Premium

Romélia Schwarzkächel: 'Als ik David Attenborough hoor, gaat mijn hart altijd sneller kloppen'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Romélia Schwarzkächel van TerraSana.

Romélia Schwarzkächel

Deze week was Romélia Schwarzkächel, Marketing Manager van biologisch voedingsmerk TerraSana, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Schwarzkächel zit daarnaast in de vakjury van de Esprix Awards, category Business for Good, is Forest Bathing Guide waarbij ze 'mensen op een mindful manier verbinding met de natuur laat beleven en ze weer een beetje verliefd op de natuur laat worden' en is in de leer om Mindfulness Teacher te worden.

Over haar week: 'Mijn inspiratie deze week komt uit de herfst 🍂🍁/seizoenen, natuur, voeding, oude volkeren, en mensen en bedrijven die willen bijdragen aan een bewustere en gezondere wereld. We zijn zo ver bij de natuur en daarmee vaak onszelf vandaan komen te staan - kunnen we dit weer meer omarmen en integreren in ons dagelijks werk en ons bestaan?'

Hier haar 5 bijdragen:

1. De holistische benadering van Jane (what's in a name?) Goodall en de barrières die zij als vrouw heeft doorbroken

'Ik begin deze week met de Britse antropologe en biologe Jane Goodall (1934) die beroemd is geworden om haar studie van de chimpansee in Tanzania vanaf de jaren '60.

Jane Goodall benadrukt de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens - haar perspectief op het milieu en de natuur gaat verder dan alleen de wetenschap. Ze pleit dan ook voor een holistische benadering die rekening houdt met het welzijn van ecosystemen en het belang van co-existentie.

Het leven en werk van Jane hebben niet alleen inzicht gegeven in de complexe sociale structuren van chimpansees, maar dienen ook als leidraad voor de mensheid in het begrijpen van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur en onze planeet. Haar vastberadenheid, empathie en levenslange inzet voor natuurbescherming en milieubehoud blijven ontelbare individuen inspireren en motiveren om actie te ondernemen voor een betere wereld.

Hoe Jane als vrouw in de jaren '60 barrières heeft doorbroken geeft mij hoop en vertrouwen dat we met elkaar onze bedrijfs- en marketingstrategieën nog meer voor het goede in kunnen zetten en we onze ecologische voetafdruk kunnen minimaliseren en de harmonie tussen bedrijven, gemeenschappen en natuur (weer) kunnen bevorderen.'

Jane Goodall
Jane Goodall

2. De visuele pracht van gevallen bladeren - een periode van loslaten en voorbereiden

'Vandaag laat ik mij inspireren door de herfst. Een tijd om naar binnen te keren en oude gewoontes los te laten.

De herfst belichaamt diepe symboliek die verschillende aspecten van ons menselijk gedrag weerspiegelt. Net zoals bomen hun bladeren laten vallen, voelen mensen in de herfst vaak de behoefte om bepaalde aspecten van hun leven los te laten. Het is een tijd om afscheid te nemen van oude gewoonten die ons niet meer dienen, waardoor ruimte ontstaat voor vernieuwing en groei.

De visuele pracht van vallende bladeren staat niet alleen symbool voor de menselijke capaciteit om los te laten en vooruit te gaan, maar is ook een belangrijke voedingsbodem voor ons ecosysteem waarbij het leven in de bodem voort kan bestaan.

Tegelijkertijd is de herfst een periode van voorbereiding. Het staat symbool voor onze veerkracht en ons vermogen om ons aan te passen aan verandering. We maken ons klaar voor nieuwe kansen en wapenen ons voor de uitdagingen die voor ons liggen. Terwijl de natuur verandert, bereiden mensen zich voor op persoonlijke en omgevingsveranderingen, of het nu gaat om het omarmen van nieuwe kansen of het aangaan op uitdagingen.

Het is voor mij een geruststellende gedachte dat we als mens toch meer meebewegen met het ritme van de natuur dan dat we onszelf hier misschien bewust van zijn. En dat we zowel zakelijk als privé kracht kunnen halen uit het seizoen waarin we leven.'

De herfst is een belangrijke voedingsbodem voor ons ecosysteem
De herfst is een belangrijke voedingsbodem voor ons ecosysteem

3. De stem van David Attenborough - 'Ondanks de zorgwekkende situatie van de planeet is Attenborough optimistisch over de veerkracht van de natuur'

'David Attenborough, Britse documentairemaker en natuuronderzoeker, geboren op 8 mei 1926, is wereldwijd bekend vanwege zijn baanbrekende documentaires over de natuur en het milieu, waarin hij de schoonheid van de natuur laat zien en aandacht vraagt voor milieukwesties. Zijn documentaires zoals "Life on Earth", "The Blue Planet", "Planet Earth" en vele andere, hebben miljoenen mensen over de hele wereld geïnspireerd en bewust gemaakt van de pracht van de natuur en de uitdagingen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd.

Wanneer ik de stem van David Attenborough hoor dan gaat mijn hart altijd sneller kloppen. Hij hoort voor mij absoluut thuis bij mijn bronnen van inspiratie. Ik heb diep respect en bewondering voor zijn toewijding en levenswerk om onze planeet te beschermen.

Net als Jane Goodall benadrukt Attenborough ook dat alles in de natuur met elkaar verbonden is. Hoe elk levend organisme, hoe klein of ogenschijnlijk onbelangrijk ook, een rol speelt in het ecosysteem en hoe verstoringen in één deel ervan invloed heeft op het geheel.

Volgens Attenborough heeft de mensheid de verantwoordelijkheid om de natuur te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Hij moedigt bewustwording, actie en verandering in ons gedrag aan om onze impact op de planeet te verminderen en op het behoud ervan te vergroten.

Ondanks de zorgwekkende situatie van de planeet is Attenborough optimistisch over de veerkracht van de natuur en de mogelijkheden om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Hij gelooft dat door collectieve actie en toewijding we de negatieve tendens kunnen omkeren.'

4. We moeten onszelf en ons landschap (laten) verwilderen - 'Het zijn eerder 'groene' woestijnen dan bloemrijke weiden met vogels en vlinders'

'Vandaag laat ik mij inspireren door Wilder Land, een prachtig duurzaam merk, een Nederlandse producent van Nederlandse (on)kruidenthee, en voor mij een inspirerend merk dat laat zien hoe je natuurherstel centraal kunt stellen binnen een economisch model. Want daar gelooft Wilder Land in, 'als economische en ecologische vooruitgang hand in hand gaan, plukt iedereen daar de vruchten van'.

Wilder Land bewijst dat dat kan. Om de Nederlandse natuur te herstellen zullen we ons opnieuw met natuur moeten verbinden. We moeten onszelf en ons landschap verwilderen. Waar allerlei leven weer in overvloed kan groeien en bloeien.

De langgerekte weilanden waar koeien en schapen op staan te grazen, zien er vaak mooi strak en groen uit. Maar veel weilanden in ons land zijn er slecht aan toe. Er groeit maar één soort gras, meestal Engels raaigras. Het is op deze weilanden slecht gesteld met de biodiversiteit. Het zijn eerder 'groene' woestijnen dan bloemrijke weiden met vogels en vlinders, zoals je vroeger vaak zag.

Wilder Land werkt samen met boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Met het inzaaien van meer inheemse kruiden of (on)kruiden krijgen we steeds meer gezonde weilanden en akkers. De bloemen van deze kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het biologisch bestuiven van gewassen; deze natuurlijke bestuivers hebben we, kortom, hard nodig voor een gezonde, niet-gemanipuleerde voedselvoorziening.

Oftewel: biodiversiteit is uiteindelijk van levensbelang voor ons allemaal.'

De bloemen van deze kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het biologisch bestuiven van gewassen
De bloemen van deze kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het biologisch bestuiven van gewassen
Wilder Land laat zien hoe je natuurherstel centraal kunt stellen binnen een economisch model
Wilder Land laat zien hoe je natuurherstel centraal kunt stellen binnen een economisch model

5. Thich Nhat Hanh - 'I transform the garbage in myself, so that you will not have to suffer' - actueler dan ooit

'We leven in een vaak hectische (vijandige) wereld met deadlines, zorgen, de waan van de dag, streven naar meer, beter en anders, een wereld waarin we het zo hard nodig hebben om even stil te staan en adem te halen. Thich Nhat Hanh is hierin een inspiratie voor mij. Hij was een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist en spiritueel leider (geboren op 11 oktober 1926). Hij was een belangrijk persoon voor de introductie van het boeddhisme in de westerse wereld en stond bekend om zijn onderwijs over mindfulness, meditatie en boeddhisme.

Zijn leer benadrukte het belang van mindfulness in het dagelijks leven en het bevorderen van (innerlijke) vrede, compassie en begrip. Thich Nhat Hanh heeft veel boeken geschreven over meditatie en het boeddhisme, die invloedrijk zijn geweest en breed worden gewaardeerd door mensen die op zoek zijn naar spirituele begeleiding en persoonlijke transformatie.

Ter afsluiting wil ik dan ook eindigen met een gedicht van Thich Nhat Hanh over ‘Interrelationship’:

 

You are me, and I am you.
Isn’t it obvious that we “inter-are”?
You cultivate the flower in yourself,
so that I will be beautiful.
I transform the garbage in myself,
so that you will not have to suffer.

I support you;
you support me.
I am in this world to offer you peace;
you are in this world to bring me joy.

 

(Uit 'Call me by My True Names – The Collected Poems of Thich Nhat Hanh', Parallax Press, 2005).'

 

Toegift: When America Met Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh
Met Martin Luther King
Met Martin Luther King

Komende week is Rein Hannah Bojahr, Head of Marketing & Brand bij Hawaii Poké Bowl ('changing fastfood for good by building the Hawaiian brand in Belgium and the Netherlands'), curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie