Podcast van de week: De Verdwenen SS’er

Airborne kiest de podcast van de week. Ditmaal: De verdwenen SS’er, van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. 

De verdwenen SS'er

Wanneer je als merk, bedrijf of organisatie een podcast gaat maken, moet je - uiteraard - iets inhoudelijks te melden hebben. Musea en andere culturele instellingen hebben daarbij een enorme voorsprong, aangezien de essentie van wat zij doen zo ongeveer alleen maar uit inhoud bestaat. Een podcast kan daarbij helpen om bijvoorbeeld een museumbezoek een extra dimensie te geven, met verdiepende inhoud.

Op zich staande productie

Culturele instellingen kiezen vaak voor de vorm waarbij een conservator in de podcast iets komt vertellen over een kunstwerk of tentoonstelling. Dat is immers vrij makkelijk en goedkoop te produceren. Maar dat het ook anders kan, laat Nationaal Monument Kamp Amersfoort zien met de podcast ‘De Verdwenen SS’er’. Dit is een volwaardige, op zich staande productie die uiteraard nauw verbonden is met het monument, maar veel meer is dan de verkapte audiotour waar nog vaak voor wordt gekozen. 

Schrikbewind

De reeks gaat over de Duitse nazi-commandant Walter Heinrich, die in Kamp Amersfoort een schrikbewind voerde dat bestond uit honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. Begin 1945 verdwijnt hij spoorloos. Daardoor is hij nooit berecht voor de oorlogsmisdaden en massamoorden die hij heeft begaan. Hoe kan het dat zo iemand spoorloos is verdwenen en dat er nooit meer iets van hem gevonden is? Die vraag is start van de serie. Podcastmaker Jordy Hubers gaat samen met Floris van Dijk, onderzoeker bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op zoek naar antwoorden.

Dramatische motor

Zo’n ‘dramatische motor’ zorgt dat je blijft luisteren, terwijl je ondertussen de nodige historische context meekrijgt. Nu leiden onderzoeken in podcasts leiden zelden tot grootse nieuwe inzichten of vondsten. Toch worden in deze podcast nieuwe feiten boven water gehaald over Heinrich, onder meer over wat hij na zijn vertrek uit Amersfoort is gaan doen en bij welke misdaden hij betrokken is geweest. De makers werken vervolgens scenario’s uit over wat er uiteindelijk met Heinrich is gebeurd.

Maatschappelijke taak

Wie de 6-delige serie heeft beluisterd, zal uiteraard geneigd zijn om een keer dit nationale monument te bezoeken. Na beluistering heb je natuurlijk veel meer inhoudelijke bagage dan wanneer je ‘blanco’ binnenstapt. Maar de reeks is ook sterk genoeg als ‘stand alone’, dus los van een bezoek aan de locatie. En dat maakt dit soort podcastreeksen uiteindelijk het meest interessant: culturele instellingen hebben over het algemeen als maatschappelijke taak om verhalen te vertellen binnen hun domein, bijvoorbeeld om het historisch besef te vergroten. Om die taak te vervullen, hoef je je natuurlijk helemaal niet te beperken tot de fysieke locatie van je instelling. Met de inzet van een online middel als een podcast geef je invulling aan diezelfde taak - met als bijvangst waarschijnlijk meer bezoek.

Luister naar ‘De Verdwenen SS’er’ op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie