Eerste implementaties iBeacon

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Een tijdje geleden Apple en hun keuze om niet voor NFC te kiezen maar in te zetten op hun “eigen” iBeacon. Inmiddels zien we de eerste aankondigingen van implementaties.

Macy’s en Shopkick
Macy’s, 1 van de grootste warenhuizen ter wereld, kondigde woensdag 20 november aan dat ze een pilot project aangaan met Shopkick. Ze zullen als eerste in 2 winkels, namelijk Herald Square in New York en Union Square in San Francisco iBeacons, of zoals Shopkick ze noemt, plaatsen die communiceren met de “Retail Companion” App van Shopkick. Wanneer bezoekers in de buurt van de Macy’s zijn kunnen de iBeacons de App van Shopkick opstarten en speciale aanbiedingen en suggesties tonen. Omdat het bereik met iBeacons goed te meten is kan de App zelfs zien op welke verdieping de bezoeker is en zo de informatie nog beter toespitsen op de gebruiker. Binnen de komende weken gaat de pilot lopen en kunnen bezoekers gebruik maken van de Shopkick App in combinatie met de iBeacons. Daarna gaat Shopkick zijn iBeacons ook aanbieden aan andere retailers. De iBeacons kosten rond de 30 Euro per stuk.

Apple Stores
Ook Apple zelf zal deze technologie in gaan zetten in haar Apple Stores om zo publiek de winkel in te krijgen en meer informatie over de producten te verschaffen. In principe kunnen alle recente Apple producten zoals de iPads, iPhones, Macbooks en iMacs allemaal dienen als een iBeacon. Apple zal deze technologie onder andere integreren in haar Apple Store App om zo de signalen van de iBeacons in de winkel op te vangen. Naast het kunnen verschaffen van extra informatie over de producten waar de persoon op dat moment bij staat kan Apple iBeacon ook inzetten om klanten in de winkel te herkennen, waardoor ze persoonlijk kunnen worden aangesproken door het Apple personeel. Ook kunnen de medewerkers bij de Genius Bar zien of iemand al binnen is voor zijn of haar afspraak.

Mayor League Baseball
De MLB, zeg maar de KNVB van het Amerikaanse honkbal, is ook aan het testen met iBeacon door deze te implementeren bij alle grote stadions. Op het moment dat een bezoeker met de MLB App in de buurt komt haalt deze alle relevante informatie over dat stadion op. Zodra de gebruiker in de buurt komt van de ticket desk laat de App zijn digitale ticket (uit bijvoorbeeld Passbook) zien. De bezoeker spaart ook punten bij elk bezoek aan een stadion, via iBeacon weet met namelijk dat de bezoeker in het stadion is geweest. Zo kan er een heel loyalty systeem worden opgezet waar de bezoeker zelf amper iets voor hoeft te doen.

Betalen met iBeacon
Recent kwamen de eerste beelden online die lieten zien hoe een smartwatch, in dit geval de Pebble in combinatie met iBeacon technologie gebruikt kan worden om te betalen. Dit laat ook gelijk zien dat iBeacon niet gelimiteerd is tot alleen Apple hardware. Steeds meer devices worden uitgerust met Bluetooth LE, de onderliggende techniek van iBeacon, zo ook de nieuwste Android toestellen.

Nieuwe mogelijkheden voor retail
De mogelijkheden die iBeacon technologie biedt voor retail om betere diensten te bieden voor haar klanten zijn legio. Zo biedt het de mogelijkheid om op een directe en gerichte manier te kunnen adverteren, loyalty systemen voor klanten op te zetten en klanten te voorzien van relevante product informatie.

Toepassingen buiten retail
In alle berichten en filmpjes over iBeacon wordt retail al snel als voorbeeld aangehaald waar iBeacon van grote waarde kan zijn. Maar er zijn nog veel meer toepassingen te bedenken.

Een ziekenhuis als voorbeeld:

● Bezoekers aanmelden bij de Poli en ze de route tonen voor hun afspraak en de wachttijd bij de afdeling zodat ze eventueel eerst een kopje koffie kunnen halen (uiteraard met een Passbook kortingsvoucher).
● Zien in welke ruimtes de schoonmakers al geweest zijn.
● Kunnen zien waar een bepaalde arts zich bevind.
● Patienten informatie verschaffen over de afdeling waar ze liggen.
● Verpleegkundigen laten “inklokken” bij het oplopen van de afdeling.

De mogelijkheden zijn legio! Ik ben dan ook erg benieuwd wat iBeacon en aanverwante technologie nog voor toepassingen gaan vinden in de Enterprise markt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie