Rijksoverheid brengt documentaire over Victim Blaming uit

De film moet slachtoffers van seksuele ervaringen en grensoverschrijdend gedrag helpen de weg naar hulp te vinden.

Rijksoverheid brengt documentaire over Victim Blaming uit

In opdracht Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzocht Sunny Bergman hoe ‘Victim Blaming’ werkt, wat de impact ervan is op slachtoffers en hoe de omgeving er beter op zou kunnen reageren. De korte documentaire die ze erover ontwikkelde, in samenwerking met DPC, HvdM en DOT (D&B, Open Now, TBWA\Neboko) is een belangrijk onderdeel van de overkopelende campagne ‘Wat kan mij helpen’. Die slachtoffers van seksuele ervaringen en grensoverschrijdend gedrag moet helpen de weg naar hulp te vinden.

Negatieve reacties

De achterliggende gedachte van de campagne is volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid dat iedereen die seksueel geweld meemaakt, te maken zou krijgen met allerlei vragen of negatieve reacties wanneer ze anderen daarover in vertrouwen nemen. Mensen zouden - onbedoeld en onbewust - beschuldigend reageren in plaats van steunend. 

Campagnewebsite en Instagrampagina

Onderdeel van de Wat kan mij helpen-campagne is de Instagram pagina @Sam_is_er. Hierop staan verhalen van slachtoffers en is te lezen wat hulp voor slachtoffers kan betekenen. Op de campagnewebsite kunnen slachtoffers terecht voor hulp. Want, zo stelt de Rijksoverheid, wat er ook is gebeurd, voor alle nare seksuele ervaringen geldt: voelt het niet oké, dan is het niet oké. ‘Als jouw grens overschreden is, mag je altijd hulp zoeken.’

De film 'Wat kan mij helpen?'

Rijksoverheid | Wat kan mij helpen (Victim Blaming na seksueel geweld)

Achtergrond documentaire Victim Blaming

In deze flight van de campagne richt de Rijksoverheid zich ook op de omgeving van slachtoffers. De Rijksoverheid legt uit dat sommige slachtoffers de weg naar hulp niet weten te vinden, omdat ze het gevoel zouden hebben dat ze zelf schuld hebben aan wat er is gebeurd.

Dit kan volgens de Rijksoverheid onder andere komen doordat ze beschuldigende reacties of vragen van mensen uit hun omgeving kregen: Victim Blaming. Reacties als: ‘Het is ook niet zo slim om midden in de nacht alleen op stap te gaan’ of ‘Had je te veel gedronken?’ of ‘Waarom heb je geen nee gezegd?’ Zulke reacties zou 75% van de mensen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt overkomen.

De Rijksoverheid zegt dat het dit soort reacties zijn die de suggestie geven dat het slachtoffer zelf -mede- schuldig is aan zijn of haar nare ervaring. 

De documentaire is online te zien op Instagram (@Sam_is_er) en op de campagnewebsite

Credits

Klant: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Publiek en Communicatie (DPC)

Bureau: DOT (D&B, Open Now en TBWA\NEBOKO)

PR-bureau: HvdM

Documentaire: Sunny Bergman

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie