Premium

Het afscheid van een topman in 7 opmerkelijke video’s

Een vertrek om (op) terug te kijken. Van een huilende Steve Ballmer van Microsoft tot de geniale zelfspot van Hans Wijers van Akzo.

Het is natuurlijk een nogal opmerkelijke timing. Daags na de grote 112-storing waarvoor KPN-top ontboden is bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, maakt de topman van KPN, Maximo Ibarra, zijn vertrek bekend.

Volgens KPN heeft het aangekondigde afscheid van de Colombiaans-Italiaanse bestuursvoorzitter niets met de 112-ellende te maken. Hij stapt op vanwege ‘dringende familiezaken’.

Het telecombedrijf zegt verrast te zijn door het besluit van Ibarra, wat wellicht het onhandige tijdstip van naar buiten brengen verklaart. Geen communicatieadviseur zou voor de samenloop van omstandigheden kiezen in ieder geval.

Hoe het beter kan? Met een filmpje bijvoorbeeld. Sinds Bill Clinton voor zijn vertrek een video maakte zijn daarvan enkele opmerkelijke andere staaltjes te zien geweest. En soms ook tenenkrommende.  

We selecteerden 7 zeer bijzondere video’s bij het afzwaaien van een topman:

Hans Wijers in stijl van The Office

Hans Wijers nam in 2012 na tien jaar afscheid van verf- en chemieconcern AkzoNobel. De clip laat zijn laatste dag zien, waarin iedereen wegloopt met zijn opvolger Ton Buchner.

John McLaren, de bijzonder humoristische communicatiedirecteur van destijds, moet met het filmpje te maken hebben gehad. In de video claimt hij dat hij Wijers heeft groot gemaakt. De video ging viral.

Erfenis met 'humor' van Ad Scheepbouwer, KPN

Terug naar het concern dat aanleiding is voor dit overzicht, KPN. Begin april 2011 maakt Ad Scheepbouwer bekend te vertrekken met deze video.

Dat de timing toen ook al niet erg gelukkig was, bleek onder meer uit de verstoorde relatie met de vakbonden die het afscheid van Scheepbouwer boycotten.

Het humoristische filmpje kwam bovendien in een ander daglicht ter staan toen KPN twee weken na het vertrek de 'erfenis' van Scheepbouwer bekend maakte; er werden vier- tot vijfduizend banen geschrapt.

Wie zich afvraagt wie die Peter Haan uit het filmpje is? Hij was destijds de communicatiemanager Online Media (en heeft nu het bureau Evolve) De video van Scheepbouwer was innovatief, en gekoppeld aan het – toen al – social intranet van KPN. Elke medewerker kreeg een persoonlijke boodschap en zag op de video zijn of haar eigen naam op het briefje en eigen foto op de flipover. 

Mercedes-topman uitgezwaaid in video... door BMW

Een goede reden om zelf een filmpje bij afscheid te maken is dat anders een ander het wel doet. In mei dit jaar vertrok Dieter Zetsche na 13 jaar als hoogste baas van Mercedes-Benz. De besnorde Dr. Z kreeg een filmisch afscheid... van concurrent BMW.

Ongemakkelijke Piet Moerland doet boete voor zonden Rabobank

Licht verbouwereerd zagen de kijkers van het achtuurjournaal op 30 oktober 2013 een tamelijk ongemakkelijke Piet Moerland in een videoboodschap zijn aftreden bekendmaakte. Helemaal zelf geregisseerd door de communicatieafdeling van de Rabobank.

Moerland trok de consequenties uit de zogeheten Libor-affaire. Het was geen vlammend betoog, erg formeel, maar wel bijzonder principieel. 

Lodewijk Asscher weg als minister: GelukkigGeenHalbe

Lodewijk Asscher bracht een een vilein filmpje van zijn 'laatste werkdag' als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar buiten. Hij stelt er onder meer nieuw wifi-wachtwoord in voor Wouter Koolmees in: GelukkigGeenHalbe...

Daarmee doelt hij op VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, de grijnzende beul van de VVD die lange tijd werd genoemd als nieuwe minister van Sociale Zaken. 

Het huilen van Steve Ballmer, Microsoft

Wie de optredens van Steve Ballmer van Microsoft heeft gezien moet ergens hebben gedacht: die man is knettergek. 

In dat licht bezien is zijn afscheid van 2013 nog een monument van ingetogenheid. Laten we het erop houden dat Ballmer een emotioneel wezen is. 

Het afscheid dat iedere topman zich wenst

Afscheid nemen mag volgens het cliché dan een beetje sterven zijn, bij dit vertrek is het vooral een teken van levenskracht.

Wie zou niet zo willen worden uitgezwaaid als Mark Sebba, de ceo van Net-a-Porter? De medewerkers van de onlineshop bezorgden hun baas een memorabel afscheid. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie