2001 Topjaar voor crisisnieuws

Volgens het nieuwste jaarlijkse rapport van het Institute for Crisis Management is in 2001 meer nieuws over crises in de zakenwereld verschenen dan in de tien jaar daarvoor.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het instituut voor crisismanagement analyseert crisisnieuws in meer dan 1500 kranten, vakbladen, nieuwsbrieven en op websites van over de hele wereld. Het instituut startte hiermee in 1990.

De economische terugval, de instorting van de dot-com industrie, besmet voedsel, ondeugdelijke banden, defecte en teruggehaalde vliegtuigen, auto’s en farmaceutische producten, stakingen of dreigende stakingen in de vliegtuigindustrie, fraude, handel met voorkennis en verduistering in de bank- en veiligheidsindustrie, droegen allen bij aan de veelvuldige nieuwsberichten over crises.

De meest voorkomende crises betroffen ‘class-action’-rechtszaken (rechtszaken waarbij de juridische procedures die een grote groep mensen wilden aanspannen -vaak mensen met dezelfde claim- in een keer afgehandeld wordt. Denk aan de BridgeStone banden zaak, waarbijhonderdenduizenden mensen de dupe waren van ondeugdelijke banden), gevolgd door defecten en recalls. Op nummer drie staan arbeidsconflicten.

De top drie is de laatste jaren niet veranderd. Wat wel veranderde is het aantal crises dat ontstond door externe krachten, en niet door bedrijven zelf. Het management is traditioneel verantwoordelijk voor driekwart van alle zakelijke crises. Het afgelopen jaar zakte dat percentage naar 48.6 procent door terroristische acties, geweld op het werk en andere zaken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie