Premium

Karen de Loos: 'Blijf leren, vragen, twijfelen, kijken, reizen en delen'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal zelfstandig marcom-adviseur Karen de Loos.

Karen de Loos

Deze week was Karen de Loos, zelfstandig marketing-/communicatie adviseur, interim manager, coach on the job, matchmaker, blikopener & -verruimer, verbeteraar & versneller, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Haar 5 bijdragen: 

1. Elke keer weer wijzer terug - Ik heb best vaak een ‘ander behangetje’ nodig

'Misschien moet de eerste pic(k) wel zijn - omdat ik nu (gisteravond) op Faro Airport zit: reizen! Ook wel: ‘Een ander behangetje/uitzicht bekijken’. En dan bijvoorbeeld mijn internationale vrienden opzoeken. Door het reizen heb ik veel mensen ontmoet die dierbare vrienden werden. En dan juist geen Nederlanders. En die vrienden wonen ergens van Montreal tot Melbourne en van Kaapstad tot Malmö en alles wat er tussen zit. En dat is erg verrijkend.

Ik heb best vaak een ‘ander behangetje’ nodig voor de ‘inspiratie’, merk ik. En dat kan dan heerlijk door die vrienden op te zoeken. Of überhaupt ergens heen gaan waar je niet eerder bent geweest, kan ook dichtbij zijn natuurlijk. Zij zijn weer ‘local’, dus ze nemen je mee naar plekken die je niet/amper in de boekjes vindt. Maar vooral het bijpraten - altijd onder het genot van wat food & beverage - is dan één brok energie en dus inspiratie. Waarbij we actuele wereldproblemen zeker niet schuwen en elkaars mening of visie aanhoren en er mooie gesprekken over voeren. Maar zo liet gisteren een vriendin mij haar ‘huiskamer’restaurantje zien vlakbij Quelfes. Ze woont sinds 4-5 jaar in de Algarve en ik ging met een andere vriendin even ‘langs’. Om te kijken hoe ze woont, wat ze van het huis heeft gemaakt en hoe ze het ervaart. Enig! Ik geniet daar enorm van. En haar vind ik een stoer ‘wijf’, want ze doet het maar wel. Om dit stukje af te ronden, een uitspraak is ook: ‘Men moet reizen om te leren.’ En zo is het ook, elke keer weer wijzer terug.'

Beeld hieronder is van een 'cafetaria' bij het busstationnetje van São Brás de Alportel in de Algarve met de heerlijkste lunchgerechten.

Het lunchtentje/busstationnetje van São Brás de Alportel ineen
Het lunchtentje/busstationnetje van São Brás de Alportel ineen

2. Blijf denken, blijf vragen, blijf kijken, blijf twijfelen - Ik ben een mediaveelvraat

'Grappig hoe het werkt met ‘Random Pic(k) Of The Day’. Vanaf het moment dat mij de vraag werd gesteld schiet er steeds wel ‘iets’/iemand(en) door mijn hoofd waarover ik kan schrijven. Keuzes, keuzes :-). Pak ik een volgend onderwerp of blijft het thema ‘reizen’ (in de breedste zin des woords) een rode draad? Ik probeer het gewoon.

Ik moest denken aan de oude pay-off van de Volkskrant ‘Blijf vragen’. Want als je daarmee stopt, stopt je nieuwsgierigheid en volgens mij ook je inspiratie. In ons vak zeggen we vaak dat ‘outside in denken’ belangrijk is, maar dan moeten we natuurlijk zelf wel het goede voorbeeld willen zijn. Als wij dat in ons vak niet doen, niet mee gaan met ontwikkelingen (en nee, we hoeven niet allemaal TikTokfluencer te worden) dan krijg je geen prikkels, valt er niets te delen en kun je volgens mij niet van waarde zijn voor de mensen met wie je werkt.

Ik ben een mediaveelvraat (bij tijd & wijlen, soms is mediastilte ook prettig). Van stapels tijdschriften - vooral onbekende, dan word je weer even ‘wakker geschud’ - tot TV, radio, podcasts, socials et cetera. Voor mij zijn het bronnen waaruit ik kan putten als ik workshops geef of op een andere manier een ‘onsje inspiratie’ door wil geven.

Ook kunst & cultuur zetten mij aan het denken. Museumbezoek, kunstbeurzen en zo nog meer. Een van mijn grote (!) cultuurliefdes is mijn Dikke Vriendschap bij International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Inmiddels al vele jaren. De Dikke Vrienden steunen IDFA en krijgen in ruil daarvoor mooie documentaires met Q&A-sessies, voorrang bij kaartverkoop voor het festival (dit jaar van 8-19 november in diverse bioscopen in Amsterdam), en nog veel meer. Het Dikke Vriendendiner eind oktober is de aftrap van de festivalperiode waarin we ons vervolgens tien dagen lang onderdompelen in honderden documentaires. Heerlijk.

De Private Donations Manager, Marloes Janssen, is iemand die zelf ook aanstekelijk werkt en goed voor haar Dikke Vrienden zorgt. Niet verwonderlijk dat bij de crowdfundingactie voor de stoelen in hun nieuwe bioscoopzaal in Vondel CS (het nieuwe huis van IDFA) de doelstelling ruimschoots werd behaald. Niet alleen door Dikke Vrienden overigens, maar je voelt dan de energie door de club gaan. Een ieder wil een stoel omdat je het instituut IDFA steunt en daarmee documakers in de wereld, zodat belangrijke verhalen verteld blijven worden.

Extra feestelijk is het Dikke Vrienden-uitje naar Vlieland in december. Bojan Bajic, eigenaar van Podium Vlieland en Brouwerij Fortuna, organiseert dan twee weekenden met IDFA-documentaires. Hoe bijzonder is het dat we dan met die kleine club drie dagen lang daarheen gaan, op ons fietsje van hotel naar bioscoop, food & beverage (natuurlijk) tussendoor, documentaires kijken, een wandeltje en mooie gesprekken voeren! Je zit dan even in je bubbel en zondagavond terug op de boot heb je het idee dat je drie weken weg bent geweest. Al moet IDFA zelf nog beginnen, op 8 november tel ik ook al af naar het Vlieland-weekend.'

Vondel CS, het nieuwe onderkomen van IDFA
Vondel CS, het nieuwe onderkomen van IDFA

3. Blijf delen, blijf leren - Women on Wings is sinds 2010 een belangrijk onderdeel van mijn werkende leven

'Als de vraag is ‘wat inspireert mij?’, dan kan deze week mijn vrijwilligerswerk voor Women on Wings niet achterblijven. Het is sinds 2010 een belangrijk onderdeel van mijn werkende leven.

In het kort: we zijn een pro bono consultancy (met zo’n 50 experts) die sociale ondernemingen helpt groeien, door alle kennis die nodig is om een organisatie te runnen met hen te delen. Van HR tot branding en van supply chain tot finance en alles wat daarbij hoort. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen, maar we werken op de langere termijn met hen samen, nooit als ‘one-off’. En we hebben het hier ook over bedrijven die bijvoorbeeld leveren aan Ikea!

Zowel ons doel bij Women on Wings als dat van de sociale ondernemingen is dat we het leven van vrouwen en hun gezinnen op het Indiase platteland willen verbeteren door ze aan betaald werk te helpen. De BHAG (Big Hairy Audacious Goal) van Women on Wings is dan ook één miljoen banen in 2030. En we zijn lekker op weg: 333.400 tot nu toe. Wat mij het meest inspireert is het feit dat ondernemers hun business starten vanuit een steevast geloof dat ze op die manier een bijdrage leveren aan dat doel. Het helpt daarnaast aan man-/vrouwgelijkheid, kinderen die naar school gaan, dat er beter wordt gegeten et cetera. Kortom, aan diverse SDG’s.

Die ondernemers zijn dus een inspiratiebron voor mij, omdat ze zo enorm gedreven zijn. Velen hebben ook in andere landen gewoond, gestudeerd en gewerkt, maar komen terug naar India om dat hogere doel te verwezenlijken. Nu is ondernemen in Nederland al niet gemakkelijk, maar dit in India doen en dan met name werken met vrouwen op het platteland, vraagt nog veel meer. Want al wil een vrouw zelf wel werken, dan moet er vaak nog aan haar man of zelfs schoonmoeder goedkeuring worden gevraagd.

Zo maakte ik ooit mee dat een vrouw op dag twee niet meer kwam, omdat het toch niet mocht. Maar Dipti, de projectleider van deze club vrouwen die we begeleidden met een ‘art & craft’ onderneming, was niet voor één gat te vangen. Ze ging naar het huis, sprak met de familie en ook met de vrouw zelf. Daarna kreeg ook de hele ‘klas’ vrouwen een emotionele speech te horen. Mijn Hindi is allerbelabberdst, maar de passie die Dipti toen liet zien om die vrouwen te enthousiasmeren hiermee door te gaan omdat het ze verder hielp, was geweldig. Dipti kwam zelf ook uit een boerendorp, maar ging naar school en heeft uiteindelijk met een fellowship van de Ford Foundation onder andere in Den Haag en Edinburgh succesvol gestudeerd. Dus je zou zeggen ‘de (westerse) wereld ligt aan je voeten', maar ook zij ging terug naar haar roots om haar bijdrage te leveren. Wat een drive. Een voorbeeld voor velen.

En zo heb ik tientallen verhalen van ondernemers met wie ik daar mag werken én de vrouwen op het platteland voor wie we dit doen. We zoeken altijd experts op divers gebied, ook zeker marketing & sales & communicatie, dus wie interesse heeft, meld je! Namasté.'

'Hier leren vrouwen in de buurt van Varanasi de designs van bepaalde vormen te tekenen die later geborduurd moeten worden'
'Hier leren vrouwen in de buurt van Varanasi de designs van bepaalde vormen te tekenen die later geborduurd moeten worden'
'Goed eten, maar slechte service: nooit meer. Het eten valt even een keertje tegen, maar topservice: ik kom gegarandeerd terug'

4. Blijf eten & drinken (& koken & lullen & lachen) - The art of hospitality

'Food & beverage zijn belangrijke ingrediënten in mijn leven. Men zegt ook altijd: samen eten maakt gelukkiger, gezonder, en worden we betere mensen van (het schijnt onderzocht te zijn maar die onderzoeken heb ik niet nodig om het zelf ook elke keer weer te ervaren). En dat eten hoeft niet allemaal poepsjiek en heel duur te zijn, het gaat vooral om ’the art of hospitality’: gastvrijheid, goed/lekker eten & drinken, de inrichting en ga zo maar door.

Dat doe ik graag in de eigen keuken - alhoewel mijn eigen tijdelijke tiny kitchen daar nu niet echt geschikt voor is - maar ook in restaurants. En ja dat kan van sterretje prikken tot Frans dorpsrestaurantje. Vooral dat laatste - want ik ben nu eenmaal veel op het Franse platteland - is elke keer weer verrassend. Sowieso de enige lunchmenuutjes voor een bedrag tussen de 15 en 20 euro (drie gangen, dan is er dus keuze én vaak ook echt lekker). Tuurlijk, soms zit er een tegenvaller tussen maar onze favoriete eigenaar (uit het Canadese Quebec) maakt dat dan altijd op charmante wijze weer goed, en kom je terug. Goed eten, maar slechte service: nooit meer. Het eten valt even een keertje tegen, maar topservice: ik kom gegarandeerd terug.

Waarom ik dit nu inspirerend vind in mijn (werkende) leven is ook omdat ik sinds 2011 één keer per jaar een groep van mensen uitnodig op Klein Wittenoord in Renswoude (dat is van dierbare vrienden van me) waar we elkaar ontmoeten, samen in de pannen roeren om tot een door Wim & Marijke geselecteerd 4-gangen menu te komen en daarna natuurlijk samen op te eten. En vooral - zoals ik dan altijd in de uitnodiging zeg - om te lullen & lachen.

Het zijn mensen die mij op de een of andere manier inspireren, of met wie ik heel prettig heb gewerkt in mijn opdrachten. Maar het leukste vind ik om die mensen dan weer aan elkaar voor te stellen met de uitleg waarom. Soms kennen mensen elkaar al een beetje of blijken ze elkaar van vroeger te kennen maar vaak ook helemaal niet.

Ik heb er zelf ook zo’n lol van. En zeker de editie van 2023. Die is vanmiddag! Met zeven vrouwen die ik ken van X (voorheen Twitter) - en vaak ook Insta - waarvan ik er twee ooit maar één keer heb ontmoet. Maar we volgen elkaar, hebben leuke gesprekken op X en door hen kom ik soms op ideeën die ik anders misschien zelf niet zou hebben gevonden. Zo leuk. Waarom dan nu al vandaag deze blog terwijl er vanmiddag nieuw fotomateriaal van deze ‘connecting the dots’ bijeenkomst? Omdat ik voor morgen, vrijdag een ander ‘afsluitend’ verhaaltje heb bedacht. Het is kiezen immers, en goed kiezen is een kunst :-)

Maar terwijl ik dit tik op de woensdagmiddag, zie ik ernaar uit om deze zeven leuke mensen te zien en te spreken en er weer een heerlijke middag van te maken. Er komt vast nog wel een Insta of X postje langs of ik verwerk het in m'n laatste blog voor Adformatie Maar eerst gaan we met elkaar aan de kokkerel!'

'Sinds 2011 nodig ik één keer per jaar een groep inspirerende mensen uit op Klein Wittenoord in Renswoude'
'Sinds 2011 nodig ik één keer per jaar een groep inspirerende mensen uit op Klein Wittenoord in Renswoude'

5. Blijf lief & aardig - 'Geniet van het leven mensen!'

 

'Heb je het over inspiratie, dan kan ik - met de eerdere blogs van deze week in mijn achterhoofd - stellig concluderen: het zijn mensen die mij inspireren. In alle soorten en maten, met al hun leuke aspecten en de mindere leuke. De spiegel, de reflectie, die ze soms voorhouden, het leren en inspireren.

Het gaat om relaties. Hoe je die bouwt, onderhoudt en soms ook afsluit.

Om op gisteren terug te komen: de ‘connecting the dots’ bijeenkomst op Klein Wittenoord met de vrouwen van X was een heel groot succes. Dat is weer het goede en leuke van social media. Hoe narrig de discussies daar soms ook zijn, in the end gaat het om ontmoeten en elkaar beter leren kennen. Van onbekend maakt onbemind naar bekend maakt bemind. Misschien ben je het niet altijd eens, zeker niet in deze complexe wereld, maar blijf luisteren, doorvragen en respecteren.

Uiteindelijk gaat het om: Ubuntu. Geniet van het leven mensen!'

De vrouwen van X met Karen de Loos 3e staand van rechts, foto Christa Romp
De vrouwen van X met Karen de Loos 3e staand van rechts, foto Christa Romp

Komende week is Roos Meerman, medeoprichter en designer Fillip Studios — Impact through Wonder, tijdens Dutch Design Week curator van #RPOTDFAW.

Naschrift: Thomas Marzano, Global Head of Brand and Digital bij ASML, zou deze week curator zijn, maar wegens onverwachte privé-omstandigheden is dat tot nader order uitgesteld.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie