Wat je zegt ben je zelf, klimaatgekkie!

De verkeerde groep gebruikt het woord 'klimaatgekkies'. Welke creatief heeft een idee om dat recht te zetten? Doe mee en win!

123RF

Klimaatgekkies is een geniaal bedacht woord dat helaas gebruikt wordt door de doelgroep die het zelf is, maar anderen mensen ervan beticht. Welke creatief of team heeft een luminieus idee om dat eindelijk eens recht te zetten? Doe mee en win!

De meeste reclamemakers zijn nog in vakantiestemming danwel fris uitgerust terug. Dus ik dacht: laten we samen eens een maatschappelijk communicatieprobleem oplossen: dat het woord ‘Klimaatgekkies’ wordt gebruikt door èn voor de verkeerde groep.

Het is een pro deo dorant project, dat betekent dat de winnaar een gratis tube Nuud Deo van me krijgt, gezien de hitterecords deze zomer een buitengewoon functionele prijs.

Poputaal rocks

Voor de goede orde: ik heb enorme bewondering voor het originele taalgebruik van de populistische medemens. Naast Klimaatgekkies is ook een term als Kopvoddentaks qua ritme, woordcombinatie en venijnigheid een juweeltje.

Met de inhoud ben ik het niet eens, hoofddoekje of petje: zet belastingvrij op je hoofd wat je wilt. (Burka’s vind ik een ander verhaal, vooral omdat je niet goed kunt zien of ze de zebra op lopen of er net vanaf af komen. Verkeersveiligheid is ook een ding.)  
 

#DeEchteKlimaatgekkies

#Klimaatgekkies moet dus veranderen in #DeEchteKlimaatgekkies ofzo. Voordat er weer een tsunami van alt-right trollen over me heen dendert: ik wil ook het liefst elke weekend een stedentrip maken, 2 uur lang keiheet douchen en ik vind een Jaguar E-type echt veel mooier dan een Tesla.

Als ik al geen 30 jaar vegetariër was geweest, zou ik dagelijks barbecuen misschien ook wel een mensenrecht vinden. Het vooruitzicht dat ik straks elektrisch moet koken en midden in de stad geen kampvuur meer mag stoken, vind ik niet per se aantrekkelijk.

Als er morgen een peer-group reviewed theorie komt dat 98,5 procent van de wetenschappers zich vergist heeft met de Global Warming (sorry mensen!) sta ik al eerste te dansen op tafel. Met een walmende fakkel, een vliegticket en een winnend Staatslot (voor die Jaguar E-type). Maar helaas; de zaken staan er voorlopig anders voor, dus don’t shoot de messenger. 
 

En klaar is Klimaatontkenkees…

Het is bijzonder dat alt-right types klimaatwetenschap veel beter lijken te begrijpen dan 98,5% van de klimaatwetenschappers, die op de meest uiteenlopende wijze aantonen dat de mens er echt mee van doen heeft en dat de verandering sneller gaat dan ooit.

Dat maakt populist zijn ook zo zorgeloos: feiten die je onwelgevallig zijn, kun je gewoon negeren. Roep iets randoms over ‘main stream media’ en ‘alternative facts’ en klaar is Klimaatontkenkees. Fuck the experts.

Kortom, best een lastige doelgroep. Ook de hoger opgeleide alt-right mensjes geloven niet in vakkennis. Ik vermoed dat Wierd Duk zijn plafond laat stucen door z’n notaris en Syp Wynia gaat bij een onderhuidse gezwel medisch advies vragen bij de ijzerhandel.

Baudet hoorde bij zijn klimaatadviseur (de bloemist die hem van lavendel voorziet) dat een vulkaanuitbarsting meer vervuilt dan alle auto’s bij elkaar. Klopt geen reet van, als je het even factcheckt.

Maar omdat het geen fijn idee is dat we ons zorgeloze, luxe levenspatroon moeten veranderen, is het voor Henk & Ingrid verleidelijk om Baudet klakkeloos te geloven. Geleerde heren die termen als Klimaatgekkies combineren met boreaal oikofobisch potjeslatijn, die zullen het wel weten toch?

Oprotten met je dure windmolens, klimaatgekkies! Het zijn de vulkanen en trouwens: het sneeuwde keihard in New York, hoezo global warming?

Doe pro deo mee -  en win!

Met argumenten gaan we het dus niet redden in een ‘Willen de echte Klimaatgekkies opstaan’ campagne. Ik vermoed dat je populisme alleen met populisme kunt bestrijden. Iets Alfred-achtigs qua campagne waarschijnlijk, of misschien zijn de bedenkers van de Telfort-Miljonair in staat om met een geniale oplossing te komen om onze Klimaatgekkiesgekte recht te zetten.

Doe een gooi en zet je oplossing hieronder. Graag met je echte naam, want er geldt een digitaal Burkaverbod onder deze column. En alleen campagne-ideeën graag. Trollen mogen hun gal spuien op klimaatgekkies@adformatie.nl. Prettige wedstrijd!
 

PS. Over twee weken maak ik de winnaar bekend.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Dave Winters
De betekenis van 'Klimaatgekkies' is afkomstig van het woord 'Religekkies'. Dit word kun je natuurlijk niet even omdraaien (vandaar dat het ook zo'n treffend woord is). Iemand die sceptisch is op religie kun je geen religekkie noemen want het gekkie slaat immers op het goedgelovige. Niet op de persoon met gezond verstand en kritisch denkvermogen. Denk bijvoorbeeld aan de 'gekkies' die denken dat het water van Lourdes genezende krachten heeft of erger, de 'gekkies' die denken dat homo's dood moeten omdat god dat niet zo heeft bedoeld. De klimaatgekte is vergelijkbaar met religieuze mensen die bang zijn om na de dood in de hel te belanden als ze niet doen wat hun religieuze leiders en boeken hun opdragen.

Door de scheiding van kerk en staat is religie in de westerse wereld niet meer te gebruiken als machtsmiddel. De klimaatreligie is daardoor een dankbaar middel geworden om macht te genereren, wederom op basis van angst, net zoals alle religies en sektes werken. Politici kunnen weer macht vergaren op vergelijkbare wijze als in het verleden de kerk dat deed. Niet op basis van de de angst om naar de hel te gaan, maar de angst dat de wereld vergaat en onze kinderen geen aarde meer hebben om te bewonen, of in elk geval dat de mens uitsterft als we niet doen wat de klimaatpolitici ons proberen wijs te maken.

Er is dus een klimaatreligie ontstaan, compleet met bijbehorende sektevorming en gelovigen die blindelings hun orakels volgen. Klimaatsceptici ontkennen niet de klimaatverandering en ook niet dat CO2 een broeikasgas is. Maar net zoals ongelovigen volgens de Sharia in de moslimwereld moeten worden onthoofd en zoals ongelovigen vroeger in de christenwereld op de brandstapel werden gezet, zo proberen ze nu ook mensen met gezond verstand en kritisch denkvermogen te verketteren, vandaar het woord klimaatgekte. Onderaan dit artikel wordt zelfs gezegd dat de klimaatreligie het op argumenten niet kan winnen, sceptici met goede argumenten worden dan ook verzocht niet te reageren. Het is een sekte, een religie, en als je niet gelooft dan ben jij de 'gekkie' in hun ogen. Ik vraag me af wat er met je gebeurd als je kritisch bent. Er wordt ook al iets geroepen over digitale boerka's, maar je bent bijna niet meer veilig als je kritisch bent. Het lijkt er op dat we hier te maken hebben met klimaatextremisme. Waar je geen gesprek mee kan voeren en waarvan je zijn religie niet op basis van argumenten mag bekritiseren. Gezond kritisch denkvermogen wordt hier alvast 'trollen' genoemd. Net als bij religieuze fanaten is 'You can't argue stupid' hier ook weer van toepassing.

Laten we hopen dat Scato een onschuldig klimaatgekkie is en geen klimaatextremist. Het zou in elk geval fijn zijn als Adformatie dit soort Amsterdam Groen-Links fundamentalisme niet meer publiceert en dat onze vakliteratuur verschoond wordt van sektarische priesters als Scato van Opstal.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Vincent
Met mijn beperkt kritisch vermogen valt op hoe deze reactie doorspekt is van allerlei religieuze analogien ... nu niet dadelijk de meest door feiten en common sense gevoede vergelijkingsplatformen. Maar feiten en wetenschappellijk onderbouwde studies lijken geen waarde meer te hebben. Labellen op een specifieke politieke strekking - neen ik ben niet links groen - lijkt ook maar de enige manier om elke klimaat conscious individu in een hoekje te drummen ! Well done adformatie om scato dit platform te geven. Many more to come i hope
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Scato van Opstall
Ha daar is-ie weer, mystery man Dave W! Ik dacht dat je niet meer zou reageren, zoals je kermend verkondigde na je laatste anonieme rant. Als je een vent bent PM me dan je even je echte naam. Ik zal zo netjes zijn die dan niet te publiceren - maar ik vind het zelf wel prettig te weten wie ik tegenover me heb, in die Burka, vooral omdat je nogal ad hominem tekeer gaat. Wel lichtjes megalomaan (of paranoia) dat je denkt dat je zo belangrijk bent dat ‘ze' achter je aan komen ;). Zelf gaat deze -overigens niet op GroenLinks stemmende- columnist nog zonder bewaking over straat. Zoals gezegd sta ik open voor elk onderbouwd argument in de klimaatdiscussie, als er niks aan de hand blijkt haal ik gerust adem, en zal zonder schaamte onverwijld die Jaguar E-type aanschaffen. Hoera! Maar behalve wat insinuaties heb ik nog geen steekhoudend argument van je gehoord, beste klimaatgekkie. Dat riekt naar trollen. Nu ik erover nadenk, maak jij misschien ook wel kans op die pro deo tube Nuud, omdat je zo prachtig mijn punt illustreert met je testimonial ;) Nog een extra reden om me even een mailtje te sturen!
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Johan VDO
Klimhaters
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Danny
Klimaattrollen
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Diderik
Planeetfuckers (of planeetfukkers, op z'n Nederlands)
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Hans Snel
Klimatelozen, klimaatlosers, klimaatrovers, klimaatdombo’s, nee wacht, ik ga voor klimatenaaiers
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Scato van Opstall

Dank voor alle reacties! De oogst op Adfformatie en Linkedin:

Optie A) Klimaatgekkie als een geuzennaam gebruiken en de #echteklimaatgekkies aka klimaatontkenners trakteren op een passende naam.

Diderik van Wingerden: Planeetfukkers
Johan van den Outenaar: Klimhaters
Jessica Marcus: Ecorexia
Hans Snel: Klimatelozen, klimaatlosers, klimaatrovers, klimaatdombo’s en klimatenaaiers
Danny: Klimaattrollen

Optie B) Of klimaatgekkies consequent voor de ontkenners gebruiken en de mensen die de wetenschap volgen voortaan anders noemen.

Heleen van de Putt: Milieupoetsers
Diderik van Wingerden: Planeetgekkies

Dank voor alle opties: leuke vondsten, ik vond Klimatelozen en Klimatenaaiers de twee allermooisten, hoefde gelukkig niet te kiezen: ze waren allebei van Hans Snel.
Gefeliciteerd Hans!
Stuur me een PM met je adres en ik zal je de beloofde Nuud Deo sturen. Fris de global warming in!
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie