Hoe jaag je een sollicitant weg?

Een goede sollicitant die niet voor jou kiest, dat is zuur. Helemaal als hij ook nog naar de concurrent gaat…

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het sollicitatieproces is eigenlijk een vak apart. Waarbij menig bureau vergeet dat ze zelf ook moet solliciteren: bij de kandidaat namelijk.

Er wordt geen helder functieprofiel gemaakt, er worden afspraken op het laatste moment verschoven, en er wordt geen recent gemaakt werk getoond. Terwijl er wel een mooi CV en portfolio verwacht wordt en een kandidaat die stipt op tijd op de stoep staat. Do as you preach!

Een opdrachtgever van mij zocht eens in zijn kast naar de laatste bureaubrochure. Dure dingen, een hele investering, eigenlijk jammer om weg te geven aan iemand die geen prospect is, moet hij gedacht hebben.

Hij zocht net zolang door tot hij er een vond die hij toch niet aan een klant kon geven. De schade beperkt houden! En zo kreeg ik er een met een drukfout op de cover. We mochten voor deze klant een Creatief Directeur werven, en iedere goede kandidaat begon over die drukfout.

Een ander veel voorkomend euvel is dat er salarisonderhandelingen worden gevoerd. Je onderhandelt daar niet over, je bespreekt met elkaar de hoogte. Werkgever noch werknemer mag immers de ander een poot uitdraaien, er moet een perfect evenwicht zijn.

In de gevallen dat dat er niet was, leidde dat altijd tot onvrede bij de benadeelde partij. Met alle gedoe van dien. Er moet een balans zijn, je wilt graag in zee met iemand en hij of zij met jou. Jullie zijn er op uit goed samen te werken, begin dan niet alsof je op de veemarkt elkaar staat af te bluffen.

Wat is er nog meer mis? Hieronder onze hitparade.

1: Een te laag salarisbod: iedere maand goedkoop uit willen zijn, komt je duur te staan. Rond de bespreking met een voorlopige overeenkomst af voordat je een formeel bod doet.

2: Het sollicitatietraject verloopt te traag. Geen tijd om personeel aan te nemen? Dan krijg (hou) je het pas echt druk. Neem de tijd om snel en adequaat te reageren, des te eerder ben je weer op sterkte.

3: Je verhaal klopt niet. Houd iemand geen worst voor die naar dode mus smaakt. Kandidaten hebben het direct door wanneer je niet het hele verhaal vertelt. En argwaan is wel het laatste wat je wilt kweken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie