Max Havelaar stopt met eerlijk goud, en dat is doodzonde

Max Havelaar trekt stekker uit Fair Trade Goud ‘omdat ze niet iedereen hebben kunnen bereiken’. Maak eens reclame!

De 13-jarige Karefa Jalloh werkt 's weekends in de goudmijn in noord Sierra Leone
William Vest-Lillesøe / IBIS in Sierra Leone

De trouwzaal van een idyllisch gemeentehuis. De klokken luiden. De hele kerk afgeladen met vrienden en familie. Binnen staat een dolverliefd stel in elkaars ogen te kijken: knappe vent en prachtige bruid. De grote vraag wordt positief beantwoord, hij doet eerst haar ring om. Maar als de bruid de ring van haar bijna-echtgenoot om zijn vinger wil schuiven, ziet ze iets aan de binnenkant staan. Iets dat haar helemaal niet bevalt. Ze wringt haar eigen ring af en drukt allebei de ringen terug in de hand van de bruidegom.

In slow motion verlaat ze de zaal, een woest deinende sluier als ziedende hekgolf. De ontluisterde bruidegom kijkt haar na. Getuigen, ouders, vrienden, oudtantes draaien zich Fellinesk in de banken om. Ondertussen horen we de voice over:

Echte liefde verdient een ring van eerlijk goud. Fair Trade Goud. Want 40 miljoen gouddelvers lijden onder geweld, kinderarbeid en kwikvergiftiging. Doe op de mooiste dag van je leven ook iets moois voor de wereld.

Fair Trade Goud. Op goudeerlijk.nl vind je alle juweliers.

Daarna natuurlijk een tag-on met onze bruid, schaamrood op de kaken die met een gouden brilletje op weer naast de bruidegom staat. We zien het Fair Trade Keurmerk nu scherp in de rand, het stond er natuurlijk wel in. Oeps, iets te snel geoordeeld.

Nieuw bij Pearle Opticiens: Fair Trade Gouden Brilmonturen.

Eind goed, al goed. En nu weet heel Nederland dat Fair Trade Goud bestaat en is het best lastig een trouwring te kopen zonder dat keurmerk. En Pearle heeft de commercial betaald. Maar goed. Dan moet je wel zoiets bedenken en maken, anders gaat geen hond het horen of onthouden.

Ken je markt, ook best handig

Maar wat deden ze bij Max Havelaar? Een gaapverwekkende activatie in 2015 met liefdesverhalen van trouwlustige koppels. Waarmee je 2 trouwringen kon winnen die dan door minister Ploumen worden ‘uitgereikt’. Nee, daar lopen de mensen warm voor.

Gek genoeg las ik in de NRC dat Max Havelaar geen clou heeft wat het verschil in prijs is ‘omdat ze zelf geen handelshuis is’. Ik zou zeggen, doe wat research. Max Havelaar is ook geen supermarkt, maar ik mag toch hopen dat ze grofweg weten hoeveel duurder een pakje Fair Trade koffie of kilo Eerlijke Bananen is. Goed goud schijnt maar ietsje duurder te zijn en bij zo'n luxeproduct zal dat echt geen probleem zijn. Sterker nog: je bent pas echt chique als je Fair Trade goud draagt Een 8-jarige die een maand in een rivier van kwik waadt voor je trouwring, dat wil niemand. Prima verkoopargument voor juweliers.

Kom op, even doorzetten Max!

Net nu het keurmerk achter de schermen een beetje tractie begint te krijgen, melden een goudsmid en Solidaridad in de NRC, gooien ze het overboord. Doodzonde.

Misschien moeten ze zich bij Max Havelaar eens stevig achter de oren krabben en gewoon een doorstart maken met hun eerlijke goud. Neem iemand van Wakker Dier in dienst om die Ouwe Havelaar uit z’n winterslaap te halen. Kijk naar Skip de AH-Kip en je weet meteen: daar snappen ze dat je een slimme strategie en paar creatieve kloten m/v nodig hebt, om een issue goed op te kaart te zetten. Met een mooie Fair Trade Bling campagne kan Max volgens mij makkelijk een Effie winnen. Liefst een gouden, met een Fairtrade keurmerk erop.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Agusto Edelsmid Guus Uilenbroek
Aller eerst is de strategie van Max Havelaar zo dat Goudsmeden niet en juweliers wel gebruik kunnen maken van het keurmerk en dan nog wel tegen een stevige introductie prijs.

Daarnaast is het in Nederland geproduceerde aanbod zo wie zo groen daar er in ons land meer goud wordt ingeleverd en dus gerecycled als dat er nieuw verkocht wordt.

De meeste Nederlandse branche genoten zijn inmiddels reeds 2 jaar geleden een convenant met de overheid "eerlijk goud" aangegaan, waarin de keten upstream wordt gecontroleerd.
Max Havelaar is een commercieel verdienmodel en zonder reden duurder en derhalve niet relevant.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie