Voedingscentrum maakt campagne van nasigroenten en vaatdoekjes

Omdat elke dag opnieuw 2.000 mensen buikpijn krijgen, meestal door slechte hygiëne.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken.

Bacteriën en schimmels

Voor de campagne zijn echte bacteriën en schimmels gebruikt uit Nederlandse keukens, die experts in een laboratorium hebben laten uitgroeien tot letters. Deze letters vormen tips over veilig eten. Deze tips komen terug in een landelijke campagne die zowel op straat als online te zien zal zijn. De bacteriën komen onder andere van nasigroenten en vaatdoekjes: producten die in elke Nederlandse keuken te vinden zijn.

Thuissituatie

Een groot deel van de voedselinfecties ontstaat in de eigen keuken. Daarom stelt het Voedingscentrum met de campagne Ziekmakers zie je niet veilig eten in de thuissituatie centraal.

‘5x veilig’

Door thuis veilig om te gaan met eten, voorkom je dat je ziek wordt van bacteriën en schimmels op voedsel. Maar veilig omgaan met eten in de eigen keuken heeft niet alleen betrekking op het koken zelf. Onder de noemer ‘5x veilig’ onderscheidt het Voedingscentrum vijf stappen om te volgen: kopen, wassen, scheiden, verhitten en koelen van voedsel. Om voedselinfecties te voorkomen zijn al deze stappen even belangrijk, eentje overslaan kan al tot klachten leiden.

Kruisbesmetting

Een paar voorbeelden van handelingen die hieronder vallen: was je handen voor het koken, voorkom kruisbesmetting door rauw en bereid eten apart te houden en eet geen bederfelijke producten zoals vlees, vis, gesneden groenten waarvan de Te gebruiken tot-datum is verlopen.

Posters met tips

Tijdens de campagne Ziekmakers zie je niet zijn in heel Nederland vijf verschillende posters te zien, met elk een tip over veilig eten, zoals ‘Snij vlees op een aparte snijplank’ en ‘Verschoon elke dag je vaatdoekje’. Elke tip slaat terug op een van de vijf stappen.

Digitale abri’s

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van digitale abri’s, waarbij bacteriën in een filmpje langzaam uitgroeien van vage vlekken tot een tip over veilig eten. Tijdens de campagne kunnen mensen die tips of informatie willen over voedselveiligheid terecht op de .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie