Goedkope treinkaartjes dragen niet bij tot structurele groei in openbaar vervoer

Promotionele acties zijn effectiever dan tv-reclame, maar toename reizigers is tijdelijk en deze zijn minder tevreden.

Acties met goedkope treinkaartjes via Kruidvat of Etos hebben een positief effect op het aantal afgelegde kilometers per spoor. Dat effect is veel sterker dan de invloed van televisiereclames of advertenties in dagbladen of magazines.

De toename van het OV-gebruik is echter tijdelijk. Bovendien leidt deze toename tot minder klanttevredenheid, mogelijk omdat het op korte termijn niet lukt voldoende zitplaatsen te realiseren waardoor de kwaliteit van de reis daalt.

Dat concluderen Maarten Gijsenberg en Peter Verhoef van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzochten hoe marketing kan helpen om reizigers in het openbaar vervoer te krijgen. Hun bevindingen publiceren zij in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Public Policy & Marketing.

Meer reizigers, dalende klanttevredenheid

Dat een tijdelijke toename van het gebruik van het openbaar vervoer leidt tot een afname van de klanttevredenheid noemen de onderzoekers ‘interessant’. Gijsenberg: ‘Overheden stellen vaak twee doelen: meer reizigers én hogere klanttevredenheid. Maar wanneer de overheid - zoals in Nederland - bijvoorbeeld de NS afrekent op de tevredenheid van de klant, is  het nagenoeg onmogelijk op korte termijn beide doelen te bereiken. Dat vereist eerst extra investeringen in de vervoerscapaciteit.’

Gijsenberg en Verhoef onderzochten de invloed van reclame, promoties via retailers en promoties van een vervoersmaatschappij op het totaal aantal afgelegde kilometers per trein. Zij keken naar het effect op reizen op basis van een abonnement en reizen met losse eenmalige tickets en analyseerden de tevredenheid van reizigers.  

Stepping stone-theorie

Uit het onderzoek blijkt dat reclame een klein positief effect heeft. Promotionele acties hebben een veel sterker effect. Goedkope treinkaartjes via retailers stimuleren alleen de verkopen van losse eenmalige tickets. Het onderzoek ontkracht daarmee de stepping stone-theorie; het idee dat een eerste kennismaking of reiservaring klanten op termijn verleidt tot het nemen van een abonnement.

De resultaten van acties zijn van voorbijgaande aard, en zullen geen blijvende toename van het gebruik van het openbaar vervoer tot gevolg hebben.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Kees
Van Kruidvat of Albert Heijn zou ik niet eens een treinkaartje willen hebben, al krijg ik het gratis. Door hun opdringerige tv-reclamebeleid heb ik aan deze bedrijven een gloeiende pesthekel gekregen en het doet het imago van NS eigenlijk ook geen goed dat ze er zaken mee doen.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Niels V
Ik zou nog wel benieuwd zijn naar onderzoek over het klantsegment die met dit soort promotionele acties bereikt wordt en het doel van hun reis. Ik kan me voorstellen dat dit vaak mensen zijn die normaal gesproken niet bereid zijn een treinkaartje voor de volle prijs te kopen en juist op dit soort acties wachten om een keer een dagje uit te doen of voor een familiebezoek bijvoorbeeld. Vraag voor de NS: welk segment activeer je met deze acties, en is dat ook het segment dat je wilt activeren als het doel structurele groei in OV is?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Kim
De huidige prijzen van treinkaartjes worden alleen maar hoger. Lijkt er dan ook op dat mensen steeds meer wachten op kortingen / acties vanuit supermarkten etc voor treintickets.

Niet alleen de supermarkten bieden deze kortingen overigens aan. Ook dagaanbiedingen sites als vakantieveilingen hebben vaak mooie kortingen. Ik zie dat Spydeals deze acties allemaal verzameld. https://www.spydeals.nl/treinkaartjes

Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie