Premium

Koningsdag 2024: lucratief wc-bezoek met Tikkie, koude cocktails van Nespresso en meer activaties

Ook Febo, Staatsloterij, Gig Hard Seltzer en Statiegeld Nederland spelen zich in de kijker met royale inhakers.

De dubbele boodschap van Nespresso.

Tradities zijn er om in ere te houden: ook dit jaar presenteert Adformatie het overzicht van meest opvallende merkactivaties en -inhakers in aanloop naar Koningsdag. Tikkie en Gig Hard Seltzer blazen hun naar eigen zeggen succesvolle producten van vorig jaar nieuw leven in, maar er zijn ook nieuwe inhakers te noemen.

Zo houdt Nespresso de koffie warm en de 'Nesma' koud en komt Febo met een heus 'Hap Holland Hap'-shirt. Ook laat Statiegeld Nederland zich zien met een zogenoemde Holle Dolle Donnie-activatie. Het echt grote reclamewerk staat op het conto van Staatsloterij, dat dit jaar in een 360-campagne het thema vriendschap (en een goudvis) voor de bühne brengt. 

Nespresso heeft dubbele boodschap

Nespresso heeft speciaal voor Koningsdag de Travel Mug gelanceerd. De functie van de beker is tweeledig: je houdt met de mug je cappuccino warm en je cocktail koud, aldus het koffiemerk. De beker heeft ook een maatschappelijke functie: Nespresso hoopt hiermee naar eigen zeggen het gebruik van single-use-bekers op Koningsdag terug te dringen.

In de begeleidende campagne (productie: A Day Off) laat Nespresso zien dat je de mug inderdaad op twee manieren kunt gebruiken: als Team Nespresso en Team Nesma (Nespresso Martini). 'Staat de mug rechtop is-ie bedoeld voor koffie, maar met een simpele handomdraai kun je 'm ook gebruiken voor cocktails', aldus Nespresso.

Het idee komt uit de koker van Natwerk. Het is het eerste resultaat van de samenwerking tussen het reclamebureau en het koffiemerk. Een pitch, die eind vorig jaar liep, ging aan de samenwerking vooraf. De Koningsdagcampagne wordt via outdoor- en online kanalen uitgerold. 

Het 'Hap Holland Hap'-shirt van Febo

Febo heeft samen met Only Friends, stichting voor sportende en gehandicapte kinderen, een oranje t-shirt uitgebracht. Het shirt is bedoeld voor het 'Oranje-sportjaar' (met onder meer het EK Voetbal en de Olympische Spelen) en wordt afgetrapt met Koningsdag. 

Het shirt met de tekst 'Hap Holland Hap' is geïnspireerd op het tenue van het Nederlands elftal in de jaren '70 en moet zodoende als eerbetoon aan 'alle kampioenen van Nederland' dienen. Op de achterkant van het shirt prijkt het nummer 41, tevens het oprichtingsjaar van de snackketen (1941). De actie is bij Febo inhouse bedacht en ontwikkeld.

'Het is een bijzonder Oranje-sportjaar, dat we starten in aanloop naar het vrolijkste feest van Nederland', zegt Febo-directeur Dennis de Borst. 'We zijn al jaren sponsor van Only Friends. Met dit shirt zorgen we voor extra aandacht en met een deel van de opbrengst steunen we de stichting in zijn doelstelling om sport voor iedereen toegankelijk te maken.'

Het shirt is verkrijgbaar via febo.nl

febo
Hap Holland Hap.

Gig Hard Seltzer lanceert opnieuw 'Orange Anthem'

Drankmerk Gig Hard Seltzer komt wederom met de Orange Anthem. Met dit 'prikkelende drankje op basis van een verfrissende sinaasappelsmaak beleef je de ultieme Koningsdag', beloven Max en Bob Ponsen, oprichters van het drankje. 

De broers zeggen in aanloop naar Koningsdag al 250.000 blikken -and counting- verkocht te hebben. 'De Orange Anthem vliegt de deur uit. Dat snap ik ook wel, want de verbeterde smaak is, al zeg ik het zelf, ook écht beter', aldus Bob Ponsen.

Aan het zelfvertrouwen van de jonge broers, beiden twintigers, zal het niet liggen. 'Heineken en Coca-Cola hebben niet de binding met de jongere doelgroep, maar wij wel. We zijn ervan overtuigd dat Gig het populairste drankje onder millennials en Gen Z gaat worden. De komende zomer zijn we op talloze festivals aanwezig, iets dat normaliter alleen voor grote corporates is weggelegd.'

Dat hoogmoed (soms) voor de val komt, werd vorig jaar duidelijk. Om hun product te promoten kwamen de broers Ponsen met een 'hommage' aan de twee bekende oma's in een Douwe Egberts-commercial, maar ze vergaten dit te overleggen met de makers van het origineel. 'We houden van creativiteit en een beetje prikkelen', zei Max Ponsen toen in Adformatie.

Voor de vernieuwde Orange Anthem hebben de ondernemers wederom een online commercial uitgebracht. 

Staatsloterij: vriendschap is belangrijker dan winnen

De enige échte Koningsdagcampagne staat dit jaar -wederom- op naam van de Staatsloterij. Koningsdag vier je samen, dat is de boodschap die het gokbedrijf wil uitdragen met de landelijke 360-campagne.

In de commercial zien we hoofdpersoon Boris op zijn werk in Tokio, waar een goudvis aan hem wordt bezorgd. Boris weet niet precies wat hij ermee moet, dus neemt hij de goudvis maar mee naar huis. Onderweg ziet hij op een groot oranje billboard de tekst: Boris, we missen je. Boris begrijpt het nog steeds niet helemaal, totdat hij thuis een envelop uit Nederland opent...

Met de campagne wil Staatsloterij benadrukken dat vriendschap belangrijker is dan het winnen van een grote prijs. De campagne, ontwikkeld door TBWA\Neboko, wordt uitgerold op televisie, radio, social media en outdoor. 

Tikkie: geld verdienen met wc-bezoek

Tikkie komt net als vorig jaar met een speciale QR-code voor Koningsdag, zodat gebruikers nog sneller hun betaling kunnen doen. Eigen onderzoek van de betaal-app laat zien dat deze vorm van afrekenen op Koningsdag steeds populairder wordt. Zo zijn vorig jaar op Koningsdag ruim 30 procent meer transacties gedaan via de Tikkie QR-code dan in 2022. De verwachting van Tikkie is dat dit aanstaande zaterdag nog verder oploopt.

Nog meer cijfers. Gemiddeld betaalden Nederlanders voor hun Koningsdag-aankopen 13,11 euro via de Tikkie QR-code. Men gebruikt de betaalmethode niet alleen voor kleine betalingen (62 procent van de betalingen is onder de 10 euro en 41 procent onder de 5 euro), maar ook ook voor grotere betalingen. Zo’n 13 procent van de betalingen is boven de 25 euro.  Aan de hand van de meest gebruikte Tikkie-omschrijvingen, kan Tikkie naar eigen zeggen voorspellen aan welke zaken mensen het liefst geld spenderen tijdens Koningsdag: 

1.    Bier: hét drankje voor Koningsdag 
2.    Kleding: we tikken graag vintage kleding op de kop 
3.    Eten: lekker de maag vullen bij een van de eetkraampjes of foodtrucks 
4.    WC: hoge nood kan leiden tot een goede cashflow 
5.    Markt: spullen verkopen op de markt blijft een vaste traditie 

Een insight zoals het wc-bezoek heeft Tikkie toegepast in een online commercial, waarmee de QR-code nog eens voor de bühne wordt gebracht. De video is door productiehuis Tante Tini ontwikkeld.  

De Holle Dolle Donnie van Statiegeld Nederland

Op de kruising van de Amsterdamse Vijzelstraat en Prinsengracht is Statiegeld Nederland met een donatiepunt voor statiegeld-verpakkingen te vinden. Met de activatie genaamd Holle Dolle Donnie moeten voorbijgangers op Koningsdag worden aangespoord om hun lege plastic blikjes en flesjes in te leveren. 

Er is al veel over gezegd en geschreven: Statiegeld Nederland is het zoveelste merk dat Donnie inzet om z'n reclameboodschap te verspreiden. Toch speelt de goedlachse rapper wederom de hoofdrol in deze Koningsdag-activatie, die onderdeel is van de overkoepelende campagne van Statiegeld Nederland. Waar die campagne is ontwikkeld door Noise Amsterdam, komt de activatie van de hand van Gardeners. 

De Holle Dolle Donnie is een duidelijke knipoog naar de bekende Holle Bolle Gijs uit de Efteling. Het donatiepunt, in de vorm van een groot podium in de gracht, is toegankelijk voor zowel bootvaarders als voetgangers. Hier wordt men getrakteerd op 'een spektakel van lichteffecten, lasers en rookmachines' en is het campagnenummer van Donnie te horen. 

statiegeld nederland
AI-beeld van Holle Dolle Donnie.
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie