Brand Gumping

Forrest Gump: wie heeft die film niet gezien? Tom Hanks speelt de hoofdrol van een tamelijk simpele man die gedreven door enthousiasme en mensenliefde in onwaarschijnlijke situaties terecht komt. Voor de film werd gebruikt gemaakt van superimpose videotechnieken, waardoor we Forrest in gezelschap zien van Elvis Presley, John Lennon, John F. Kennedy en Richard Nixon. Deze techniek werd daarom (volgens wikipedia.nl) gumping genoemd.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Nu staat dezelfde techniek ter beschikking aan adverteerders en media die bestaande beelden achteraf van reclame of product placement willen voorzien.

Embedded Advertising noemen ze het bij , het Britse bedrijf dat een serie bestaande technieken gecombineerd heeft om logo's, advertenties en productafbeeldingen toe te voegen aan reeds bestaande films, televisieprogramma's en digitale content. Als voorbeeld toont MirriAd een nieuwsprogramma waarbij de prestentatoren aan een tafel met reclame zitten, een scene uit een bekende comedy waarin uit het niets een doos Kellogg's op tafel verschijnt, en de openingsscene uit Forrest Gump, waarbij de bank ineens voorzien is van een verschraald Coca-Cola embleem.

Om deze ZoneSense-techniek toe te passen, heeft MirriAd de medewerking van adverteerders en contenteigenaars nodig. Die zijn zeker geïnteresseerd, zo blijkt uit de experimenten die het bedrijf nu uitvoert voor onder andere Unilever in India, Reebok en Ponds. Mediabedrijven die de techniek beproeven zijn ABC Family, Comcast, Discovery Channel en Endemol. Naar levert embedded advertising komend jaar een slordige 1 miljoen dollar op voor Endemol in Latijns-Amerika en India.

Nu vindt brand gumping nog plaats in de studio, als aparte handeling, maar MirriAd heeft net financiering gekregen om embedded advertising in real-time te ontwikkelen. Met een speciaal worden daarbij videostreams voortdurend afgetast naar potentiële plekken voor reclame, die vervolgens automatisch toegevoegd wordt. Online display advertising wordt zo in de content zelf opgenomen, in plaats van weergave in aparte banners en buttons.

NASCHRIFT: De uitdrukking gumping trof ik de Nederlandse aan als omschrijving voor het superimpose-effect, maar dat is de enige die de uitdrukking zo gebruikt. Elders heeft weer heel andere betekenissen. Maar brand gumping bekt best lekker, dus laat maar zo. Kijken of dat ooit het merkwoordenboek haalt...

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie