mHealth: Hoe Apps & Mobile de gezondheidszorg gaan veranderen

mHealth, of Mobile Health is van alle mobiele initiatieven misschien nog wel de jongste, maar het gaat een ontzettend grote impact hebben!

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Recent kwam een rapport naar buiten van NYFER in opdracht van ONVZ wat stelt dat eHealth tot wel 400 miljoen per jaar kan besparen in de zorg en dat Apps en onder andere Tablets hier een grote rol spelen. Het stelt dat het digitaliseren en mobiliseren van de zorg niet alleen kan leiden tot een grotere efficiëntie maar dat de zorg daarmee ook een stuk patientvriendelijker wordt en daar geloof ik heilig in.

Uit het rapport blijkt ook dat patiënten zich dankzij ICToplossingen veiliger voelen en minder onzeker zijn. “eHealth kan bijdragen aan betere én goedkopere zorg”, zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. “De regie over gezondheid en zorg verschuift naar degene die daar het grootste belang bij heeft: de patiënt. Door bijvoorbeeld apps, online hulpprogramma’s en videoverbindingen krijgt die steeds meer mogelijkheden om zijn eigen gezondheid te bewaken en te managen.”

Hierbij kun je denken aan ouderen die videobellen met hun huisarts, die hun bloeddruk/ waardes doorgeven via hulpmiddelen die in verbinding staan met Apps op hun smartphone en zo direct terecht komen bij de specialist die zo makkelijk al zijn patiënten op afstand kan monitoren. Ditzelfde kun je natuurlijk ook toepassen voor chronische patiënten die vaak contact hebben met hun arts. Apps die medicijngebruik bijhouden en aangeven wat je wanneer in moet nemen zijn er al, er zijn zelfs een paar apotheken die
zelf zo'n App hebben ontwikkeld, maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Patiënten zoeken nu vaak zelf in de Appstores naar Apps die handig kunnen zijn voor hun situatie, ik kan me goed voorstellen dat een arts die een beetje thuis is in de materie zelf Apps gaat voorschrijven aan patiënten. ONVZ bekijkt nu samen met VvAA, de ledenorganisatie van (para-)medisch professionals, hoe de kwaliteit van apps kan worden bepaald en welke voor vergoeding in aanmerking komen.

Dat niet alle artsen thuis zijn in de materie blijkt wel uit een project van de VvAA, die komen met een initiatief op het gebied van mHealth dat een mobiel telefonieabonnement, de grootste database voor (medische) apps en een platform voor kennisdeling van zorgprofessionals combineert, gebruikers van VvAA mobiel krijgen direct toegang tot "Arts en Apps" dat gecategoriseerd per vakgebied, een uitgebreid overzicht van medische apps biedt.

Particulieren zijn door Apps en Mobile ook steeds meer bezig met mHealth zonder dat ze het zelf misschien doorhebben. Denk maar aan Apps als Runkeeper of Nike+ Running en zogenaamde Wearables als de Nike Fuelband en de Jawbone UP die bijhouden hoeveel en of je wel genoeg beweegt op een dag. Het zou me niks verbazen als verzekeraars hier in de toekomst ook nog op in gaan spelen. En dan is er nog de toekomst van apparaatjes die gekoppeld aan je mobiel en Apps allerlei zaken van je lichaam kunnen "scannen"
zodat je een beetje je eigen dokter wordt. Een voorbeeld hiervan is de Scanadu Scout waarmee je zelf je vitale functies kunt scannen en kunt bijhouden, te denken aan je temperatuur, hartslag, ECG, bloedsaturatie en zelfs stress. Ze beweren zelf dat dit het aantal bezoeken aan de dokter moet verminderen en je meer inzicht geeft in je eigen gezondheid.

Al met al is er dus een ontzettende winst te behalen door het gebruik van mHealth, zowel financieel als voor onze eigen gezondheid, maar de zorg staat niet bekend als voorloper op het gebied van ICT toepassing, dus wordt het interessant om te zien hoe snel mHealth zijn weg vindt in het medische landschap. De particuliere initiatieven laten zien hoe disruptive Mobile is, op dit moment (eind Mei 2013) bestaat de Apple Appstore voor 2,2% uit medische Apps, wat weinig lijkt, maar dat zijn er wel 20.000! (ter vergelijking, Nieuws
Apps is 2,7%). De bestaande zorg heeft moeite de stap naar mobile te zetten vanwege privacy en veiligheid, maar dat moet en mag geen remmende factor worden. Organisaties die een goed beleidsplan opzetten, die wensen van zowel de professionals als de patiënten vooropstellen en "Mobile First" denken zullen als eerste de voordelen van mHealth kunnen benutten.

Vanaf nu is dus het gezegde: "An App a day, keeps the doctor away!"

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie