De olympische vlam ontsteekt in brand engagement

Met 4 miljard kijkers zijn de Olympische Spelen dé plek voor je merkboodschap. Vijf verschillende groepen die strijden om de hoogste trede.

1. Het IOC

Ook bij de Zwitsers is het doorgedrongen dat de jeugd steeds minder warm loopt voor, pak 'm beet kogelstoten, ritmische gymnastiek, of snelwandelen. Met de sporten BMX en skateboarden herpositioneert het Olympisch Comité hun merk. Daarbij hoort natuurlijk een passende campagne. Ambassadeurs zoals Usain Bolt en Tony Hawk prediken in een serie korte films de vernieuwde filosofie: ‘Stronger Together’.

Geen eendagsvlieg

Pierre de Coubertin zou een groot voorstander zijn geweest van het omarmen van ’the family of misfits. ’ De innovator van weleer streed al in 1908 voor inclusiviteit. Met de gedachte van ‘meedoen’ treedt het IOC terug naar de kern (ook al is de incentive wellicht iets genuanceerder). 

De wijze woorden van Hawk, ondersteund met retro-beelden geven daarnaast ook een ander signaal af: deze sport is geen eendagsvlieg, maar een cultuur met rijke traditie en competitie. Het IOC begrijpt wat er speelt en durft te veranderen. En daar doe ik ook graag aan mee.

2. De Sporter

Iedere sporter gaat natuurlijk voor eigen roem, maar strijdt daarnaast ook voor volk en vaderland. Onze zuiderburen trekken in ieder geval eensgezind en stijlvol ten strijde.

Inclusiviteit en gelijkheid

Aan het zelfvertrouwen en de looks zal het in Tokyo niet liggen. De Paralympische sporters zijn net zo chique en strijdlustig wat de inclusiviteit en gelijkheid nog meer benadrukt. Mooi werk van Creative Director Tom Willems geproduceerd door AKAdemensen.

3. De Broadcaster

Zenders lopen normaliter niet echt warm voor de zomer. Gelukkig zijn er om het jaar de Spelen en daarvoor pakken ze dan ook groots uit. De Fransen zochten hun heil dit jaar in traditionele anime, Eurosport voelt de olympische vlam steeds feller branden, maar ik ga toch voor de gedoodverfde winnaar. De BBC stelt nimmer teleur en legt de lat op polsstokhoogte met een verbluffende video…

Anime, arcadehallen, spelshows, J-pop… Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen en dat is direct ook de kracht van deze spot. Iedere keer ontdek je iets nieuws. Waar de Fransen (zeer waarschijnlijk uit haalbaarheid) kozen voor één angle, staat er geen maat op de creativiteit van (en budget voor?) regisseur Kibwe Tavares. De vloeiende transities van Nexus studio zijn een lust voor het oog en zuigen je letterlijk in de vibe van Tokyo.

Hopelijk geldt voor de Engelse atleten niet hetzelfde lot als voor hun collega-voetballers; overpromise, under-deliver...

4. Het Goede Doel

Net als het Jamaicaans bobsleeteam, bindt het UNHCR vol trots en zelfvertrouwen de strijd aan met de grootmachten.

Het focussen op het voetenwerk is een briljante zet van Don’t Panic. De camera-angle versterkt het geniepige gevoel en de helse reis komt (mede door goed sound design) overtuigend over. De creatieve keuze geeft het verhaal ook een bepaalde vorm van abstractie, waardoor het relevant wordt voor een grotere groep vluchtelingen. 

Het ritme van de film is heerlijk dynamisch. We zien de protagoniste niet nonstop rennen, maar ook strompelen, schuilen of slapen. Dit maakt het meer een levensverhaal, dan een snelle sprint naar de Spelen. 


De officiële samenwerking met het IOC heeft uiteindelijk geresulteerd in awareness én een equipe van ruim 60 sporters die meestrijden voor goud.

5. De Sponsor

Sinds 2010 is het concern Procter & Gamble als hoofdsponsor verbonden aan de Olympische Spelen. Hun overkoepelende campagne "Love Leads to Good” over moederliefde is hartverwarmend, maar ik kies vandaag voor een merk onder hun vlag: het Japanse cosmetica bedrijf SK-II Studio inspireert met zes vrouwelijke topsporters die het lot in eigen hand nemen.

Topsportniveau vs sociale druk

Het Japanse merk legt slim de link van de (dagelijkse) strijd op topsportniveau met de sociale druk die iedere vrouw herkent. Het meest ben ik toch wel onder de indruk van de diversiteit en kwaliteit van alle video’s. Begrijpelijk besteedt het merk meer aandacht aan hun Japanse en Chinese markt, maar met  Simone Biles is er een goed alternatief voor de rest van de wereld.

De productie werd geleid door WPP en uitgevoerd door onder andere Imaginary Forces, Passion Pictures, Platige Image en C3. Aanschouw de volledige serie op YouTube.

Enzo Greco is Motion Director bij Born05.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie