Waarom het lek rond de Troonrede subiet gedicht moet worden

In het bedrijfsleven zou het voortijdig lekken van de jaarcijfers een gigantische boete en dito reputatieschade opleveren

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ook zo genoten van alle berichtgeving over Prinsjesdag en de Miljoenennota de afgelopen dagen? Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, ik niet. Voor het zoveelste achtereenvolgende jaar verbaas ik me erover dat de details van de financiële huishouding van ons land (en het gaat echt niet om een paar honderd euro) al dagen van te voren op straat liggen.

Slordig

En ik ken eigenlijk geen ander land waar zo slordig met deze toch gevoelige materie om wordt gegaan. Om nog maar te zwijgen van de strikte regelgeving, waar voornamelijk beursgenoteerde bedrijven (met soms qua omvang vergelijkbare jaarcijfers) mee te maken hebben. Ieder voortijdig lek van dergelijke informatie zou hen een gigantische boete opleveren en daarboven op een enorme reputatieschade.  Dan laat je het wel uit je hoofd om je belangrijkste financiële details zo vroeg prijs te geven.

Droge ogen

En terwijl onze Minister Schultz met droge ogen beweert dat het lekken van de begroting moet worden aangepakt en vindt dat er strafrechtelijk achteraan moet worden gegaan, onze premier toegeeft dat hij eigenlijk geen remedie heeft tegen het ieder jaar weer uitlekken van de Prinsjesdagstukken maar zich ook al vijf jaar lang ergert aan dit onderdeel van de traditie van Prinsjesdag, wordt er door onze communicatiecollega’s van de betrokken ministeries gesproken van een heuse communicatiestrategie. Krijg nou wat zeg, ik zie de bestuursvoorzitter van DSM of Shell nog niet zo snel een financieel journalist van Bloomberg of het Financieele Dagblad uitnodigen om drie dagen voor het aankondigen de jaarcijfers op een persconferentie toe lichten.

Een-tweetje

Natuurlijk hoort “lekken” naar de pers bij de instrumenten van iedere communicatieafdeling, maar er zijn grenzen. Ik vind het lekken van vertrouwelijke informatie van onze Miljoenennota te ver gaan en getuigen van weinig respect voor alle stakeholders. Het is verworden  tot een leuk een-tweetje tussen de voorlichters van de ministeries en Nederlandse journalisten. En helaas maar waar, in de slipstream daarvan wordt Prinsjesdag een karikatuur, een folklore waarbij weinig inhoudelijke zaken als hoedjes, een koffertje en een Gouden Koets helaas meer aandacht krijgen dan waar het echt om gaat, hoe ons land er voorstaat.

Simpel

En het is toch triest dat ons regeringshoofd een troonrede  uit moet spreken terwijl alle financiële informatie al een paar dagen op straat ligt. Natuurlijk begrijp ik dat premier Rutte openlijk toegeeft dat “lekken” blijkbaar gewoon gebeurt.  Op zijn vraag of er een methode is om het tegen te gaan, is mijn voorstel heel simpel. Wanneer de cijfers volgend jaar weer voortijdig worden gelekt zal ieder ministerie, niemand uitgezonderd,  een korting van tien procent krijgen op de begroting. Dat lijkt me een heldere communicatie(strategie).

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie