Binnen anderhalf jaar geen tabak meer bij Kruidvat en Trekpleister

Winkels willen zich gezonder profileren.

Trekpleister en Kruidvat stoppen met de verkoop van sigaretten. Zo laat de bestuursvoorzitter van A.S. Watson Health & Beauty Benelux, Gerard van Breen, weten in een interview in het AD. 

Van Breen zegt dat de twee winkelketens "zich steeds meer willen profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen."  Tegen het NOS Radio 1 Journaal zegt hij: "Het past niet meer bij ons.'

Die constatering komt overigens redelijk laat: zo verkoopt concurrent Etos al jaren geen sigaretten meer. Kruidvat en Trekpleister zijn in Nederland de enige grote drogisterijen die nog tabak verkopen.

De verkoop in de 1373 filialen in Nederland en België wordt niet direct gestopt. Aan het eind van dit jaar is in ongeveer twee derde van de filialen geen tabak meer te koop. Naar verwachting zijn in de loop van 2019 de tabakswaren uit alle schappen.

Van Breen geeft als reden: "Omdat we de winkels tegelijk willen ombouwen en dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is.'

Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen tegen het AD, maar volgens hem scheelt het 'toch enkele procenten'. Volgens de topman wordt de verkoop vooral gebruikt om meer klanten de winkels in te krijgen.

Sigaretten zijn in supermarkten nog goed voor een miljardenomzet.  In de A-merken Top 10, die is gepubliceerd in Food Magazine, staat Marlboro op nummer 1, goed voor een omzet van 443,5 miljoen euro.  Camel staat op de zesde plek en is goed voor een omzet van 209,4 miljoen euro. 

De verkoop van sigaretten is in supermarkten de laatste jaren flink gestegen doordat supermarkten langer open blijven. Dat gaat ten koste van de verkoop in pompstations en tabaksspeciaalzaken. 

De drogisterijen verkopen ook andere ongezonde producten, zoals snoep. De ketens halen dat niet uit de schappen. 'Snoep is een ander soort product', zegt het bedrijf.

Bronnen: Nos.nl, AD, Food Magazine

Foto: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie