App-industrie booming

Nils Adriaans, redactie | 5 maart 2013, 8:08

De mobiele app-industrie blijft explosief groeien. De wereldwijde gezamenlijke omzet van app-stores stijgt dit jaar naar verwachting met 62 procent tot 25 miljard dollar (ruim 19 miljard euro), verwacht technologie-onderzoeksbureau Gartner.

Gartner concludeert dat vijf jaar na de introductie van de eerste mobiele apps, de wereld van de applicaties beter geordend en overzichtelijker aan het worden is. App-makers concentreren zich zowel wat betreft ontwikkeling als marketing meer op de apps die het goed doen bij het publiek.

Klanten kunnen in de app-stores van Apple en Google kiezen uit in totaal 700.000 mobiele applicaties en besteden naar schatting twee uur per dag aan hun apps, meldt maandag de Wall Street Journal. De twee tech-mastodonten liggen nek aan nek in de race om het aantal apps en het gebruik van de applicaties, met dat verschil dat Apple nog steeds drie keer zo veel verdient aan de industrie dan Google.

Wat het business-model betreft is er nog geen eenduidig oordeel over welke het meeste geld oplevert voor ontwikkelaars. Iedere dag moet er worden ‘gevochten om meer gebruikers’ – dat is vooralsnog de voornaamste prioriteit. Overigens is een app ontwikkelen minder duur dan er een onderhouden.

Was de app-industrie enkele jaren geleden nog geconcentreerd in en gefocust op de VS, inmiddels komt er concurrentie uit Azië, zoals van het Japanse NHN Corporation. Ook komen er steeds meer apps voor andere apparaten dan mobiele telefoons en tablets. Voor (smart-)televisies worden inmiddels ook apps ontwikkeld. (bron: ANP)

Over de auteur

Nils Adriaans
hoofdredacteur Creatie Lees meer over Nils Adriaans

Reacties op dit artikel (2)

Comment author avatar
Avatar

Dirk-Jan

(5 maart 2013, 20:45)
Het ontwikkelen van een goede app is vele malen duurder dan het onderhoud. Zoals het hier staat is mijn eerste gedachte: verkapt businessmodel, een app slijten voor 0 euro en vervolgens enorme kosten voor onderhoud rekenen. Leuk maar niet nodig en zeker ook niet wenselijk vanuit klant perspectief.

Wanneer je een goede app bouwt kun je qua onderhoud bij ons op jaarbasis rekenen op misschien een 5% van de originele som.
Doorontwikkeling en toevoeging van nieuwe features is gemiddeld 15-20% van het origineel. Maar dat is een los traject, heeft niets met onderhoud van doen.

Ben benieuwd op basis van welk continent Gartner deze cijfers vergaard heeft.

Gerelateerde items Gartner App Apple