2014: opnieuw de toekomst uitvinden

We bevinden ons in een radicale maar zwijgzame revolutie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat is te lezen trendboek MOOD 14 van , waarin het jaar 2014 onder de loep wordt genomen.

De trends voor het komende jaar:

Radicale revolutie
Je hoort het niet van de daken schreeuwen: radicale revolutie! Want de revolutie waarin we ons bevinden is weliswaar radicaal maar ook zwijgzaam. Het zijn grote woorden: radicale revolutie, verandering van tijdperken, een nieuw paradigma. Maar ze worden stilzwijgend toch steeds vaker gezegd, door historici en filosofen, door economen en ondernemers.

Onzeker
De revolutie voltrekt zich ook niet van de ene op de andere dag. Allereerst nemen we langzaam maar zeker afscheid van het oude industriële tijdperk om een nieuw tijdperk welkom te heten. Hoe dat er uit gaat zien? Dat weten we nog niet. De toekomst is onzeker omdat we in een overgangstijd leven. Er is tijd nodig om de toekomst opnieuw uit te vinden. Dat doen we door terug en vooruit te kijken over de grenzen van tijd en ruimte heen naar oude en nieuwe werelden.

Verbinding
Verbinding is het kernwoord van deze tijd. Hoe kunnen we verbindingen maken tussen mensen onderling, tussen mens en maatschappij, tussen ecologie en economie, tussen biologie en technologie? Dat doen we allereerst door te herschalen en te hergroeperen. Door onze wereld klein en overzichtelijk te maken, kunnen we problemen overzien en oplossingen bedenken. Want er is niet een groot verhaal of een groot geloof dat ons de weg naar een nieuw tijdperk wijst. Het zijn heel veel kleine verhalen die we elkaar influisteren die ons weer bij elkaar brengen.

Wereld klein maken
Wie kijkt naar de trends voor 2014, ‘restart’, ‘revalue’, ‘rethink’, ‘resize’, ‘regroup’, ‘recreatie’, ‘research’ ziet dat het niet gaat om strategische vergezichten. Maar wel om een droom, een kans, een idee, een plan; heel veel dromen, kansen, ideeën en plannen. Door eerst onze wereld klein te maken en daarna op avontuur en op onderzoek uit te gaan, kunnen we de toekomst weer met vertrouwen tegemoet treden.

Trends voor 2014 volgens Trendslator op een rijtje:

Restart
Nieuwe geschiedenis maken; wegen naar de toekomst

Revalue
Moraal voor allemaal; mens en dier waardig

Rethink
Anders denken en doen; andersom ondernemen

Resize
Leven op kleine schaal; de kracht van het kleine

Regroup
Geestverwanten; samenwerkende merken

Recreate
Van lineair naar circulair; produceren in transitie

Research
Natuurlijke technologie; grenzen verleggen

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie