Premium

Inspiratie volgens Pascal Duval (VanMoof): 'Dit is onbeschrijfelijk. Dit is zo mooi'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Pascal 'kameleon' Duval van VanMoof.

Pascal Duval

Deze week was Pascal Duval, Chief Creative Officer van VanMoof en kunstenaar, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Pascal over zijn week: 'Een rode draad. Tja, daar heb ik ook over nagedacht. Eclectisch is het wel :-) Ik zie mezelf vaak als kameleon, iemand die zich kan inleven. Iemand die niet overal bij past en ook niet iemand die één stijl bewandelt. Zoiets?'

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. Arthur Jafa - Apex 2013, Video-Installatie

'Niet geschikt voor iedereen'

'Ik zag dit voor het eerst in het Stedelijk een paar maanden geleden. De techno track ‘Minus' van Robert Hood lokt je naar binnen. Als je binnen bent in de zwarte ruimte is het een explosie van beelden. Meer dan 800 beelden flitsen voorbij in ongeveer 8 minuten. Het is Jafa’s eigen wetenschappelijke studie van zwarte populaire cultuur. Een eclectische mix van van positieve en negatieve energie. Een harde confrontatie met de werkelijkheid en tegelijkertijd hypnotiserend - je kan niet wegkijken, je moet blijven kijken. Hoe pijnlijk het soms ook is. Het is geweldig wat je hoofd doet met die beelden en welke linken er onbewust worden gelegd. Niet geschikt voor iedereen.'

www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/arthur-jafa-apex

Advertentie
advertisement
Still uit Apex 2013
Still uit Apex 2013

2. New York Times - Farhad Manjoo - I’ve Seen a Future Without Cars, and It’s Amazing

'Dit artikel in The New York Times is echt fantastisch: het laat zien hoe een autovrij Manhattan eruit kan zien'

'Als creative director bij VanMoof ben ik er elke dag mee bezig: hoe krijgen wij mensen uit de auto en op de fiets? Iemand vertellen dat de fiets goed voor je is, is niet echt moeilijk - de meeste mensen snappen dat - maar hoe veranderen we de "global car-culture" waarin het normaal is om in je eentje in je grote auto te stappen, twee straten verder te rijden voor een koffie en die dan weer naar huis mee te nemen.

Tijdens Corona, in de lente van 2020, toen wij bezig waren met de productie van onze commercial "Time To Ride The Future" kwamen er al veel artikelen uit over steden die aan het veranderen zijn, maar dit artikel in The New York Times is echt fantastisch en laat zien hoe een autovrij Manhattan eruit kan zien. Het mooiste is dat dit nu werkelijkheid wordt.

De iconische bruggen van New York worden autoluw, de Champs-Élysées wordt groen - en dit is volgens mij nog maar het begin.'

Uit New York Times-artikel I’ve Seen a Future Without Cars
Uit New York Times-artikel I’ve Seen a Future Without Cars

3. David Lynch - Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness, and Creativity (audiobook)

'Ik mediteer niet'

'Het is een beetje vreemd om dit als inspiratie te hebben aangezien David Lynch praat over transcendente meditatie en ik mediteer niet. Maar voor mij is het “bliss". Lynch' stem is fantastisch maar het gaat om wat hij beschrijft, hoe hij fragmentarisch momenten uit zijn leven aanhaalt en hoe hij over zijn toewijding aan het creatieve proces spreekt.

Je wilt gelijk iets bedenken, iets maken, iets tot leven brengen. Misschien dat ik ooit wel begin met mediteren, maar mocht dat niet zo zijn dan blijft dit voor mij een fantastisch audiobook om naar te luisteren en binnen een paar minuten weer creatieve energie door m'm lichaam te voelen vloeien in plaats van anxiety. Ook net voor het slapen doet David het goed.'

David Lynch
David Lynch

4. Mac Miller - NPR Music Tiny Desk Concert

'Miller was brilliant - totaal eigen stijl'

Ik heb moest lang nadenken want ik wilde heel graag iets van muziek toevoegen en er zijn genoeg artiesten en concerten die ik kan opnoemen die me hebben geraakt, maar dit mini-concert van (wijlen) Mac Miller is zo’n mooi diamantje dat ik het niet laten kon. Miller was brilliant - totaal eigen stijl - net als zijn muzikanten onder wie Thundercat.

Ik kan niet omschrijven wat het is, maar ik voel alles hier. Je voelt twijfel, paranoia, verdriet en toch ook fun, energie en zelfvertrouwen - en je ziet hem "effortless" die boodschap brengen. Het is wat ik denk, wat ik voel, wat ik wil vertellen, wat ik wil schilderen.

Helaas is Mac er niet meer, maar heeft hij dit nog opgenomen voor zijn dood en ons dit diamantje achtergelaten naast albums als Swimming en Circles.'

Mac Miller
Mac Miller

5. Alexander McQueen - Savage Beauty Robot Dress

'Het is fashion en een fuck you to fashion tegelijk'

'Dit is onbeschrijfelijk. Dit is zo mooi. Zo geniaal. Ultiem theater. En zo timeless. Toen ik op de academie zat en mode studeerde was Alexander McQueen (die vandaag exact 11 jaar geleden overleed, red.) wel een inspiratie maar toen ik dit zag - en ik voel dit nog steeds - was het totale "envy". Wow. Geïnspireerd door een Rebecca Horn installatie https://www.artbasel.com/news/rebecca-horn-museum-tinguely-koerperfantasien-art-basel, maar zo mooi vertaald, zo afgewogen, zo brilliant uitgevoerd door Shalom Harlow (model). Het is fashion en een fuck you to fashion tegelijk. Elke keer als ik dit bekijk of laat zien dan geniet ik. Kippenvel. Bliss.'

Alexander McQueens Savage Beauty Robot Dress
Alexander McQueens Savage Beauty Robot Dress

Komende week is Valérie Boerma, medeoprichter interior design studio Barde + vanVoltt en voormalig strateeg MediaMonks, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden
Advertentie