Volkskrant-journalist Martijn van Calmthout wordt hoofd communicatie bij Nikhef

Voormalig chef wetenschap laat journalistiek achter zich en gaat Nikhefs onderzoek breder bekend maken

Martijn van Calmthout
Screenshot NTR

Wetenschapsjournalist en schrijver Martijn van Calmthout wordt met ingang van 1 september hoofd communicatie van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Met zijn komst versterkt Nikhef zijn bestaande communicatieteam. Van Calmthout wil zich richten op het breder bekend maken van Nikhefs hoog aangeschreven onderzoek naar de fundamenten van het universum.Van Calmthout (Eindhoven, 1961) studeerde natuurkunde in Utrecht. Hij was meer dan een kwarteeuw als wetenschapsredacteur verbonden aan de Volkskrant, lange tijd als chef wetenschap van die krant. Hij schreef over de ontwikkelingen in met name de exacte wetenschappen, met veel oog voor de menselijke alledaagse kant van het wetenschapsbedrijf. Daarnaast publiceerde hij een reeks succesvolle populair-wetenschappelijke boeken, maakte voor de NTR radioprogramma’s over wetenschap en is gastheer van het maandelijkse KennisCafé in De Balie in Amsterdam.

Advertentie
advertisement

Herkenbaarder en toegankelijker

In zijn nieuwe functie wil Martijn van Calmthout het Nikhef een herkenbaarder en toegankelijker publiek gezicht geven. “Dit onderzoeksgebied wemelt van de spannende vragen en inzichten over de fundamenten van het universum, en loopt vol met intrigerende onderzoekers. Daar zijn volop verhalen over te vertellen en dat gaan we dus ook doen.”

Vanaf het Amsterdam Science Park onderzoekt Nikhef de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. Onderwerpen zijn elementaire deeltjesonderzoek in versnellers zoals bij CERN, maar ook onderzoek naar bijvoorbeeld donkere materie, neutrino’s of zwaartekrachtsgolven. Nikhef speelt een belangrijke rol binnen het Einstein Telescope project, een toekomstig observatorium voor zwaartekrachtgolven dat mogelijk in Zuid-Limburg komt.

Wetenschappelijk avontuur

Van Calmthout: 'Onderzoek naar fundamentele bouwstenen en krachten klinkt abstract en heel ver van de samenleving. Maar het raakt aan de diepste vragen over het bestaan en het universum waarin we leven. Alleen al daarom moet en kan Nikhef middenin de maatschappij staan'.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen is opgetogen over de komst van Martijn van Calmthout naar het instituut. 'Van Calmthout is de wetenschapsjournalist bij uitstek om de brug te slaan tussen deze abstracte wetenschap en het algemene publiek en ik vind het geweldig dat Martijn ons wetenschappelijk avontuur verder toegankelijk maakt.'

Plaats als eerste een reactie

Advertentie