Agrarische verlichting die goed is voor mens en dier: FreshlightAgri

Misschien niet het eerste waar je aan denkt: luchtzuiverende agrarische verlichting. Toch is het concept doorgedrongen tot de top tien van de Accenture Innovation Awards voor Fair Food.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is de oplossing uit een verrassende hoek: de lichtindustrie. Hoe daglichtlampen met ionisatie leiden tot meer dierenwelzijn, en dito veehouders.

Minder fijnstof, ammoniak, ziektekiemen en antibioticagebruik. Met FreshlightAgri verbetert het stalklimaat zienderogen, en daarmee de relatie van de kritische consument die wel vlees wil eten maar liefst zo verantwoord mogelijk. COO en CEO durven voor de volle honderd procent te stellen dat de oplossing is.

Ionisatieproces
Klaas: “We hebben een lamp ontwikkeld die volspectrum-daglicht nabootst. Het is vergelijkbaar met zonlicht, inclusief de vitamine D-, calcium- en fosforaanmakende werking. Goed voor de gezondheid en het dag- en nachtritme – dat weer goed is voor de hormoonhuishouding. Licht heeft daarnaast nog een andere functie: het kan ionisatie op gang brengen. Het licht ‘bindt’ dan stofdeeltjes, virussen en bacteriën in de lucht, waardoor ze op de grond terechtkomen. Zo zuiver je als het ware de lucht. Een betere licht- en luchtkwaliteit leidt tot minder stank, ziektekiemen en blijere boeren en dieren.”

In den beginne
“FreshlightAgri is begin 2014 gestart om ionisatieproducten geschikt te maken voor industriële toepassing, waaronder de agrarische sector. We zaten al een tijd met een consumentenspaarlamp, die een vol spectrum had en ionisatie kon bewerkstelligen, maar de kracht en sterkte die in de agrarische sector nodig is, ontbrak. Op een gegeven moment belde een pluimveehouder uit Putten die vertelde dat hij onze lampen had opgehangen in zijn stal. Al binnen zeer korte tijd merkte hij daadwerkelijk verbeteringen op. Mede daardoor voelden we ons gesterkt om het product daadwerkelijk toe te gaan passen in de sector.”

Resultaten
“Agrariërs zijn vaak bijzonder pragmatisch ingesteld. Als wij aan mensen thuis vragen onze lampen in huis op te hangen en er is daadwerkelijk resultaat merkbaar, dan zijn ze vaak toch geneigd om andere factoren aan te kaarten die eventueel ook voor dit resultaat gezorgd hebben. Een veehouder kijkt echter naar het verschil in zijn stal. Wat merkt hij bij de dieren? Wat merkt hij zelf? Wat is meetbaar? Nou, dat blijkt heel wat. De dieren snotteren en kuchen minder, de geur in de stal verandert ten goede, er zijn minder antibiotica nodig om de dieren gezond te houden en bovendien tonen de meetresultaten aan dat de ammoniakuitstoot behoorlijk daalt. Wat is de reactie van de veehouder? Doe mij nog maar een stal. We beginnen bewust altijd in de oudste stal waar het meest aan mankeert en die het minst ‘up to date’ is. Zo wordt duidelijk dat de eigenaar echt resultaat behaalt aan een minder productieve stal.”

Doorslaggevend
“Voor veehouders is het uitstootniveau doorslaggevend. In Nederland moeten zij aan emissie-eisen voldoen. De meetresultaten zijn belangrijk, maar de kosten van de metingen zijn voor sommigen een struikelblok. FreshlightAgri is een goedkope oplossing voor het uitstootprobleem en voor betere resultaten in het productieproces. Scepsis is er ook, hoe kan een lampenwissel zo veel uithalen? Toch zien we dat zodra de lampen hangen de zichtbare resultaten voor zich spreken.”

De dieren
“De eerste vraag die omstanders vaak stellen is: hebben de lampen een positief effect op de dieren? Het antwoord is glashelder: ja. Van veehouders krijgen we terug dat dieren rustiger en gezonder zijn, en dat ze een natuurlijker kleur hebben. Een belangrijke oorzaak is de ionisatie, die de pathogenen uit de lucht haalt. In het proces resulteert dit in meer natuurlijk gedrag, meer uniformiteit onder de dieren en minder afkeur bij de slachterij.”

Het schaap met de vijf poten
FreshlightAgri heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept, zoals de Innovatieprijs Vlees Pluimveeweb en de hoofdprijs van de Nationale Business Succes Award 2014. Het concept is al eens betiteld als ‘het schaap met de vijf poten’. Dit vanwege de complexe techniek die eenvoudig toepasbaar gemaakt is – en omdat het goed inspeelt op maatschappelijke vlakken zoals volksgezondheid, dierenwelzijn, economische toepasbaarheid en duurzaamheid.

*) FreshlightAgri behoort tot de tien beste innovaties binnen het innovatiethema Fair Food. Op 6 oktober pitchen zij hun concept in de Amsterdam ArenA. 30 oktober is de prijsuitreiking van alle awards. Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Catherina van Duijn.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie