Nooit meer angst tijdens je presentatie – met een app van 1,79 euro

Eindelijk eens die kuipvrees aanpakken bij voetballers? Alcoholisme, obesitas etc.?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

[door Ron Jacobs]

Over 2 minuten roepen ze me binnen. Dan moet ik er staan en mezelf laten zien. Ai, ik hoop dat dat lukt. Zullen wel een man of zes zijn. Wie zullen er nog meer solliciteren… Iederéén wil toch directeur worden op deze scholengemeenschap. Ik hoop wel dat ze me op waarde inschatten. Dat mislukte project gaan ze me vast weer voor de voeten gooien. Ach ja, als er maar beetje sfeer zit in het gesprek. Ze moeten wel een leuke en gezellige indruk van me hebben. Ah, daar heb je het al, ze komen me niet eens persoonlijk halen, dat is vast een secretaresse; zie je wel ze nemen me niet serieus. Ze zeiden nog dat half vijf niet gunstig is; ze zijn aan het einde van hun Latijn.

Tijdens het gesprek: En ja hoor daar heb je het al, ze dagen me verdomme uit met die stomme vragen. Ze willen vast weten of ik standvastig ben, wat een amateur-psychologie. Edward kijkt op de klok, die is al afgehaakt. Tja, en Ben kijkt de hele tijd Suzanne aan. Heeft ie zelf niets te vertellen… Hebben ze nu ineens geen enkele vraag meer, oei, dit wordt hem dus niet…

Na het gesprek: Zie je wel het lukt gewoon niet. Ik ben hiervoor niet in de wieg gelegd. Ik zal mijn ambities moeten bijschroeven. Teamleider zal dan wel iets voor me zijn. Wat een sof. De volgende gesprekken zullen wel net zo gaan. Maandag heb ik weer een gesprek voor een post in Eindhoven; dat zal wel niet anders zijn.

Bang waarvoor?

Deze angstcyclus zal voor velen herkenbaar zijn. We maken onszelf knettergek. Verstandelijk gezien is er geen enkele reden tot paniek. Dit is een eeuwenoud vraagstuk: hoe kunnen we onszelf de juiste mentale gereedschappen geven zodat we die presentatie, sollicitatie of speech vol vertrouwen en optimisme tegemoet zien. En het geen self-fulfilling prophecy wordt. Goed nieuws: we kunnen onszelf online hersenspoelen om de angstcyclus te doorbreken.

Hoe werkt dit? Wat hebben eraan als communicatieprofessionals?

Eerst even terug naar de evolutie. Angst is functioneel, het heeft altijd gezorgd dat we overleven door ons attent te maken op gevaar en klaar te maken voor actie. Alleen het is doorgeslagen, die roofdieren zijn niet aanwezig in het kamertje waar ik het sollicitatiegesprek voer. It’s not you’re fault, it’s just the way you’re wired. Inderdaad ons brein houdt ons voor de gek. Bizar toch dat we een te strak afgestelde angstradar hebben? Sommigen hebben een ander probleem: die hebben meer nadruk op het positieve brein. Maar die hebben een andere uitdaging: ze beseffen veel gevolgen niet en gokken er lustig op los.

Wat is nu aan de hand met ons? Het blijkt uit divers onderzoek dat de gevarenantenne in ons zorgt dat we eerder reageren op negatieve gezichten en impulsen. Lachende of neutrale gezichten spotten we later. Dus we zijn evolutionair bevooroordeeld op negatieve gezichten en beelden. We trekken er automatisch naar toe met onze aandacht. Het gevolg is bekend. Niet alleen hebben we, zie bovenstaand voorbeeld, vooraf negatieve voorspellingen en negatieve aandacht; we interpreteren ons ook helemaal ziek. We vullen gedachten in (interpretatie-bias), we herkennen eerder de negatieve scenario’s. We weten heel snel wat een ander denkt. Wat herinneren we ons dan daarna? Precies, alleen het negatieve scenario, hetgeen we ingevuld hebben (geheugen-bias). En zo is de cirkel rond.

Met een app trainen op het snel aanklikken van ‘positieve gezichten’

CBM (cognitive bias modification)

Podiumvrees, plankenkoorts en presentatieangst zijn sinds het begin van de professionele psychotherapie onderwerp van grondige studie. Variërend van cognitieve therapie tot mindfulness. Van priming-ankers (Donald Duck-effect) tot human enhancement (beta-blokkers). Dat werkt allemaal, zoals uit studies blijkt. Alleen is dit arsenaal nu uitgebreid met CBM: met laagdrempelige software of een app kun je je trainen of een optimistische blik, op positieve gezichten.

Het lijkt alsof deze computer-training ons structureel van dienst is door echt op de hersenstructuren in te werken (via het ansgtbrein). Dus de computer zorgt als het ware voor onbewuste aandacht voor neutrale en positieve impulsen. Deze theorie is natuurlijk voortreffelijk. De eerste onderzoeken zijn dan ook veelbelovend, mensen krijgen echt een meer optimistische kijk. Wij hebben in 2013 zelf een onderzoek gedaan met een significant resultaat. Deelnemers hadden na 10 dagen oefenen een aanzienlijke verbetering in de focus en waarneming. De blik was een stuk optimistischer geworden. Ook klanten geven aan door de laagdrempelige oefenprogramma’s in optimisme te groeien. Op kunt u het studieverslag downloaden.

Toekomst

De eerste onderzoeken laten zien dat CBM, het dagelijks oefenen met een software-programma, ons sterker maakt. Op de iPad is er reeds een app ‘personal zen’ waarmee geoefend kan worden. Zelf hebben we naar aanleiding van ons onderzoek een CBM product gemaakt dat we in trainingen inzetten. Verder ben ik razend benieuwd naar de diverse toepassingen. Men experimenteert al met alcoholisten, obesitas, eetproblemen etc. Volgt voetbal ook? Eindelijk eens die kuipvrees aanpakken bij voetballers? Penaltyvrees in Oranje?

Ron Jacobs is gedragsconsultant en publiceert, geeft advies, traint, coacht op het gebied van communicatie, management en psychologie. Hij is tevens auteur van het boek .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie