Waarom het goed is dat KRO-NCRV X verlaat

In Nieuwsuur wordt de beslissing van KRO-NCRV om van X af te gaan laf genoemd. Onzin, volgens Anne Stokvis.

Nieuwsuur-uitzending

In Nieuwsuur wordt de beslissing van KRO-NCRV om van X af te gaan laf genoemd. Hier wordt een aantal dingen door elkaar gehaald...

Discriminatie en racisme, op welke grond dan ook, is in Nederland strafbaar. Offline én online. Als een organisatie op grond hiervan de keuze maakt om een platform te verlaten, waarvan de ceo de moderators ontslaat en in z'n beleid tegen discriminatie steeds meer de teugels laat vieren, dan lijkt me dat een valide reden.

Maar is moderatie en beleid dan zo belangrijk?

Er wordt in het gesprek een vergelijking gemaakt met andere platforms zoals TikTok, waar gebruikers uit (een jongere) generatie elkaar regelmatig corrigeren. Volgens social expert Joey Scheufler laat dit juist zien dat mensen vrijwillig prima in staat zijn om omgangsvormen met elkaar te bepalen. Mensen op X zijn alleen vaak uit een generatie waarin ze niet goed begrijpen dat aan de andere kant van het scherm een echt persoon zit. En daarmee is het sentiment veel minder empathisch en harder.

Dat het vrijwillige gedrag van gebruikers enkel een gevolg is van social media-ervaring, is wel heel kort door de bocht. Uit onderzoek van Tweakers (nov. 2023) blijkt dat X op dit moment nog maar 1 moderator in Nederland heeft. Één. TikTok spant daarentegen de kroon van alle social platforms met 167 Nederlandse mod’s. Het gedrag dat mensen vertonen, wordt wel degelijk voor een groot deel bepaald door de omgeving en regels die daar gelden.

Simpel gezegd: we lopen allemaal wel een keer door rood, maar dat betekent niet dat stoplichten in dit land niet werken.

Dat X een vrijplaats is geworden voor discriminatie en racisme, waar weinig inspanning wordt gedaan tot handhaving, lijkt me de sterkste reden voor een organisatie om te besluiten dat zij X niet meer sponsoren met hun aanwezigheid (en advertentiegeld).

Het argument dat deze stap laf is, gaat in dit gesprek uit van een verkeerde beredenering. Want inderdaad, met deze stap lost KRO-NCRV racisme in Nederland niet op. Maar is dat de reden van KRO-NCRV om deze stap te zetten? Absoluut niet.

De stap die KRO-NCRV zet om X te verlaten is een gevolg van waar ze als organisatie voor staan. Dit gaat over je bedrijfscultuur, de normen en waarden die daarbij horen en welke conclusies je daaraan verbindt.

Zoals in dit interview terecht wordt gezegd  'je hóeft niet op X te zitten'. Het lijkt me dat dit ook voor de KRO-NCRV en andere organisaties geldt.

Bekijk hier het nieuwsitem bij Nieuwsuur

Anne Stokvis is creatief directeur en partner van reclamebureau N=5.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Peep Molen
Eens. Helder verhaal, Anne
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Bert Jan ten Kate
Van rabbit holes in platformen naar platformen die als zuilen op zich werken.
Elk platform krijgt dan zijn signatuur, net zoals kranten. Om goed het nieuws te volgen moet je alle platformen van progressief tot conservatief en van links tot rechts gaan lezen.

Community notes is overigens echt een mooie feature om manipulatie door snippets te ontkrachten. Dat scheelt moderators.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Fritiof Eriksson
X voorheen Twitter kan je toch niet serieus nemen. Alleen media, politiek en wat bijzondere types zitten erop. Niemand in mijn omgeving zit nog op X. Laten we het niet groter maken dan het is. Gewoon mee stoppen en niet serieus nemen.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie