Hoe moeten VVD en PvdA zich profileren nu een electorale catastrofe dreigt?

Welk profiel moeten VVD en PvdA - of hun respectieve voormannen Rutte en Samsom - nu van zichzelf zien te creëren, willen ze dreigende desastreuze nederlagen bij de Kamerverkiezingen in maart 2017 alsnog afwenden? 

Na de aandacht die Rutte en Samsom bij de Algemene Beschouwingen kregen, zullen een paar spindoctors hun pupil misschien vleierig  hebben gefeliciteerd. Maar de respectieve kiezersmassa’s zullen zich er niet door hebben voorgenomen terug te keren naar VVD en PvdA. Rutte werd in de pan gehakt op zijn betrouwbaarheid. En Samsom hakte Roemer en Klaver in de pan. Dáár koop je als kiezer wat voor…

Dus wat moeten alsnog hun eventuele nieuwe daden zijn en hoe moeten ze die daden - en al gevoerd of voorgenomen beleid - dan gaan ‘verkopen ‘ ?

Maar twee indicatoren

Maurice de Hond heeft recent een interessant verhaal op zijn Peil.nl gezet.  Hierin geeft hij de factoren aan die voorspellen op welke partijen de verschillende groepen kiezers zullen gaan stemmen. Het komt neer op maar twee indicatoren:

1. Maakt een kiezer zich zorgen om zijn financiële toekomst of niet? 
2. En ervaart hij de wereld als dreigender dan zeg 10 jaar geleden?

Al naar de combinatie van die twee antwoorden zie je kiezers die zich ‘kansrijk’ of  ’kansarm’ in deze samenleving achten.

De zorgelijke en bange kansármen stemmen PVV, SP of 50Plus.

De kansríjken stemmen VVD, D66, CDA, Groen Links en zelfs PvdA.  Pikant genoeg zijn die kansármen die eerst op PvdA en VVD stemden inmiddels naar andere partijen met lotgenoten uitgeweken, dus naar PVV, SP en 50Plus.

Niks over ‘normen en waarden’

Al diegenen die nu roepen dat ‘normen en waarden’ zo’n grote rol zullen gaan spelen, zouden er volgens Maurice dus mooi naast zitten !

Maar de VVD, met Rutte en Zijlstra, probeerde zich n het Kamerdebat nu juist wel op die normen en waarden (‘onze vrijheden’) en het gevoel van onveiligheid bij ‘de’ mensen te onderscheiden. Maar of ze dat volhouden tot de verkiezingen, valt te betwijfelen. Want aan de beléving van dreigingen in de wereld kunnen VVD en PvdA  relatief maar weinig doen.  ’Pleur-op’ kun je ook niet blíjven roepen…

Geld is het enige vaste item bij verkiezingen

Blijft over: poen ! Ik heb nog nooit een Tweede-Kamerverkiezing meegemaakt die níet overwegend over geld ging. De aanloop daartoe zag je dan ook in dit debat. Alleen al over het eigen risico in de gezondheidszorg werd een hele ochtend gedebatteerd.

Vooralsnog lijken VVD en PvdA niet overtuigend met geld te schuiven om kiezers weer massaal aan te trekken. Zeker, meerdere groepen krijgen er wat bij. Elke 100 euro extra per jaar is van belang. Maar de grote stenen des aanstoots liggen er nog.

De AOW-datum gaat toch echt niet terug naar 65 jaar. Het eigen risico weghalen, zou € 3,7 miljard kosten. Rutte zei alvast nee. De pensioenen blijven het risico lopen te moeten worden gekort, en zeker niet verhoogd. Dus voor pensioentrekkers gaat er weinig vreugdevols gebeuren.

Praatjes over macro-grootheden helpen niet echt

Dus blijven de grote mannen van VVD en PvdA hangen in sonore praat over ‘de overheidsfinanciën zijn weer op orde’, ‘we hebben weer vaste grond onder de voeten’,  ’de economische groei trekt aan’, ‘Nederland beste van Europa’ en zo verder. Maar die macro-economische grootheden zeggen de gemiddelde burger absoluut niks! Kiezers stromen daardoor echt niet toe.  Hoe belangrijk die ingrepen indertijd ook geweest zijn.

De premier-bonus dan maar

Rutte zou het wellicht redden met het hardnekkig omhouden van de mantel van Premier Van Nederland. Verantwoordelijkheid Genomen. Geslaagd. Door zijn vroegere fouten Wijs Geworden (zie zijn’sorry’).

En Samsom ? De man die blééf knokken voor de mensen aan de onderkant; de afglijdende generatie allochtonen; de ouderen die zorg nodig hebben. Bereid om daartoe zelfs een pact met de duivel (VVD!) te sluiten….

Maar wat VVD en PvdA vooral mogen hopen, is dat er - bijvoorbeeld door de kracht van herhaling van positief-getoonzette berichten - een stemming ontstaat van ‘ze hebben het toch nog niet zo slecht gedaan’.

Tweestrijd helpt, maar tussen wie en wie dan ?

Een kunstmatige tweestrijd zoals die in 2012 tussen Rutte en Samsom kan misschien ook nog een van beide partijen (of beiden) aan wat meer zetels helpen. Maar tussen wie en wie moet die tweestrijd dan straks in maart gaan? Asscher of Samsom tegen Rutte zou ongeloofwaardig zijn, na 4 jaar samenwerken. 

Aboutaleb tegen Rutte zou nog kunnen, maar dan op het item ‘integratie’. Wat dus niet de allergrootste zorg van de mensen is.  Maar wat weet Aboutaleb van inkomensbestanddelen, pensioenen, uitkeringen, premies, huren? Ook link. Of welke partij zou zijn kopman tegen Jesse Klaver van GroenLinks (nu 4 zeteltjes, en op papier hoogstens 16 zetels) willen inzetten ? Rutte tegen Wilders dan? Zou ik Rutte niet aanraden.

Miljarden meevallers

VVD en PvdA moeten dus nog maar eens enkele miljarden-’meevallers’ uit de economische groei zien te peuteren en daarmee veel snoepgoed aan benarde groepen uitdelen: ouderen vooral. En onvermoeibaar positieve taal blijven serveren. Hoop doet leven.

Maar met je profileren, heeft dat allemaal niet zoveel te maken….

FOTO ANP MARTIJN BEEKMAN

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie