren kunnen gratis lid worden en krijgen toegang tot exclusieve video’s. De trucs die ze erop zien kunnen ze op de pleintjes en straten nadoen. Ook kunnen ze een eigen team maken en deelnemen aan de vele trainingen, toernooien en competities,  Wie geluk heeft kan zijn eigen wedstrijd zien op FC Straat tv.

Winnaars!
Winnaars! Foto Roos Pierson
Balletje hooghouden
Balletje hooghouden Foto Roos Pierson

Het gezin kijkt mee

De resultaten zijn imponerend, Er zijn inmiddels meer dan 61 duizend jongeren lid van de community van FC Straat, hoewel het bereik nog veel groter is. Van de filmpjes wordt de helft in de woonkamers afgespeeld, ook ouders, broertjes en zusjes kijken mee.

Dat is terug te zien in de hangaar van het oude vliegveld bij Katwijk. Naast de driehonderd spelertjes zijn hun familieleden als de supporters langs de lijn aanwezig. Het gaat er fanatiek aan toe op het voetbalveld en geregeld zijn er de schijnbewegingen te zien waarmee Soufiane Touzani zelf zijn volgers in vervoering brengt.

De ster zelf wordt de dag grotendeels omringd door een zwerm kinderen die aan zijn lippen hangen en hun held op aanraakafstand volgen. Het is hem nooit te veel. Hij poseert voor de selfies met zijn duimpje omhoog, fistbumpt en maakt contact en spreekt met ze.

Verder groeien

Aan het eind van het toernooi reikt hij de prijzen uit aan de apetrotse winnaars van de dag. De meiden uit Zoetermeer (O13) en Den Haag (O15), jongens uit Haarlem (O13) en uit Tilburg (O15) hebben een golden ticket voor de FC Straat League in de zak, op weg naar opnieuw een groot avontuur.

Soufiane Touzani zelf kijkt alweer verder vooruit. Hij wil FC Straat naar het buitenland brengen en het aantal deelnemers van 61 duizend jongeren flink vergroten.

‘Over een paar jaar moeten het er 300 à 400 duizend zijn. Johan Cruyff zei: "Ik trainde als jongen drie, vier uurtjes per week bij Ajax, maar trainde drie, vier uur per dag in de buurt". Dat zijn zulke belangrijke en mooie uren. Als we ervoor kunnen zorgen dat er altijd wat te beleven en te sporten is op de buitenpleintjes in Nederland, die nu vaak nog verlaten zijn, dan wordt de aantrekkingskracht om mee te doen veel groter. Dan gaan we een groot verschil maken.’

 

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie