Podcast van de week: Subaru’s Great Australian Detour Kids’ Cast

Airborne kiest onderscheidende audioproducties, in opdracht gemaakt van adverteerders. Deze week: Subaru's Great Australian Detour.

Door: Marvin Jacobs

Hoeveel kinderen luisteren er regelmatig naar een podcast? ‘t Is een vraag die lastig te beantwoorden is, aangezien de meeste onderzoeken naar luistergedrag in Nederland de leeftijdsgrens bij 18 jaar leggen en niet meten onder jongere doelgroepen. Maar onder meer Amerikaans onderzoek laat zien dat het medium hard groeit onder (jonge) kinderen. 

Tijdens corona verdubbelde bij veel kinderen aanvankelijk de schermtijd, waardoor ouders op zoek gingen naar schermvrije alternatieven. En dan kom je natuurlijk al snel uit bij audio. Sindsdien heeft in veel gezinnen audio een vaste plek weten te veroveren. In navolging daarvan groeit ook het aanbod.  

Onontgonnen terrein

Veel producties gericht op kinderen komen uit de hoek van nationale omroepen en televisieproducenten. Ook in Nederland domineert de NPO binnen deze subcategorie. Voor merken is dit grotendeels nog onontgonnen terrein: in het inmiddels gevulde archief van deze rubriek is slechts één voorbeeld te vinden - namelijk Chompers. Daarom zou je het bijna bijzonder kunnen noemen dat in Australië automerk Subaru afgelopen maand een kinderpodcast uitbracht: ‘Subaru’s Great Australian Detour Kids' Cast’. 

Spin-off

De titel duidt erop dat de makers waarschijnlijk elk misverstand over de doelgroep van de podcast wilden voorkomen. En dat is niet helemaal voor niets, aangezien dit een spin-off is van het televisieprogramma ‘Great Australian Detour’ - eveneens van Subaru. Een soort reisprogramma, gericht op volwassenen en gepresenteerd door Andrew Daddo. Deze lokale celebrity presenteert ook de kinderpodcast. 

Het format is het best te omschrijven als een soort populair-wetenschappelijk programma, gericht op kinderen tussen de 5 en 8 jaar. De eerste aflevering gaat over ‘great things’, waaronder de grote witte haai. Een expert vertelt allerlei wetenswaardigheden over dit dier. Aan het eind van elke aflevering is er een quiz met vragen over de inhoud die je net daarvoor hebt gehoord. 

Witte haai

De podcast heeft een paar elementen die vaak terugkomen in podcasts voor kinderen: veel muziekjes en een over-enthousiaste presentator. Daarbij staan de afleveringen bol van de weetjes. En dat is soms iets te veel van het goede: hoeveel informatie over de witte haai kun je tot je nemen in een half uur tijd? Een sterkere, overkoepelende verhaallijn, waarin de feitelijke informatie in een meer verhalende context gepresenteerd zou worden, had de serie goed gedaan. Maar wat veel goed maakt, is het overduidelijke plezier waarmee de productie is gemaakt.  

Daarbij is een automerk dat onderhoudende kinderpodcasts voor onderweg maakt, buitengewoon logisch. Zelfs zo logisch dat je je kunt afvragen waarom dit niet veel en veel vaker is gedaan. De meeste ouders zullen een alternatief voor een iPad- of smartphone-marathon op de achterbank namelijk met beide handen aangrijpen.

 

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze onderstaande afspeellijst op Spotify. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie