Als geloofwaardigheid in de politiek telt, kan Rutte niet opnieuw premier worden

Zouden de lijsttrekkers uit de Tweede Kamer zich niet eens moeten bezinnen op de dreigende onzuiverheid dat Rutte opnieuw minister-president van ons allen wordt ? &;Vertrouwen&; is immers de politieke pasmunt bij uitstek. Als de overgrote meerderheid van de Nederlanders Rutte als regeringsleider niet vertrouwt, hoe schep je dan als nieuw kabinet nog draagvlak voor toekomstige ingrepen?

Motie van wantrouwen

Voorlopig dieptepunt voor Rutte is, dat 71% van de kiezers zegt: &; Als het Rutte goed uitkomt, gaat hij tóch met de PVV regeren&;. Dat is een pure motie van wantrouwen! Dan kun je niet nog eens een minister-president aanstellen, die in de ogen van driekwart van de kiezers - om velerlei redenen ! - de vleesgeworden onbetrouwbaarheid is. Het zou absoluut in negatieve zin op de andere coalitiepartijen en partijleiders afstralen. Terwijl zij juist nú de kans hebben om een frisse start te maken met het herstellen van het vertrouwen in ons politieke bedrijf.

Blokkeren

Dus als Rutte niet aftreedt wegens een groot verlies op 15 maart, moeten CDA, D66, GroenLinks, Christen-Unie en PvdA hem blokkeren. Dat kan ook, want nergens is vastgelegd dat de grootste partij een onaantastbaar recht heeft op het leveren van de minister-president. Barend Biesheuvel van de kleine ARP (nu in het CDA opgenomen) was zelfs premier van twéé kabinetten-Biesheuvel (1971-1973).

Traumatische ervaring

Dus de huidige kandidaat-coalitiepartners - allen links van de VVD - kunnen best bepalen dat een als rechts beschouwde premier als Rutte niet het boegbeeld van hun kabinet kan vormen. De traumatische ervaring van de verpletterde PvdA moet voor hun eigen partij waarschuwing genoeg zijn. Er dient dan een minister-president uit het midden van de coalitie te komen: Pechtold of Buma. Maar de VVD kan dan nog wél meeregeren.

Minderheidskabinet

Een minderheidskabinet dat in beide Kamers met wisselende meerderheden zal moeten zien te regeren, kan ook. Dat is helemaal niet ondenkbaar, want de afgelopen jaren waren er al de constructieve 3 oppositiepartijen D66, CU en SGP en soms het CDA die het kabinet meermalen op cruciale beleidsonderdelen (de begroting zelfs !) uit de brand hebben geholpen.  Zelfs een dergelijke brede “samenwerking” zou meer vertrouwen van kiezers in de politiek kunnen genereren. Een nieuw premierschap van Rutte moet dan wel worden geblokkeerd.

Ton Planken was parlementair redacteur bij o.m. NOS

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie