#Podcasttop5: De Nederlandse Piketty, 10. Downing Street en tip Liza Jansen

Iedere week selecteert podcastplatform Listn een aantal podcasts voor ons. Dit is de #podcasttop5 van deze week.

Werken op kantoor was in het 'verleden' de standaard. Tijdens corona werkte een groot deel van de mensen thuis en nu de pandemie op z'n retour is lijkt hybride werken de toekomst te hebben. Of toch niet? In de podcast Eat, Sleep, Work, Repeat geeft Tom Goodwin zijn mening over de aantrekkingskracht van het kantoor. En in de podcasttip van Liza Jansen, redactiechef bij LinkedIn Nieuws kijken we nog verder het verleden in door te kijken naar gelijkenissen tussen gebeurtenissen die nu spelen maar vroeger al eens gebeurd zijn. Dit is de #podcasttop5 die jij deze week geluisterd moet hebben.

Voordat we doorgaan naar de tips: zorg dat je ons volgt op LinkedIn of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Listn is een initiatief van het Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Iedere week tippen wij je een aantal podcasts die jou als professional vooruit helpen. Maak een luisterlijst aan en sla je favoriete tips op om later te luisteren. Tot zo ver de huishoudelijke mededelingen. Let's Listn!

 

#5

Eat Sleep Work Repeat

Het kantoor op zijn retour? Tom Goodwin, schrijver van het boek Digital Darwinism, denkt van niet. Hij is er zelfs van overtuigd dat je werknemers die liever thuiswerken maar beter kwijt dan rijk kunt zijn. Host Bruce Daisley is het daar hartgrondig mee oneens. Toch gaat hij met veel plezier met Goodwin in gesprek over het kantoor van nu en van de toekomst.

Hoe dan ook steken ze wat op van elkaars standpunten, zegt Daisley in deze aflevering van Eat Sleep Work Repeat. “De opbrengst van het bieden van een podium aan iemand met wie je het oneens bent, is dat je juist dáár wat van opsteekt.”

Sla deze podcast op

#4

Politics Weekly

Na de schermutselingen rond het vertrek van Boris Johnson diende zich meteen een bonte stoet van zelfbenoemde premierskandidaten aan. Maar de zoektocht naar een nieuwe bewoner van 10. Downing Street begint met de verkiezing van een nieuwe leider voor de Britse Conservatieven. Twee kandidaten zijn nog in de race: Rishi Sunak en Liz Truss.

En slechts een heel klein deel van de Britse bevolking heeft een vinger in de pap: de 160.000 leden van de Conservatives. De spanning loopt op – bij één van de verkiezingsdebatten werd die presentator Kate McCann zelfs te veel: ze viel flauw toen het debat net wat op stoom raakte.

In Politics Weekly van The Guardian neemt host John Harris de stand van zaken door met voormalig Tory-minister David Gauke en Katy Balls, plaatsvervangend politiek redacteur van The Spectator.

Sla deze podcast op

#3

Techniektour

In deze evergreen-aflevering van BNR Nieuwsradio’s Techniektour gaat Karlijn Meinders aan boord van het grootste werkschip ter wereld: de Pioneering Spirit. Een soort mega-catamaran die met gemak een boorplatform van 48000 ton uit zee kan tillen, afgemeerd bij de Tweede Maasvlakte. Het gigantische werkschip van Allseas is bijna 400 meter lang en ruim 120 meter breed.

Ook de techniek aan boord is indrukwekkend: het hefsysteem op het voordek klaart zijn klus in een schamele negen seconden. In tussen wordt op het achterdek de laatste hand gelegd aan een nieuw systeem om het onderstel van hetzelfde boorplatform op te tillen, legt Jos Haarman uit.

Als hoofd van de afdeling Heavy Lift Engineering vertelt hij met droge ogen hoeveel stroom het kost om een enorme massa in één keer uit het water te tillen. En hoe zorg je dat zo’n enorm schip stil genoeg in een klotsende zee blijft liggen?

Sla deze podcast op

#2

De Tijd Zal Het Leren

Iedere week delen wij ook een favoriete podcast vanuit de Listn Gastenlijst. Vandaag staat Liza Jansen, redactiechef bij LinkedIn Nieuws op de gastenlijst . “Veel van wat er nu in de wereld gebeurt ís al een keer gebeurd. De energiecrisis van nu heeft bijvoorbeeld parallellen met de oliecrisis uit de jaren zeventig. Complottheorieën waarden ook in de Oudheid al rond, maar gingen dan over joden en christenen. En ook in de jaren ’90 waren er veel nieuwkomers in Nederland, alleen kwamen ze toen uit Bosnië.”

In De Tijd Zal Het Leren gaat journalist Liesbeth Staats in gesprek met historicus en leraar geschiedenis Tim Jacobs en Martine van den Berg, religiewetenschapper en archeoloog. “Zij bespreken wat de geschiedenis ons leert over wat er nu gebeurt in de wereld. De verhalen die Jacobs vertelt zijn buitengewoon informatief en zijn enthousiasme is aanstekelijk. Je krijgt er bijna heimwee van naar het vak geschiedenis op de middelbare school. Luisteren dus!”

Sla deze podcast op

#1

De Correspondent

Op plek 1 deze week vinden we een podcast van De Correspondent, gepresenteerd door Rutger Bregman en Jesse Frederik. In deze aflevering van de De Rudi & Freddie Show gaat Rutger Bregman in gesprek met Wouter Leenders. Hij staat bekend als kenner van de Nederlandse belastingpolitiek. De promovendus aan de Universiteit van Californië brengt veel zaken in kaart die botsen met het rechtvaardigheidsgevoel: ongelijkheid in inkomen en vermogen, fiscale regelingen en bijzondere expatregelingen. De vergelijkingen met Thomas Pikkety zijn dan ook niet van de lucht.

Leenders deed onderzoek naar ongelijkheid en herverdeling, maar ook naar belastingontduiking. Van de fiscus ontving hij geanonimiseerde gegevens over spijtoptanten die hun zwarte spaartegoeden op Zwitserse banken alsnog opgaven. Met een opmerkelijk gevolg: “Op het moment dat Nederlandse banken die informatie gingen delen, gingen veel meer buitenlandse banken adverteren in Nederlandse kranten.”

Sla deze podcast op

Volgende week weer een nieuwe #podcasttop5. Heb jij een podcasttip voor ons die wij niet gemist mogen hebben? Laat het ons weten via redactie@listn.nl

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →