Premium

(50 jaar TvM) Onderzoek: kopen doe je samen

Het beste uit 50 jaar Tijdschrift voor Marketing: Vandaag: maakt het verschil of een consument in zijn eentje naar een product kijkt, of samen met iemand anders?

Bij neurowetenschappelijke methoden kijkt men vaak naar de reacties van één persoon. Maar de mens is een sociaal wezen, ook als het gaat om koopgedrag...

Een Tijdschrift voor Marketing-artikel uit november 2015.

Mensen reageren vooral (bewust of onbewust) op het gedrag van andere mensen en passen onder invloed daarvan (bewust of onbewust) hun gedrag aan (Argo et al., 2005). Binnen de psychologie en neurowetenschappen stellen sommige wetenschappers dat sociaal zijn de norm is. Dat wordt ook wel de ‘social base line theory’ genoemd (Beckes en Coan 2011).

Sinds de opkomst van neuromarketing hebben verschillende onderzoeksteams geprobeerd te onderzoeken of ze met behulp van methoden uit de neurowetenschappen kennis kunnen vergaren over het denken en voelen van de consument, die ze met de traditionele methoden van marktonderzoek (zoals vragenlijsten of diepte-interviews) niet konden achterhalen (Camerer en Yoon, 2015).

Zodoende zouden ze het toekomstige slagen of falen in de markt van net ontwikkelde producten of televisiecommercials beter kunnen voorspellen (Falk, et al., 2010; Ariely en Berns, 2010). Opvallend is dat men zich bij zowel deze neurowetenschappelijke methoden als bij de traditionele methoden vooral baseert op de reacties van het individu.

Alleen of samen?
Aangezien de mens voornamelijk een sociaal wezen is, dringt zich de vraag op of het verschil maakt of een consument in zijn eentje naar een product of commercial kijkt, of samen met iemand anders. Hersens zijn immers gemaakt om te communiceren en te interacteren, niet om te kijken.

Lees hier

In het kader van ons 50-jarig jubileum herpubliceren we komende maanden artikelen uit Tijdschrift voor Marketing. Bekijk ze allemaal in ons . Ons jubileum meevieren? Kom naar het , op 1 november aanstaande.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie