Lokale publieke omroepen gaan over op digitale radio

Anders dreigen zij binnen enkele jaren hun luisterpubliek kwijt te raken, aangezien de FM-radio tegen 2030 wordt afgeschakeld.

Prins Carnaval op bezoek bij lokale omroep RTV Maastricht
Foto: ANP Hollandse Hoogte, Jean-Pierre Geusens

Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ontvangen zijn via DAB+, de digitale opvolger van FM. Het kabinet stelt hiervoor de komende tijd extra geld beschikbaar. Hierdoor kunnen lokale omroepen ook in de toekomst hun publiek blijven bereiken.

In tegenstelling tot de landelijke en regionale publieke en commerciële omroepen beschikken lokale publieke omroepen nog niet over de benodigde digitale frequentieruimte en infrastructuur om via DAB+ uit te zenden. Daarmee dreigen zij binnen enkele jaren hun volledige luisterpubliek kwijt te raken, aangezien de FM-radio tegen 2030 zal worden afgeschakeld.

Bekendheid lokale omroepen groot

Marc Visch, directeur-bestuurder van de NLPO, de sectororganisatie van de Nederlandse lokale publieke omroepen: ‘Iedereen die vandaag een digitale radio koopt, en dus overstapt van FM naar DAB+, kan de lokale omroep niet meer ontvangen. Het is daarom heel goed nieuws dat het kabinet dit probleem erkent en bereid is extra te investeren in het behoud van de toegankelijkheid van de lokale radio.’

Uit onderzoek blijkt dat de bekendheid van de lokale omroep onder Nederlanders groot is. Radio is daarbij een uitermate belangrijk medium in de aanbodmix van de lokale publieke omroep. Zowel oudere en jongere doelgroepen luisteren veelvuldig naar de lokale omroep via radio. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie