VIA stelt extern vertrouwenspersoon Gerda Arends - Ruitenberg aan

Bij het vertrouwenspersoon kunnen alle werknemers van alle leden terecht, van de kleinste tot grootste organisaties.

Gerda Arends - Ruitenberg (links), Diana van Roest (rechts)
VIA Nederland

Momenteel draagt de huidige wetgeving op om vanaf 50 mensen personeel een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit najaar echter, stemt de Tweede Kamer over een wet die stelt dat elke medewerker recht heeft op een vertrouwenspersoon. Dit staat dus los van het feit of die persoon in een organisatie werkt van 50 personen of meer. De werkgever is dan dus verplicht een vertrouwenspersoon aan te wijzen, intern of extern. Daarom stelt de branchevereniging voor de media, communicatie, creatieve en data & tech sector een onafhankelijk vertrouwens persoon die voor alle leden en hun werknemers beschikbaar is.

Vertrouwens persoon voor álle medewerkers

Het vertrouwenspersoon moet een meldpunt worden waar alle werknemers van de leden van VIA ongewenst gedrag kunnen bespreken om zo een veilige en prettige werkomgeving te creëren. Leden van VIA zijn, naast media en marketing bureaus, ook organisaties zoals Jumbo, Ahold Delhaize en Unilever. Betekent dit dat in principe elke vakkenvuller zich bij het vertrouwenspersoon kunnen melden? ‘In principe zou dat inderdaad kunnen, eerlijk gezegd had ik daar nog niet op die manier over nagedacht’, aldus Saskia Baneke, directeur van VIA. ‘Wij gaan ervan uit dat de kwestie “vertrouwenspersoon” bij grote organisaties zoals een Ahold Delhaize geregeld is. De vertrouwenspersoon die wij hebben aangesteld is voornamelijk voor de medewerkers van de kleinere bureaus waar er geen intern of extern iemand is om ongewenst gedrag mee te bespreken.’

 

Gerda Arends – Ruitenberg is het vertrouwenspersoon van VIA. ‘Het idee dat over vertrouwenspersonen heerst is dat je alleen terecht kan met seksuele intimidatie of discriminatie, maar ook als er iets kleins niet pluis voelt of er onenigheid is, kan een werknemer bij mij terecht’, aldus Arends – Ruitenberg.

 

Inzicht

Tegen het einde van het eerste jaar zal er een rapport worden opgemaakt dat inzicht zou moeten bieden in welke problemen het meest voorkomen in de branche. Dit zou bij moeten dragen aan het goed functioneren van medewerkers aan de ene kant en de verwachtingen van de VIA-leden aan de andere kant. Hoe dit in werking gezet gaat worden is niet bekend.

Niet alleen van zakelijk belang

'In ons bestuur ben ik samen met Baba Touré verantwoordelijk voor Next Gen Talent,' vertelt bestuurslid van VIA Diana van Roest (Google). “Ook onze Taskforce Diversiteit en Inclusie zoekt verbinding en verdieping binnen de branche. Het thema veilig werkklimaat zal zowel in ons bestaande programmering terug te vinden zijn als in nieuwe nog te creëren programma’s. Dit is geen waan van de dag,' benadrukt van Roest. 'Hierin heb ik niet alleen een zakelijk belang, maar ook als moeder van drie dochters die binnenkort de arbeidsmarkt zullen betreden. Ik wil dat zij dit veilig kunnen doen.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie