UMC verwijdert Zembla-journalist tijdens lezing die transparantie moet bevorderen

Beelden van UMC Utrecht dat verslaggever Ton van der Ham toegang weigert en afvoert.

Eric Trinthamer (links) en Zembla-journalist Ton van der Ham
Screenshot

Het was het ziekenhuis te doen om een cultuur van 'transparantie en lerend vermogen' te creëren, vertelde Eric Trinthamer, teamleider Communicatie, tegen Adformatie vorige week.

Hij sprak over de bijzondere lezing van afgelopen vrijdag door Adrienne Cullen, die met de dramatische gevolgen van een medische misser te maken kreeg bij UMC Utrecht. 

Zes jaar terug wees weefselonderzoek uit dat ze baarmoederhalskanker had, maar de resultaten kwamen niet bij haar en haar arts terecht. Toen de fout twee jaar later aan het licht kwam, was het te laat. De kanker had zich al uitgezaaid, met fatale gevolgen. Adrienne Cullen is nu terminaal ziek. 

Ze wilde graag samen met het ziekenhuis haar ervaringen delen op een bijeenkomst waar ook de pers welkom was.  

'Ik vertrouw je niet. Dat is een gevoel'

Door het ziekenhuis moet een nieuwe wind komen te waaien, eentje waar er ruimte is voor kritiek, aldus Trinthamer in het interview. Twee jaar geleden, voor zijn komst, was dat geenszins het geval toen het UMC in de clinch lag met Zembla, Dat had diverse uitzendingen gemaakt over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC Utrecht. 

Het UMC verweet destijds op zijn site dat Zembla ‘eenzijdig, incompleet en uitsluitend geselecteerd om een bepaald beeld neer te zetten’ was. 

Die houding is nu losgelaten, vertelde Eric Trinthamer, transparantie en lerend vermogen zijn centraal komen te staan in handelen en communicatie van UMC Utrecht,  

Toch ging het mis, opnieuw met Zembla en verslaggever Ton van der Ham. De journalist mocht niet naar binnen van Trinthamer, die dat toelichtte met: 'Omdat ik je niet vertrouw. Vertrouwen is emotie. Ik heb dat vertrouwen niet bij jou.'  

Zembla overweegt aangifte

Van der Ham wachtte vervolgens twee uur buiten de zaal voor een interview met Cullen dat hem was toegezegd. Dat zou hij uiteindelijk niet kunnen houden, hij werd hardhandig afgevoerd.  

Van der Ham en Zembla  overwegen aangifte te doen tegen het UMC. Zembla heeft een statement op zijn site geplaatst.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie